Rolf Andersen hundetræning

Pæne afleveringer

Det er ikke sjældent, at der kommer folk her hos mig, med problemer med afleveringen. Det kan være alt fra, at Balder løber uden om føreren, smider fugl eller dummy, til slet ikke at komme tilbage med apporteringen. Det er stort set samme problem og årsagen er, at hunden ikke ser glæden ved at aflevere, men kun synes, at festen forgår ude ved nedfaldsstedet. I enkelte tilfælde er hunden direkte bange for at aflevere, hvis den har oplevet, at den er blevet skældt ud og løbet efter, når den som hvalp har taget en sko, eller andet den ikke måtte.
Min egentlig enkle, løsning er at fjerne de dårlige situationer. Det vil sige ikke at blive ved med at bringe sig i den situation, hvor man udmærket ved, at det går galt. Altså lægges mobiltelefonen, skoene o.a. højt eller væk. Dernæst vendes det til det bedste at sidde eller stå ved føreren, og få ros for at have noget i munden. Når Balder har sluppet apporten, slutter rosen, den er kun dygtig når den har noget i munden. Øv at give hunden en dummy, mens den sidder ved dig og ros. Tag dummyen igen og gentag mange gange. Når Balder har fattet øvelsen, udvides med, at når hunden har fået apporten, går man baglæns, mens man roser og kalder. Nu vil den firbenede gå med, og mens man stadig går baglæns, modtages dummyen. Det er vigtigt ikke at stoppe op undervejs, da Balder sandsynligvis vil smide dummyen, når man står stille. I denne fase ønsker jeg ikke, at hunden skal sidde ved aflevering. Det kan man altid lære den senere, hvis man synes, det er nødvendigt eller pænere.
Nu strammer vi den i næste skridt: Sæt hunden af. Gå nogle få meter fra den så hunden sidder, og ser på dig. I står med andre ord med front mod hinanden. Læg en dummy mellem jer. Nu ser billedet således ud oppefra: Balder, dummy, fører. Sig apport eller hvad du bruger som kommando. Hunden vil løbe ud til dummyen, og i det sekund den tager den, går du baglæns, mens du småknipser med fingrene foran dig. Modtag gående bagud. Bøj dig ikke over hunden og modtag nedefra med begge hænder. Timingen er vigtig. Nu vil Balder aflevere til hånd, og afstanden kan øges. Samtidig er det nu rigtig længe siden, den har lavet de utilsigtede fejl i afleveringerne, og de nye øvelser, bliver den nye vane. Når front mod frontøvelsen er helt sikker, kan man så småt begynde at kaste korte markeringer. Helst i lidt bevoksning og ikke længere end en 3-4 meter, og gå stadig baglæns ved aflevering.
Det er vigtigt ikke at gå for hurtigt frem; læs hunden og lad være med at overdrive. Det vil ikke vare længe, før man ikke behøver at gå baglæns. Øvelsen skal ende med succes hver gang. Så øv hellere færre gange end for mange, det er vigtigt at Balder ikke begynder at kede sig. Når det bedste den ved er at komme og aflevere, da det jo udløser meget ros, vil den ikke længere få den ide at fejle som ovenfor beskrevet, og det er tid til at begynde på, eller gå tilbage til, de mere jagtrelaterede øvelser.
God fornøjelse
Rolf Andersen
Rolf Andersen  | Tlf.: 28 41 04 17 | rolf-andersen@mail.dk