Tidligere var horror et litterært fyord og generen befandt sig, ifølge det officielle bogormshiraki, nede i sumplandet hvor det delte skæbne med porno, romantiske billigudgivelser, science fiktion og tegneserier.
Men de senere år er tendensen begyndt at vende.
Langsomt, ganske vist, men man behøver ikke længere at sænke blikket og have jakkekraven slået helt op om ørerne, hvis man tilstår at være horrorforfatter.
Der er stadig lang vej til legater, gyldne lauerbær og Nobelpriser, men medierne at alligevel begyndt at stikke en pind i kadaveret for at lede efter liv, og man bliver ikke længere offentligt udskældt som lokumsslribent der burde få sig et rigtigt arbekde, i stedet for at skrive smudslitteratur.
Så tak for det!
Her på siden vil jeg, med ganske udansk jantelovsresistens, samle de sider jeg finder om dansk horror og håbe at I tager jer til til at skimme nogle af dem igennem.
For selv om bøgerne jo i virkeligheden bare er noget gammeldaws fjolleri, så kunne det jo være at nogle af dem engang blev filmatiseret eller lavet til computerspil :)

Om dansk horror (og mig)

Det gode gys – derfor er horror godt for dig
https://bogsnak.dk/
MARTS 12, 2017 / JANMJOHANSEN / SKRIV EN KOMMENTAR
Det er ved at være den tid på året, hvor Dansk Horror Selskab uddeler sin pris for året mest uhyggelige udgivelse, nemlig Årets Danske Horrorudgivelse, og som medlem af juryen og generel elsker af gys og gru, så er det ikke overraskende en herlig tid for mig.

Men hvorfor elsker jeg (og så mange andre) at blive skræmt halvt til døde?

Det er der flere gode grunde til. Et godt gys er ikke kun uhygge, det giver også en efterfølgende god fornemmelse – man overlevede jo prøvelsen og så belønner ens hjerne en med en strøm af dejlige kemikalier. Det giver også en fornemmelse af fælleskab og sammenhold, hvis man oplever rædslen med andre ved f.eks. at se en gyserfilm sammen. Det er ikke uden grund, generationer af håbefulde unge mænd har halet intetanende kvinder (og kommende kærester) med ind at se gysere.

Hulemænd og lærdom

Vores indre hulemand elsker at mærke pelsen sitre. Det er et tegn på, man er i live, men samtidig er fiktionens univers også en tryg og sikker måde at lære på. Neil Gaiman nævnte engang, at gode historier var en langtidsholdbar måde at videregive viden fra generation til generation, og det ser vi også med gysere. Gys lærer os, at sygdom er farlig, at man skal holde sig fra gravpladser og store pelsede ting med lange kløer og flere tænder end sundt er.

Både som børn og voksne elsker vi også at blive skræmt. Det gør hverdagen mindre skræmmende, og vi kan lege med de ting, der skræmmer os. Et godt gys kan få en ellers skræmmende hverdag, hvor vi har et minimum af kontrol eller indflydelse til at virke velsignet normal. Har man ladet sig skræmme halvt til døde af motorsavssvingende psykopater iklædt menneskehud eller vredladne gengangere, så virker Gyda på kommunens jobcenter eller Søren Slambert fra Fritteren pludselig ikke helt så slemme mere.

Det er altså i nogen grad muligt at projicerer sin hverdagsproblemer over på en karakter fra en bog eller en film, eller i hvert fald udvikle en form for mekanisme til at takle skræmmende udfordringer og skærpe vores sanser. Det er nemlig ældgamle forsvars- og overlevelsesmekanismer, der udløses af stresshormoner og angst, der kommer i spil, når vi lader os skræmme. Mekanismer, der på mange måder er avlet ind i knogler på os. De af os, der har været tilbøjelige til at være ekstra vagtsomme om natten eller når noget virkede forkert overlevede og fik børn. Det er med andre ord mere Darwin end Freud, der gør, vi reagerer, som vi gør og elsker gys og horror.

Vi er simpelthen genetisk programmeret til at nyde det lille gys, fordi det er sundt – det træner os og styrer vores reflekser. I det hele taget er det psykologiske mekanismer mange, hvilket gør velskreven horror til god litteratur på mange niveauer.

