2 uddrag fra CAMP 41:

Søvnen var som altid plaget af mareridt men denne nat var zombier og trolde sammenblandet med sekvenser af en ung pige og en lille dreng med krøllet hår. De havde begge jadefarvet iris, de stod inde bag hegnet i en sø af blod og Tilde kastede sig hvileløst rundt på madrassen. Hun var ikke rigtigt bange for billederne, men i udkanten af hendes drømme rakte et væsen sine lange, blege fingre ud efter hendes ansigt. Hr. Knut drømte den samme drøm og i søvnens verden kunne han se alting tydeligt. Knapøjnene var igen blevet udskiftet med hans rigtige øjne og alt omkring ham stod tydeligt frem. Han iagttog på samme tid søskendeparret komme gående gennem et sumpet landskab og Tilde der vendte sig uroligt i sin seng og pludselig dukkede en tredje vision frem for hans indre blik. Tågede figurer tog form, slangelignende former materialiserede sig og forvandledes til søgende fingre. Han strakte sin underbevidsthed til det yderste og gradvist kom hænderne til syne. Hr. Knut smeltede sammen med Tilde, trængte ind i hendes søvncenter og

Vågn op, åh, skynd dig at vågne for troldene kommer og det er ligesom dengang hvor...

skreg advarslen ind i hendes drømme.

Tilde rejste sig op på albuerne og glippede søvndrukkent med øjnene. Hun vågnede med kvalme, det hele snurrede rundt og det tog hende flere sekunder at forstå hvor hun var og hvad der foregik.

Værelset var bælgmørkt, først kunne hun intet skelne mellem skyggerne og...

Hun udstødte et højt gisp.

Hoveddøren så ud til at være åben og en hun fik en tåget forestilling om at nogen havde listet sig ind i hendes hus. Hverken Louise Hansen eller Palle Lund var hjemme, men både Josh og Helenas mand Peter, lå i deres senge. Tilde forsøgte at sætte sig op, men hun kunne ikke rigtigt blive rigtig vågen og på en måde føltes det som om hun stadig sov.

- Vågn op vågnopvågnop!

Hr. Knut syntes at sprælle i hendes favn og endelig begyndte virkeligheden at sætte ind. Hun hørte Josh Gerner klynke i søvne og Peters regelmæssige åndedrag. Hun forsøgte at se gennem mørket, udskille skyggerne fra hinanden. En kølig brise ramte hendes ansigt, der var ingen tvivl om at yderdøren stod på vid gab. Hun åbnede instinktivt munden og i det samme for hånden frem.

- Shh, lille pige, ikke sige noget

Hun flåede i fingrene, fornemmede en ram stank af sur mælk fra hans mund og så tvang han hende tilbage i sengen.

Tilde sprællede som en besat, men Brian holdt hendes ansigt i et jerngreb og nu begyndte hans anden hånd at søge efter hendes øjne. - Jeg skal bruge dem, forstår du, bruge dem som beskyttelse mod ham som kommer om natten.

Hun rev i hans håndled og forsøgte at bore tænderne i. Han var så tung og der var så meget af ham og hvorfor var der ikke nogen der vågnede og nu skrabede hans negle mod hendes øjenlåg! Hun vred hovedet til side og et kort øjeblik var munden næsten fri. Tilde forsøget at råbe, men før lyden nåede ud tyssede Brian på hende og trykkede den lille piges ansigt hårdt ned i puden. Hans hånd lukkede hendes næse og mund og han pressede hende bagover med hele sin vægt. Hun gispede efter vejret, blodet begyndte at bruse i Tildes øre og overdøvede næsten lyden af Peter der vendte sig i sengen. Hendes brystkasse hævede og sænkede sig nyttesløst, de små fødder sparkede desperat i luften og øjnene begyndte at bule ud. Hendes hånd havde lukket sig om Hr. Knut, og det føltes næsten som om bamsen var levende. Den hamrede ned i sengegærdet, knapøjnene ramte metallet og

- Lig nu bare stille, det er overstået om et lille øjeblik.

den skarpe lyd fik igen Peter til at give små, utilfredse lyde fra sig. Et øjeblik drejede Brian sig mod ham og kom til at lettede grebet om Tilde en anelse. Hendes hånd for omgående op og Hr. Knut ramte hans ene øje. Brian Watac udstødte et forskrækket grynt og et kort sekund forsvandt trykket fra Tildes ansigt. Tilde skreg og tiden gik i stå. Josh rejste sig op i sengen og begyndte at udstøde hule, frygtsomme lyde. Peter vågnede forvirret og svang benene ud over kanten på sin madras mens han famlede efter sin lygte og på den anden side af gaden sprang Lomis på benene med et sæt.

