S

Sexlyst og nærvær

Når vi støder ind i en besværlighed i vores liv, står vi over for valget imellem at forandre os selv eller at komme til at anerkende det som er. Vi kan have et ønske om at ens partner ændrer sig, men der hvor vi har størst indflydelse er i vores eget liv. Vi kan kun ønske noget af vores partner.

Seksualitet er en vigtig drivkraft i menneskets liv. Hele livet igennem er det en fantastisk kilde til livsglæde med sig selv og samvær med andre mennesker.

Kvinder

Ligesom mænd kan kvinder have perioder, hvor de ikke får noget, eller kun lidt, ud af sex. På grund af stress eller søvnmangel, kan det være svært for kvinden at slappe nok af til at nyde sex.

En mand der kan få en kvinde til at grine er i høj kurs, fordi hun mærker glæde og liv i kroppen. Hormonet oxytocin og dopamin dannes ved orgasme og når manden får en kvinde til at grine, der udløses glædes hormoner.  De fleste kvinder er på arbejdspladser hvor de danner det mandlige kønshormon testosteron og trænger derfor til at danne noget oxytocin, da det hormon også er med til at hun får lyst til sex og nedbringer hendes stress hormon corticol som i store mænger skader hjernen.  Når en kvindes oxytocin er lavt er det sidste hun tænker på sex. Hvis hendes oxytocin niveau er på 80 % kan hun med den rette stimulation op nå orgasme. En mand der giver blomster får også point fordi han giver blomster, et for blomsterne og et for at huske hende. Fordi manden ser hendes som speciel og tænker på hende. Mænd forstår ikke at det virker hver gang de giver. Det handler ikke om hvor stor buketten er men at man gør hende til noget særligt. Mænd tror at når de har givet hende en stor buket så er de dækket ind i lang tid. Mænd tror det gælder om at lave store præstationer. Sådan er den feminine verden ikke. Men det er den daglige opmærksomhed, nærvær, anerkendelse, kærtegn. Når en mand vil skilles er det fordi han ikke føler han kan gøre hans kvinde glad, så daler han testosteron og hans stress hormon corticol stiger. Hvis han ikke har humor kan han spørge ind til hvordan hendes dag har været og lade hende tale om hendes problemer uden at fixe dem. Det får også hendes lysthormon oxytocin til at stige, lige som berøring gør. Hvis hun føler sig alene med husarbejdet stiger stresshormonet corticol, hvis hun mærker i tager lige ansvar for hjemmet og børnene stiger hendes glædes hormon oxytocin. Når han anerkender det hun gør for ham stiger hendes  glædeshormon Oxytocin.


Mænd

De fleste mænd har svært ved at tale om det, når rejsningen svigter, når der opstår forsinket eller for tidlig sædafgang. Ofte handler manglende lyst om at de bliver drengen i forholdet og deres kvinde bliver mor. Manden vil gøre alt for at gøre "mor" glad. Men hun vil have en mand der sætter retning om hvor han vil hen i livet. Men han har ikke adskilt sig  følelsesmæssigt fra hans mor (også selv om han hader hende)  og tør ikke tage konflikter da han er bange for at miste kærlighed. Det at hans synspunkt er forskelligt fra hans kvinde kan være angst provokerende for ham. Han vil ofte give sig, så hun får sin vilje, Hun vil ofte kontakte mig og sige "vi har ingen konflikter. Jeg får det ofte som jeg gerne vil havde det, Han giver mig alt hvad jeg vil have, jeg tænder bare ikke på ham". Det betyder han opgiver sig selv og dermed forsvinder lysten lige så langsomt, begge veje. Der skal være en spænding i forholdet får der er en sexlyst, for meget tryghed og forudsigelighed får seksualiteten til at gå i dvale. Manden har brug for at vide hvad han vil med sit liv, hvad der giver ham mening i livet, Han skal kunne sige til hans kvinde "Jeg vil have dig og du kommer ikke uden om mig, Jeg kommer og tager dig. Du gør mig så liderlig." Ofte beder mænd om lov til sex, det kommer fra drengen i ham, der ikke har cuttet den følelsesmæssige forbindelse til hans mor. Disse mænd opfordrer jeg til at gå i vores mandegruppe som arbejder konkret med denne problematisk.

 

Interview til Østrogen

Når mænd mangler sexlyst

Hvad gør man, når ens kæreste ikke har lyst til sex? For Mette føltes det ydmygende og som at miste en del af sin kvindelighed.

Han fjernede min hånd
For Mette betød hendes kærestes gentagende afvisninger, at hun langsomt begyndte at lukke sig om sig selv. Det var simpelthen for ydmygende og demotiverende.