Horror er altså godt for os, og heldigvis har vi også en stærk tradition for gys og horror i Danmark.


Et udsnit af nogle af de mange, mange danske horror titler

Den danske tradition – et vue gennem tiden

Man kommer ikke uden om, at dansk horror i dag skylder Dennis Jürgensen en masse. Om ikke andet har de fleste mennesker i min alder i hvert stiftet bekendtskab med ’Grønne’ øjne’, ’Tingen i cellen’ og andre af Jürgensens klassiske gysere. Personlig blev jeg skræmt til noget nær døde af Jürgensens gysere, men det gav mig blod på tanden, og heldigvis ramte min interesse ind i en strøm af nye bøger.

For i midt-90’erne dukkede der en stribe gode, nyskabende danske gyserforfattere op. Især tre stikker ud, nemlig Steen Langstrup, Patrick Leis og nu desværre afdøde Grete Roulund. Roulunds ’Setans Porte’ og Leis ‘Bag masken’ fra 1995, samt Langstrups ’Kat’ fra 1996 indvarslede en ny tid for dansk gys. En tid, hvor gyset stille og roligt blev til horror, og dermed for voksne.

Grete Roulund nåede at udgive en del bøger inden sin død i 2004, og mange af dem bevæger sig i stil og tematik omkring horror, bl.a. romandebuten ’Blackhawk’ fra 1982 og Roulund sidste bog ’ Baga Road’ fra 2003.

Leis er især kendt for sin ’Necrodemic’-zombiesaga, og formår med sin ligefremme, handlingsdrevne stil at appellere bredt både til unge og voksne, noget Jürgensen i nogen grad også gjorde med sine to zombieromaner ’Kadavermarch’ og efterfølgeren ’Kadaverjagt’ fra hhv. 1993 og 2006. Leis har fortsat op gennem 2000’erne med at levere actionmættet horror og har senest spredt sig ud til beslægtede genrer med gotiske krimier.

Langstrup er også ualmindelig produktiv og har stort set udgivet en bog år siden sin debut, dog ikke altid inden for horrorgenren. Langstrup synes hele tiden at vende tilbage til horror, og var da også den første modtager af Dansk Horror Selskabs nystiftede pris i 2011 for romanen ’Alt det hun ville ønske hun ikke forstod’. En roman, der på mange måder, er repræsentativ for nyere dansk horror – den er hård, nådesløs og tager genren alvorlig.

I det hele taget begyndte der for alvor at ske ting på den dansk horrorscene i tiden op til 2010 og umiddelbart efter, hvor blandt andet Henrik Sandbeck Harksen oprettede et forlag med henblik på at udgive dansk horror inspireret af Lovecraft, bl.a. ’Fra skyggerne og andre Cthulhu Mythos noveller’, ’Lyden af vanvid’ og de to ’Dystre Danmark’ antologier. Kort efter begyndte Forlaget Valeta også at udgive en hel stribe af bøger i de fantastiske genrer. Begge forlag virkede som grobund og i høj grad inkubator for en række novelleskribenter, der kom til at præge nyere dansk horror både med deres noveller og i flere tilfælde også romaner. Her er Jonas Wilmann, Thomas Strømsholt, Helene Hindberg, Lars Kramhøft, A. Silvestri og Christian Reslow værd at bide mærke i.


Tre stærke og repræsentative danske horror titler

Tellerup lå i den periode heller ikke på den lade side og sendte en række antologier på markedet, hvor forfatter som Carina Evytt, Michael Kamp og Teddy Vork sprang i øjnene. Evytt med en evne til at skrive gribende horror og tegne stærke personer, Kamp med en næsten Jürgensensk stil og Vork med en sjælden evne til den stille, snigende rædsel.