Brian gav Tilde et hårdt tryk i ansigtet og med et afsindigt vræl kastede han sig over Peter. De kunne ikke forstå at han skulle bruge øjnene til at snyde skyggevæsnet og at det var meget vigtig, så han slog Peter flere gange i hovedet, hamrede sine næver ned med møllesving og Josh Garner begyndte at hyle og gemte sig under sin dyne. Peter styrtede om da hans næse brækkede og Tilde begyndte at skrige og skrige og skrige og nu hævede Brian Wartec et sengebord højt over hovedet.

Lomis ramte ham på den nederste nakkehvirvel med et flyvspark og et øjeblik stod mongolen som frosset til gulvet. Hans arme begyndte at dirre og med en brag faldt sengebordet til jorden. Han vendte sig langsomt mod Lomis, men i mørket nåede han ikke engang at se næven der kom sejlende mod hans ansigt. Det tog fire slag at sende ham til tælling og bagefter var begge hendes hænder hævede og opsvulmede. Hun tændte en petroleumslampe og gik usikkert hen til Tildes seng. - Er du okay?

Tilde græd og klamrede sig til Hr. Knut. Hun hev stadig efter vejret og der var neglemærker i hendes ansigt. - Var det trolden, spurgte hun med en stemme der næsten rummede mere rædsel end Lomis kunne bære, - var det troldene der kom efter mig?

Til sidst rystede hun på hovedet og da Peter endelig kom på benene, bad hun ham hente doktor Scholten.

”Nej min pige, det var ikke troldene der kom. Det var bare en stakkels dreng som ikke er helt rask i hovedet, de rigtige trolde bor ude på den anden side af hegnet og de kommer først senere.”

 -------

Kent Rasmussen bøjede sig over liget og tørrede sig diskret om munden. Han var på randen af sammenbrud og det var næsten fire dage siden han sidst havde spist. Han vendte sig tøvende mod sine bofæller og natten til den 9. december blev det for første gang foreslået, at man måske kunne æde de døde. Forslaget udløste naturligvis en højrøstet diskussion, men efter flere timers votering hvor etik blev vejet op mod sult, fandt Søren skærekniven frem og i de tidlige morgentimer bredte der sig en sød og liflig duft af bacon over lejren.
Nu fandtes der kannibaler på begge sider af pigtråden.

Camp 41 / Castra Damnatorum

CAMP 41

Reservatet & Heksehammeren

Bogen er opdelt af to bind og er nummer 2+3 af de 6 bøger i Necrodemic-sagaen.

 
 
Store dele af civilbefolkningen fra storbyerne blive evakueret og stuves sammen i militærkontrollerede lejre. De fleste forventer at krigen mod zombierne kun er en formsag der bare skal overståes, men snart går det op for flygtningene at sejeren er længere væk end beregnet.
Bogen følger flere forskellige personer der hver på sin måde forsøger at klare sig gennem tilværelsen bag pigtråden og hvordan de reagere når det viser sig at madforsyningerne ikke længere kommer.
Og det store spørgsmål er, "Skal vi dø af sult, eller spise de døde og svage"?
 
 
Bagsidetekst (Reservatet)

“- Jeg tænker tit på hvad der vil ske når krigen er forbi, sagde Lomis lavmælt. - Hvad vi kommer hjem til, hvor vi skal gå hen...?

- Lad mig opstille en anden interessant hypotese, sagde Jason og tog et dybt drag af sin cigaret. - Se, de fleste accepterer, at vi er nødt til at blive her et stykke tid, men forstil dig at hæren slet ikke vinder og dette ender med at blive vores permanente hjem”

Det var hverken Gaza, Østberlin eller Guantanamo, men forholdene var ens. Og hvad gør man når kanibalerne venter på den anden side af pigtråden, når hjælpen udebliver, når flugt ikke er mulig og resurcerne langsomt slipper op?

