Ruter omkring Nimtofte / Historisk Vandrerute / Nimtofte Forsamlingshus - Ryomgårdvej 25

Nimtofte Forsamlingshus - Ryomgårdvej 25

”Aktieselskabet Nimtofte Forsamlingshus” blev stiftet den 16. april 1893, og huset blev opført her i Svendstrup, i Øster Lisbjerg Herred. Aktiekapitalen var på 1500 kr. og hver aktiepost på 5 kr.

Der er opbevaret protokol fra 1920 til 1952, og her kan man se, hvad huset blev brugt til. I 1938 var det udlejet 51 gange, og lejeindtægten var 858 kroner. Huset blev brugt til gymnastik, folkedans, møder, bal, dilettant, biograf, generalforsamlinger, sølvbryllupper og til mange andre private fester.

I den store stue på 70-80 kvm var der på vestenden en stor kopi af et maleri af Christen Købke. Titlen var ”Udsigt fra Dosseringen ved Sortedamssøen”.

Et gammedags WC eller das stod omme bag huset. Det var et træskur på 1 x 1 meter. Papiret var aviser eller en gammel tyk telefonbog. Det hele var jo lidt primitivt den gang. I køkkenet blev vandet til kaffen f.eks. kogt i en muret gruekedel ved at fyre med tørv eller træ, og opvarmningen i den store sal var en kakkelovn.

23. december 1944 blev huset beslaglagt af tyske soldater. Der blev strøet halm over gulvet i den store sal, og her sov soldaterne i de 3-4 måneder, de var i byen. Der var 200-300 soldater i byen og en del russíske krigsfanger. Det fortælles at soldaterne på skift listede ind i nabohuset om aftenen for at høre illegal radio fra London.

Erland Skovbjerg fortæller en sjov episode fra 1946 ved en andespils-aften: ”Trods rationering havde Brugsen og købmanden fået nogle tyrkiske cigaretter hjem, der hed Cavallo. Alle røg og luften var helt uigennemsigtig. Cigaretterne havde en modbydelig lugt, som hang i tøjet flere dage efter. Ingen fra den aften har nogensinde røget tyrkiske cigaretter igen”!

I løbet af 1949-50 overgik de fleste aktiviteter til den nybyggede hotelsal midt i byen. Forsamlingshuset gav underskud og huset blev solgt i 1952 for 4877 kroner. Beløbet blev fordelt mellem aktionærerne efter antal af aktier. Siden har der været privat beboelse i det gamle forsamlingshus.

 

Tekster til den historiske vandrerute er skrevet af Knud Jensen, Midtdjurs Lokalhistoriske arkiv
Læs mere om Nimtoftes historie på
 
Billederne er taget fra hjemmesiden
www.danskebilleder.dk
 
Iben Brandenburg