Forlaget Kandor, der nu er et imprint under de allestedsværende DreamLitt, med Nikolaj Højberg i front har på relativt kort tid sået sit gode navn fast. Her udgav Vork f.eks. sin prisvindende novellesamling ’Sprækker’. Kandor sendte også antologierne ’Vampyr’ og ’Varulv’ på gaden, hvor forfattere som Silvestri, Reslow, Wilmann og Martin Schjönning brillere med nye vinkler på monstermyterne. I kontrast til Silvestri og Reslows mere farverige stil, så er Schjönning en forfatter, der formår at kombinere socialrealisme med horror på effektfuld vis.

Højberg selv har i øvrigt skrevet flere noveller, der absolut også er værd at læse. Højberg tilføjer ofte et element af splatter i sine skriv, men har også – sammen med forfattere som Vork og Strømsholt – flair for det psykologiske og menneskelige element i genren.

Sidste skud på stammen af forlag med fokus på horror er Enter Darkness. Et fynsk forlag, der pt. har en udgivelse på samvittigheden, nemlig ’Hvis jeg overlever natten – fortællinger fra mørket’. Det er en antologi redigeret af Lars Grill Nielsen, der også driver forlaget.

Flere forfattere valgte også at starte egne forlag op, blandt andet for at få fuldt udbytte af e-bogsmarkedet, men også for at styre den kreative proces fra ende til anden. Her har horrorveteranen Steen Langstrup og den svært produktive Jonas Wilmann haft stor succes med hhv. 2 Feet Entertainment og Forlaget Kaos.

Horrorens kår i Danmark fik yderligere et løft, da en gruppe af forfattere og forlagsfolk i 2011 trådte sammen og dannede Dansk Horror Selskab. Selskabet har til formål at promovere horror for voksne, og blandt virkemidlerne er den omtalte Horrorpris.

Fremtiden …

Udviklingen i dansk horror og bredden af genren træder med stor synlighed frem i tildelingen af Horrorprisen. Fra Langstrups brutale ’Alt det hun ville ønske hun ikke forstod’ over Wilmanns fandenivoldsk gotiskinspirerede ’Frygt-Filerne’ i 2012, Kramhøft & Kristensens grusomme grafiske roman ’Made Flesh’ i 2013 til Teddy Vorks psykologiske gru i ’Sprækker’ 2014 og Michael Kamps stærkt foruroligende ’Samlerne’ i 2015 dækkes et vidt spektrum af stilarter og virkemidler.


De nominerede til Årets Danske Horrorudgivelse 2016

Kigger vi på især long listen til årets pris, men også de nominerede, ser man tydelig spændvidden i dansk horror. Dog er der også i min optik nogle advarselslamper, der lyser. F.eks. fylder de gamle kæmper stadig meget. Både Langstrup og Leis – sidstnævnte sågar med et genoptryk – er nomineret til årets pris. Det er der i sig selv ikke noget galt i, men vi mangler måske en ny revolution a la den vi så for små 10 år siden, hvor en række nye forfattere væltede ind på scenen, eller den vi oplevede i midt-90’erne.

Der er liv i den hæderkronede genre, ingen tvivl om det, men det ser ud til, at hverdagen er indtruffet. Og det er måske ikke så ringe endda. Jeg tænker i hvert fald, det er et tegn på, at genren har fundet et ståsted og at den tages alvorligt rundt om. Desværre er det som med genrelitteratur generelt og smal litteratur især, at de store salgstal lader vente på sig.

Lyspunktet er dog, at selv om vi i biblioteksvæsenet ikke køber så mange eksemplarer af de forskellige titler mere, så har andre initiativer i bl.a. København og Odense vist interessen i genren, og som bibliotekar kan jeg også bedre lide den rolle. Altså at skabe rammer og platforme for at samtale om horror, om glæden ved gys og i det hele taget tale genren op, i stedet for blot at købe en masse bøger. Skal genren overleve, blomstre og for alvor bide sig fast, så skal der et købelystent publikum til, og det har jeg egentlig store forhåbninger til nok skal ske, hvis vi fortsætter med at vise, hvor fed dansk horror er.