Bagsidetekst (Heksehammeren)

“Det var nogenlunde lykkes at genoprette roen blandt civilisterne og hen på aftnen virkede det som om folk var blevet for udmattede til at skændes.

Men Knudsen fornemmede at det kun var stilhed før stormen, de sultne flygtninge havde opdaget at der alligevel fandtes måder at skaffe føde på, og i barakkerne begyndte man så småt at vogte over hinanden og håbe på at en eller anden snart gav op.

Og to nætter efter skete det første mord

-------

Bøgerne er opdelt i fem måneder, hver med sin kapitel illustration og en glad lille Smiley.

 

ANMELDELSER:

http://bog.nu

Alamo i Ørslev

Patrick Leis’ miniserie om Camp 41 er en elementært spændende, western-agtig gyser om en lille flok desperate mennesker, der er omgivet af ’svuppende zombier’ i en lejr på Midtsjælland. Forfatteren skriver klart og effektivt og leverer ’en usædvanlig veldrejet og creepy historie.’ 

--------------------------------------

Bøger 8. apr. 2012 KL. 15.30

Effektive ungdomsromaner er frygtindgydende læsning

Mareridtene står i kø i Patrick Leis’ ’Camp 41’. ******

Patrick Leis er for horror, hvad Lene Kaaberbøl er for fantasy. De har begge to en særlig, insisterende evne til at sandsynliggøre deres historier.

Da Patrick Leis var lille blev han smittet af Dennis Jürgensen-virusen. Nærmere bestemt universet omkring historien om ’Kadavermarch’. Og når han ikke laver andet – såsom bodypaint eller billeder – så broderer han bindstærkt videre på den tid, hvor de udøde flåede i de overlevende og gjorde dem til deres lige.

Det er en tid, som er både genkendelig og uvirkelig. Hele handlingen i denne nye knopskydning på to bind foregår i Ørslev på Midtsjælland. Og her lever endnu erindringen om det flystyrt i Andes, hvor man overlevede ved at spise hinanden.

Det tynde civilisationslag
Således rustet er det tid til at gå ind i ’Camp 41’.

Det er lidt som et fort fra det vilde vesten. Og det kan godt ende som i Alamo.

Nogle hundrede flygtninge og et par snese soldater bag pigtråd, omgivet af svuppende zombier, venter på at blive undsat af en stadig mere trængt centralmagt. I et mylder af korte nedslag tegner Patrick Leis et billede af indespærrede mennesker, desperation, vold og godhed.

Uden at ryste på hånden blander han elementær spænding og malende myrderier med udvalgte hovedpersoner og et søskendepar, der ikke er af denne verden. Camp 41 rammes også af religiøst vanvid, mens kommandanten sætter flasken for munden. Udenfor svupper det.

Det er en usædvanlig veldrejet og ’creepy’ historie. Mareridtene står i kø for at komme til. Sproget er effektivt, rapportagtigt og med klar tale om, hvor tyndt civilisationslaget egentlig er. 

Steffen Larsen

-----------------------------------

Lektørudtalelse

----------------------------------------- 

Fra Magasinet PROXIMA

--------------------

http://merryreading.blogspot.dk/2012/08/patrick-leis-camp-41-reservatet-og.html

fredag den 10. august 2012

Patrick Leis: Camp 41 - Reservatet og Heksehammeren

Serie: Necromedic #2 og #3, Sideantal: 256 og 187, Stjerner: 4/5 *****

Da man fandt en kur mod mongolisme, kendte man ikke til den største bivirkning. Personerne døde, men kun for at genopstå kort tid efter som zombier, der ikke veg tilbage for at spise hverken familiemedlemmer eller fremmede. Dette var begyndelsen på Svøben; en endeløs hær af zombier med kun ét formål - at sprede smitten! 