”Når jeg prøvede at røre ham, fjernede han sin hånd. Og når man har prøvet den situation mange gange, begynder det altså at gøre rigtig ondt,” fortæller Mette, der til sidst konfronterede sin kæreste med hans manglende sexlyst.

Jeg tager mig sammen
”Han skulle nok tage sig sammen, var hans svar.”

”Og hvis min kæreste skulle tage sig sammen for at have lyst til sex med mig … Jeg følte jeg mistede noget af min kvindelighed,” fortæller Mette, der er en smuk, slank og sprudlende kvinde.

Kvinden her tolker, at der er noget galt med hende, hun vender hendes aggression indad og gør sig selv forkert. Selv biblen siger at det er en mands pligt at tilfredsstille hans partner. Manden er nød til at udvikle sig, mænd udvikler sig gennem kvinden stiller krav og kvinder gennem anerkendelse.

Oppe i mandens hoved…
Og hun er ikke alene. Sexolog Flemming Bogø, der blandt andet arrangerer mandegrupper, hvor mænd trænes i, at udvikle deres maskuline essens og deres sunde aggression, som er at sætte en retning. ”Jeg har lyst til dig og det går jeg efter, du kommer ikke uden om mig. Jeg vil have dig”: når mændene kommer til gruppen er der flere, der har svært ved at manifestere sig i forhold til deres kvinde, de har en status som en dreng i forhold til deres mor der beder ”mor” om lov og prøver at regne ud hvad mor har brug for, for at få hendes kærlighed. Denne lav status har han fordi han ikke har fået skilt sig fra hans mor følelsesmæssigt. Det arbejder vi med i mandegruppen.  Der til kommer, at kvinder ikke tænder på ”drenge der beder om lov” Han skal lære at åbne hans kvindes hjerte når han har lyst. Adgangen til kvindes skød går gennem hendes hjerte. Når han kan det kan han få alt det sex han kan klare. Vi hører alt for ofte at kvinder ikke har så meget lyst som mænd, det er helt forkert, han skal bare lære at åbne for hendes ”lystcenter” siger sexolog Flemming Bogø.

”Mændene er for meget oppe i hovedet og for lidt i kontakt med deres krop,” fortæller Flemming Bogø.

”Mænds job er gået fra at være håndens arbejde til at være hoved arbejde, det gør de er meget i deres tanker og meget lidt kontakt med deres krop og der med lyst.

Hvad kan kvinden gøre for at få manden mere i kroppen?

De fleste mænd har brug for at være lidt for sig selv når de kommer hjem fra job det er mandens måde at fordøje dagen og omstille sig til nu er han et nyt sted med andre krav. Det er også en måde at lande i hans krop, det kan være foran tv og zappe rundt, på computeren. Bedst hvis han kan meditere lidt eller lave noget kropsligt, løbe en tur, have arbejde. Hun kan også give ham lidt massage, og har hun selv lyst til ham kan hun give ham et blowjob når han kommer ind af døren, uden han får udløsning, mere som en invitation til at han er velkommen senere. Så han har initiativet senere, nu da han har fået invitationen. Mænd har brug for at blive inviteret.

Den bløde mands aggressioner
En del af den manglende lyst er at spore i nutidens krav til den følsomme mand. Hvis man som mand i mange år har lært, at man ikke må udtrykke aggression, kan den pludselig være rigtig svær at komme i kontakt med, mænd der lider af faldende rejsning er mænd er for optaget af at gøre deres kvinde tilfreds på alle områder, de har ikke fået udviklet deres maskuline side, og adskilt sig fra deres mor. mener Flemming Bogø. 

”Og at penetrere en kvinde er altså en aggressiv handling,” tilføjer han.

I bagklogskabens ulidelige klare lys
Mette tænker stadig over, hvad der blev af hendes kærestes lyst.

”Måske var det heller ikke ligefrem potensstimulerende, at det var mig, der konfronterede ham med det og også forsøgte at løse problemet. Det vil mænd jo gerne selv stå for,” sukker Mette.

Et mandefællesskab
Og de stærke kvinder betyder noget for mandens lyst. I mange familier er det kvinden, der spiller den dominerende rolle, og det er med til at frarøve mænd deres kontakt med deres indre styrke, mener Flemming Bogø.

Men løsningen ligger, ifølge Flemming Bogø, ikke nødvendigvis i parforholdet, men derimod i fællesskabet med andre mænd. Man kan lære noget i et bevidst mandefællesskab som man ikke kan lære andre steder. Det er netop derfor jeg ofte henviser mine mandlige klienter til vores mandegruppe, fordi de mænd jeg får i min klinik ofte er mænd der har brug for at udvikle deres maskuline side. Jeg kan lære dem en del, men der er noget man skal have ved at spejle sig i andre mænd, der er tæt på sig selv og i samme proces med at finde deres kraft, værdier og retning. Kvinde taber respekt og lysten for mænd der ikke har en retning.