Og det er den. Fed, altså.
----------
De bøger, der gjorde 2016 dystert og skræmmende
horsensbibliotek.dk

Jette har stirret rædslen lige i øjnene og giver dig det bedste af den fra året, der gik.
Mange synes, at 2016 var et skrækkeligt år. Men tingene kan altid blive værre. Ikke nok med terrorisme, foruroligende præsidenter og økonomisk uvejr – nej, der er altid noget, der kan snige sig ind på dig i mørket. Der er altid et uvæsen, der bare venter på at bryde gennem den tunge muldjord og trække dig med ned, en ånd, der lurer på at besætte din krop eller noget, der lurer under sengen. Det kan man i al fald lære af horrorlitteraturen.

Jette er vores ekspert i den rædselsvækkende litteratur, om end hun som menneske er ganske tilforladelig – følg selv med på Gyseren.dk, hvor hun slår sine folder. Her har hun kigget tilbage på året, der gik, og fundet nogle af de danskere, som det gik helt galt for. Det er blevet til denne liste med 2016s

7 bedste danske horrorudgivelser

Vand til blod af Morten Dürr
Stemningsfyldt og barsk tegneserie om Lea, der en dag bliver bolig for Guds stemme. Morten Dürr rammer præcist Leas tone, og ordene står skarpe for læseren. Men Lars Gabels illustrationer er det, der virkelig løfter Vand til blod op. Gabels illustrationer er en blanding af skitseagtige tegninger holdt i hårde, kantede streger og næsten poetiske illustrationer malet med bløde linjer, mens farvepaletten ændrer sig efter stemningen i fortællingen. Nogen steder holdes alt i blåt, andre steder i grønt, og få steder skriger rødt og sort sorg og rædsel i hovedet på læseren. Det er aldeles fremragende, og jeg er ked af, at jeg ikke har bedre ord til at beskrive Lars Gabels præstation.

Således forgår alverdens herlighed af Lars Kramhøft
Tilbage i 2013 vandt Lars Kramhøft sammen med Tom Kristensen Årets Danske Horrorudgivelse for deres fremragende graphic novel “Made Flesh“, der siden er udkommet i USA. Nu er Kramhøft aktuel med sin første selvstændige horrorudgivelse for voksne, novellesamlingen “Således forgår alverdens herlighed – 12 aspekter af ny, nordisk horror” – og den er fremragende.

Ø af Steen Langstrup
Ø er et nyt pletskud fra Steen Langstrup i topform. Den danske sommer kan være noget ustadig. Alligevel har jeg ikke spor lyst til at bytte plads med Noa og Selina, som tilbringer deres ferie på en paradisisk tropeø. Måske fordi det er Steen Langstrup, der har sendt dem dertil …

Necropolis af Patrick Leis
Necropolis udkom første gang i 2008 som en del af Patrick Leis’ Necrodemic-serie. Nu genudgiver forlaget Valeta hele serien i en revideret og udvidet udgave. Necropolis er første bind i serien, og fortæller, hvordan menneskeheden næsten blev udslettet af de levende døde, og om de begivenheder, der ledte til skabelsen af Megabyerne. Jeg kunne lide Necropolis første gang, men den er endnu federe i sit nye format, hvor den er blevet mere sammenhængende og har fået nogle fantastiske illustrationer. Lækker klassisk zombie-roman

Afsind af Martin Schjönning
Martin Schjönning er et af de nyere talenter på den danske horrorscene. Han har skrevet en række noveller til forskellige antologier, og i 2015 udkom hans første selvstændige udgivelse, kortromanen Deroute, som var første bind i forlaget Kandors serie om Satan. Deroute var blandt de fem nominerede til Årets Danske Horrorudgivelse, og nu er han så aktuel med sin første “rigtige” roman, Afsind - en herlig klam skræmmende og velskrevet roman, der klart kan anbefales. Så – læs den!

Dr. Wunderkammers oversættelser af Thomas Strømsholt
Thomas Strømsholt serverer 12 drømmende, stemningsfulde og til tider sært skræmmende noveller i sit seneste udspil Dr. Wunderkammers oversættelser.

Frygt-filerne 3 af Jonas Wilmann
I sit efterord skriver Jonas Wilmann, at Frygt-filerne 3 aldrig skulle have været skrevet. Jeg kan kun sige, at det blev den heldigvis alligevel. Tredje omgang af Wilmanns forstadsmyter lever nemlig helt op til standarden