Siden Svøben brød ud for nogle år tilbage, har folk levet i militærstyrede camps. Lomis er bare en af de mange unge i Camp 41, der er vokset op uden forældre, og som tiden går, begynder hun at tvivle på, om militæret nogensinde vil få situationen under kontrol. Livet i campen bliver mere uudholdeligt dag for dag, og som madrationen bliver mindre, og folks håb daler, opstår en splittelse blandt beboerne, der er ligeså farlig som zombierne uden for hegnet.

"At blive skør var en fare som Jason tog særdeles alvorligt og specielt her på det sidste havde han i stigende grad bemærket, hvordan frygt og tab begyndte at æde flygtningene op. Nætterne genlød af skrig, stadig flere vandrede rundt med tomme blikke og hængende skuldre og langsomt begyndte civilisationens tynde fernis at slå revner."

Camp 41 - Reservatet er sammen med Camp 41 - Heksehammeren en del af Necromedic sagaen, men de to bøger kan læses som en "selvstændig bog". Jeg var så heldig at modtage Camp 41 til bloggertræffet hos Eeyorenyk af forlaget Facet. I anmeldelsen har jeg valgt at slå 1. del: Reservatet og 2. del: Heksehammeren sammen, da de er mere eller mindre én historie opdelt i to.

Jeg er en sucker for zombie film, men da jeg påbegyndte læsningen af Camp 41 - Reservatet, gik det op for mig, at jeg aldrig havde læst en rendyrket bog om zombier før. Patrick Leis tager læseren med til en ubarmhjertig verden, hvor de udøde er i overtal, og Danmark, som vi kender det i dag, for længst er gået til grunde. Jeg skuttede mig, da soldaterne tog på missioner i Fjendeland, mens jeg følte med de sultende og mismodige stakler fanget bag hegnet i Camp 41.

Bogen er barsk, der grænser til ulækker, men den er også spændende og interessant med sine mange moralske og etiske spørgsmål om, hvor langt det er tilladt at gå for at overleve. Patrick Leis skildrer til perfektion, hvad desperation kan gøre ved folk, og hvordan mennesker i sidste ende bliver til dyr, når deres basale behov forsømmes.

Forfatteren er god til at beskrive situationen, fordi han netop kommer rundt om samtlige roller; soldaten, politikeren, lægen, den lille pige, outsideren, lederen, kujonen, psykopaten, den religiøse fanatiker, syndebukken og så videre. Der er illustrationer af vigtige karakterer, hver gang måneden skifter, hvilket passer udmærket med de billeder, jeg havde dannet mig af dem, mens jeg læste. Der er dog ikke den traditionelle kapitelinddeling, men derimod bare korte afsnit, der skifter synsvinkel, hvilket tilfører et actionpræget tempo. Jeg havde nogle ubesvarede spørgsmål vedrørende bl.a. udlandets rolle, som jeg manglede svar på for at give bogen den sidste stjerne, men ikke desto mindre var jeg vild med Patrick Leis' fortælling! Jeg vil beskrive Camp 41 som en blanding af Fluernes Herre, Resident Evil og Dawn of the Dead.

----------------------

Gyseren.dk

Camp 41 af Patrick Leis10. juli 2011 | forfatter: Jette

Lige siden jeg læste “Requiem” i 2003, har jeg med stor fornøjelse fulgt med i Patrick Leis’ zombi-serie. “Camp 41 der er opdelt i to bind “Reservatet” og “Heksehammeren” forgår tidsmæssigt lige efter Svøbens udbrud og kort før C-byerne bliver anlagt. Historien kan godt læses selvstændigt, men det vil jeg nu ikke anbefale, for hvorfor dog gå glip af de øvrige bind i serien.

Som sagt er Svøben brudt ud og menneskeheden er trængt. Hæren forsøger efter bedste evne at nedkæmpe zombi-hæren, men det er ikke en normal fjende, og hver gang man mister enten en borger eller en soldat, er der endnu en fjende at kæmpe imod. Civilbefolkningen bliver i et vist omfang flyttet til sikrede områder, og det er i Camp 41, at historien udspiller sig.