Mænd er tyve år bagud
”Mænd er tyve år bagud i forhold til kvinder, der i mange år har arbejdet med deres personlige udvikling. Det kommer til udtryk i deres forhold til deres egen seksualitet,” forklarer Flemming Bogø.

”Når de sammen med andre mænd kommer i kontakt med sig selv og deres styrke, kommer de i kontakt med deres lyst, og så får de lyst til at penetrere deres kvinde – og det bliver hun oftest jublende lykkelig for. Men også på hans arbejdsplads kan gå efter det han vil og har sat sig for, i stedet for at bøje af. I forhold til hans børn kan han holde fast i det han mener og har af værdier. Hvilket betyder, at hans kvinde ikke føler sig alene med ansvaret for at tage konflikterne med børnene. Det skaber også forbundethed. Der kommer et fælles forældre ansvar.”

Hvad gør man, når ens kæreste ikke har lyst til sex? For Mette føltes det ydmygende og som at miste en del af sin kvindelighed.

Han fjernede min hånd
For Mette betød hendes kærestes gentagende afvisninger, at hun langsomt begyndte at lukke sig om sig selv. Det var simpelthen for ydmygende og demotiverende.

”Når jeg prøvede at røre ham, fjernede han sin hånd. Og når man har prøvet den situation mange gange, begynder det altså at gøre rigtig ondt,” fortæller Mette, der til sidst konfronterede sin kæreste med hans manglende sexlyst.

Jeg tager mig sammen
”Han skulle nok tage sig sammen, var hans svar.”

”Og hvis min kæreste skulle tage sig sammen for at have lyst til sex med mig … Jeg følte jeg mistede noget af min kvindelighed,” fortæller Mette, der er en smuk, slank og sprudlende kvinde.

Kvinden her tolker, at der er noget galt med hende, hun vender hendes aggression indad og gør sig selv forkert. Selv biblen siger at det er en mands pligt at tilfredsstille hans partner. Manden er nød til at udvikle sig, mænd udvikler sig gennem kvinden stiller krav og kvinder gennem anerkendelse.

Oppe i mandens hoved…
Og hun er ikke alene. Sexolog Flemming Bogø, der blandt andet arrangerer mandegrupper, hvor mænd trænes i, at udvikle deres maskuline essens og deres sunde aggression, som er at sætte en retning. ”Jeg har lyst til dig og det går jeg efter, du kommer ikke uden om mig. Jeg vil have dig”: når mændene kommer til gruppen er der flere, der har svært ved at manifestere sig i forhold til deres kvinde, de har en status som en dreng i forhold til deres mor der beder ”mor” om lov og prøver at regne ud hvad mor har brug for, for at få hendes kærlighed. Denne lav status har han fordi han ikke har fået skilt sig fra hans mor følelsesmæssigt. Det arbejder vi med i mandegruppen.  Der til kommer, at kvinder ikke tænder på ”drenge der beder om lov” Han skal lære at åbne hans kvindes hjerte når han har lyst. Adgangen til kvindes skød går gennem hendes hjerte. Når han kan det kan han få alt det sex han kan klare. Vi hører alt for ofte at kvinder ikke har så meget lyst som mænd, det er helt forkert, han skal bare lære at åbne for hendes ”lystcenter” siger sexolog Flemming Bogø.

”Mændene er for meget oppe i hovedet og for lidt i kontakt med deres krop,” fortæller Flemming Bogø.

”Mænds job er gået fra at være håndens arbejde til at være hoved arbejde, det gør de er meget i deres tanker og meget lidt kontakt med deres krop og der med lyst.

Hvad kan kvinden gøre for at få manden mere i kroppen?

De fleste mænd har brug for at være lidt for sig selv når de kommer hjem fra job det er mandens måde at fordøje dagen og omstille sig til nu er han et nyt sted med andre krav. Det er også en måde at lande i hans krop, det kan være foran tv og zappe rundt, på computeren. Bedst hvis han kan meditere lidt eller lave noget kropsligt, løbe en tur, have arbejde. Hun kan også give ham lidt massage, og har hun selv lyst til ham kan hun give ham et blowjob når han kommer ind af døren, uden han får udløsning, mere som en invitation til at han er velkommen senere. Så han har initiativet senere, nu da han har fået invitationen. Mænd har brug for at blive inviteret.

Den bløde mands aggressioner
En del af den manglende lyst er at spore i nutidens krav til den følsomme mand. Hvis man som mand i mange år har lært, at man ikke må udtrykke aggression, kan den pludselig være rigtig svær at komme i kontakt med, mænd der lider af faldende rejsning er mænd er for optaget af at gøre deres kvinde tilfreds på alle områder, de har ikke fået udviklet deres maskuline side, og adskilt sig fra deres mor. mener Flemming Bogø. 