Vi følger en række forskellige personer, som er interneret i lejren. Teenagepigen Lomis, der mener, at man kun kan stole på én person her i livet – sig selv; kommandant Videkamp som efter bedste evne forsøger at få livet i lejren til at glide problemfrit; den lille pige Tilde med bjørnen hr. Knut; Jason der klarer sig igennem livet i lejren med sin lille sortbørskiosk; den religiøse Ann Magret der anser Svøben som Guds straf over synderne osv. Men livet i lejren er ikke let. Alle er traumatiserede efter sammenstød med zombierne, så overskuddet er ikke stort overfor hinanden. Ovenikøbet kommer der hele tiden flere og flere flygtninge til, samtidig med at forsyningerne udefra leveres mere og mere uregelmæssigt. Og da det for alvor begynder at knibe med plads og mad, falder civilisationens fernis hurtigt af de internerede.

“Camp 41 er ikke den bedste bog i serien. Leis prøver lidt for ihærdigt at hæve historien fra en god gang zombisplat til samfundskritik med sine sammenligninger med Guantanamo og vores behandling af flygtninge.

Når det er sagt, så slugte jeg dog de to bind (især Heksehammeren) nærmest i et stræk. Der er måske ikke helt så meget splat som ellers, men når Leis lader kadaverne tale, så er det altid underholdende og klamt på den gode måde.

Jeg var også glad for at få tidslinjen over Necrodemic-sagaen bagerst i Reservatet. Her indplacerer Leis nemlig romanerne, og det ser ud til, at vi har to til gode endnu: “Eksil” og “Io”.

-------------------------

bogblogger.dk

Written by: Emil Blichfeldt

Patrick Leis har begået endnu to bøger i Necrodemic sagaen – og det har han gjort godt. Før jeg tager fat i historien, er der lige et par ting jeg skal have ud af systemet.

Patrick Leis skal lige øve sig lidt på sin biologividen, virus og bakterier blandes sammen, og årsagen til downs syndrom er ikke helt korrekt. Desuden er hans beskrivelse af personer med downs syndrom meget forsimplet og er i min optik brugt uheldigt i bogen, men nok om det. Camp 41 foregår i en verden, der minder meget om nutidens Danmark. Her er store problemer med mange børn med Downs syndrom. For at bekæmpe mængden af tilfælde med Downs syndrom har firmaet Bophael opfundet en vaccine. Men noget er gået galt, i stedet dør forsøgspersonerne og genopstår som zombier. Zombierne vælter frem og smitter alle på deres vej, for at undgå at smitten breder sig ukontrolabelt, laves der lejre med raske. Camp 41 bebos af et par tusind mennesker og styres af en lille gruppe militærfolk. Udenfor stavrer zombierne rundt og venter på at slå kløerne i dem, der vover sig ud.

Vi følger teenage pigen Loomis og drengen Jason og deres udfordringer med livet i lejren, der lige så godt kunne være en flygtningelejr i Gaza. For indespærringen medfører vold, depressioner og det der er værre, efterhånden som maden begynder at slippe op.

Forfatteren skifter fortællevinkel mellem en lang række af lejrens personer. Her er forfatterens styrke at personerne fremstår som rigtige mennesker på både godt og ondt (især ondt) og langsomt kryber ubehaget ind under huden på læseren.

For Patrick Leis kan både tegne og skrive så det rammer der, hvor det gør ondt. Hvis du ligesom mig syntes, at zombier er for seje og har stærke nerver, så er Camp 41 vejen til mange timers grufuld underholdning. Jeg skal i hvert fald have fat i resten af Necrodemic sagaen snarest.

Meta for børn over 13 år, der ikke har sarte nerver, indeholder masser af blod, vold og seksuelle overgreb. Patrick Leis, Camp 41, Del 1+2, 186 og 254 sider, Forlaget Facet.

Udgivet mandag, juni 27th, 2011

--------------

http://albertslundbibliotek.dk/borneblog/?p=888

Zombierne kommer!

Skrevet den 2. august, 2011 om Bøger,gys,spændende af louise

Egentlig er jeg jo ikke til splat… Hverken i bøger eller på film. Men alligevel er jeg lidt fascineret af det. For længe siden læste jeg Dennis Jürgensens Kadavermarch – og det er til dags dato den eneste bog, der har givet mig mareridt. Det lyder måske ikke umiddelbart som en anbefaling, men jeg blev jo ved med at læse – selv efter mareridtet – fordi det er en knaldgod bog! Og fordi man jo bliver nødt til at vide om helten overlever eller bliver ædt…

Lige nu sidder jeg så med næste generation af zombiebøger… Patrick Leis’ Camp 41: Reservatet som også er barske løjer. Ligesom i Kadavermarch er det et medicinsk middel der gør, at de døde ikke forbliver døde, men i stedet vandre hvileløse (og sultne!) rundt. Vi er allerede langt henne i forløbet i Reservatet, for Camp 41 er en lejr for overlevende ledet af militæret. Det bliver sværere og sværere at få alting til at hænge sammen efterhånden som der kommer flere og flere flygtninge, og mad og andre fornødenheder begynder at slippe op. Og imens lurer selvfølgelig hele tiden truslen fra zombierne, som når som helst vil snuse sig frem til lejren… Vi følger flere forskellige personer; og man får hurtigt nogle yndlinge… Men det er ingen garanti for at de holder bogen igennem – siger det bare…

Det sætter jo meget éns eget liv i kontrast, når man læser om folk, som bare skal overleve. Hvor alt dette her hverdagsfnidder vi selv går og roder med, blegner til det rene ingenting, når det handler om at kæmpe for at overleve. Og måske derfor er det sundt engang i mellem at læse en bog, som handler om netop det: at overleve.

Gode råd om at læse zombiebøger (og andre gysere):

  1. Læs dem aldrig lige før du skal sove! (med mindre du gerne vil have mareridt…)
  2. Hav altid en anden bog liggende – en rar og god bog, hvor græsset er grønt og folk er rare – til når man synes, at slagteriet bliver for meget
  3. Spis ikke fede eller søde sager imens… Jeg taler af erfaring her!

Ellers god fornøjelse 

-----------
http://horrorsiden.dk/b%C3%B8ger/patrick-leis-camp-41/

“Camp 41” er to bøger – “Reservatet” og “Heksehammeren” – de seneste kapitler i Patrick Leis’ snart ret lange zombie-serie under fællestitlen “Necrodemic-sagaen”.

Vi befinder os i Danmark i en fremtid, hvor menneskeheden først har været underlagt en ond computer og siden har måttet opleve, at de døde vender tilbage til livet med visse kannibalistiske tilbøjeligheder. Historien her foregår på et tidspunkt, hvor man stadig tror, at man kan kontrollere zombierne og tage verden tilbage.

Folk er samlet i lejre, som blot skal være midlertidige, mens militæret renser landet for de levende døde. Men hvis man kender lidt til zombier, ved man også, at det sjældent går som forventet, når man tror, man har styr på tingene, og civilisationen ser ikke ud til at vende tilbage lige med det samme.

Og langsomt begynder der at opstå spændinger i Camp 41 – ungdomsbander støder sammen, religiøse følelser vender tilbage, kontrollen forsvinder. Og kannibalerne samler sig naturligvis uden for hegnet.

“Camp 41” følger en gruppe mennesker forskellige steder i lejren – fra en lille pige, der taler med sin bamse, til kommandanten, der skal forestille at holde sammen på det hele. Deres skæbner snor sig ind imellem hinanden indtil det store klimaks (og den generelle retning, det befinder sig i, kan man nok godt gætte).

Jeg har tidligere sagt, at jeg foretrækker de første bøger i Necrodemic-serien, især den allerførste, “Requiem”, fordi den holdt sig til en skarpt afgrænset historie. De senere bøger lider (lidt som Romeros senere film) under forsøget på at skabe udvikling – Leis gør det så blot ved at udvikle på en science fiction-verden, så Necrodemic-sagaen nu fremstår som en hel future history. Det tager i mine øjne lidt af gyset ud af serien, så der er tale om spænding/science fiction for folk med hang til action. Stemningen efterlades i vejkanten, men i stedet drøner vi derudaf med handling.

Lidt forudsigeligt er det, men det tænker man ikke over, når klaveret spiller. Det gør “Camp 41” til et par gode bøger at gribe, når man lige skal have blæst hovedet lidt igennem med lidt zombier, blod og vold. 

Janus Andersen