”Og at penetrere en kvinde er altså en aggressiv handling,” tilføjer han.

I bagklogskabens ulidelige klare lys
Mette tænker stadig over, hvad der blev af hendes kærestes lyst.

”Måske var det heller ikke ligefrem potensstimulerende, at det var mig, der konfronterede ham med det og også forsøgte at løse problemet. Det vil mænd jo gerne selv stå for,” sukker Mette.

Et mandefællesskab
Og de stærke kvinder betyder noget for mandens lyst. I mange familier er det kvinden, der spiller den dominerende rolle, og det er med til at frarøve mænd deres kontakt med deres indre styrke, mener Flemming Bogø.

Men løsningen ligger, ifølge Flemming Bogø, ikke nødvendigvis i parforholdet, men derimod i fællesskabet med andre mænd. Man kan lære noget i et bevidst mandefællesskab som man ikke kan lære andre steder. Det er netop derfor jeg ofte henviser mine mandlige klienter til vores mandegruppe, fordi de mænd jeg får i min klinik ofte er mænd der har brug for at udvikle deres maskuline side. Jeg kan lære dem en del, men der er noget man skal have ved at spejle sig i andre mænd, der er tæt på sig selv og i samme proces med at finde deres kraft, værdier og retning. Kvinde taber respekt og lysten for mænd der ikke har en retning.

Mænd er tyve år bagud
”Mænd er tyve år bagud i forhold til kvinder, der i mange år har arbejdet med deres personlige udvikling. Det kommer til udtryk i deres forhold til deres egen seksualitet,” forklarer Flemming Bogø.

”Når de sammen med andre mænd kommer i kontakt med sig selv og deres styrke, kommer de i kontakt med deres lyst, og så får de lyst til at penetrere deres kvinde – og det bliver hun oftest jublende lykkelig for. Men også på hans arbejdsplads kan gå efter det han vil og har sat sig for, i stedet for at bøje af. I forhold til hans børn kan han holde fast i det han mener og har af værdier. Hvilket betyder, at hans kvinde ikke føler sig alene med ansvaret for at tage konflikterne med børnene. Det skaber også forbundethed. Der kommer et fælles forældre ansvar.”

 

. Forslag til noget specielt erotisk på et års dagen

Den Billige løsning.

De fleste kvinder kan lide overraskelser. Få børnene passet et andet sted. Tag fri fra job, sørg for at hjemmet er rent og lækkert for så slapper hun bedre af. Køb duftlys, find på et andet sted at have sex end I plejer. Giv hinanden erotisk massage med mandelolie. Find noget musik frem, der skaber en hyggelig stemning, find noget let mad du ved hun kan lide, der ikke gør hende oppustet, gør et bad klar til hun kommer hjem, eller tag på spabad med massage og få jordbær dyppet i chokolade og champagne til. Fortæl hende hvad du har lyst til at gøre ved hende, da kvinder er tænder på det talte og læste ord. Evt. lav kort hvor der står hvad I nu skal lave og leg tampen brænder med kortene, det kan øge spændingen. Køb ”Erotisk Tantra” dvd og se filmen sammen, om der er noget I får lyst til at prøve sammen. Filmen er en introduktion til tantra og viser mange spændende stillinger. Den er smukt lavet så den appellerer til en kvindes æstetiske sans. Læs  ”Kærlighedens køkken”af Hanne Stensgaard og se hvilke krydderurter, der kunne være nyttige at putte i maden, der forstærker sexlysten.Basilikum har f.eks. ry for, at fremme erotiske drifter. Damiana er lovprist som erotisk lyst-stimulant . Gå ind på hjemmesiden http://www.erospirit.org/ og få inspiration til fornyelse af dit sexliv. Her vil du finde mange undervisnings klip, der kan føre jeres sexliv i topform.

De fleste kvinder elsker, at bruge lang tid på forspillet, langsom, let berøring, over hele kroppen, find genstande der er varme og kolde, evt. noget der skal slikkes af. Kærtegn hende med en fjer, et stykke pels, hår. Du kan forstærke sanseligheden ved at give hende bind for øjnene.
 
Den dyre løsning

                     Ring til hendes arbejdsgiver og aftal hun skal holde fri, så når hun kommer på job ligger der et brev, hvor i der står hun skal tage til frisøren, som du har betalt. Hos frisøren ligger der et brev, hvor i der står, at hun skal til massage hvor du møder hende og i begge får massage og herefter ud at spise med dig. Du medbringer hendes yndlings kjole, eller du har en kjole med du har købt, samt hendes make-up. Det sted du har valgt, at spise får hun leveret en stor flot buket af hendes yndlings blomster og en kort du har skrevet, hvor du skriver hvor skøn og uimodståelig en kvinde hun er for dig, har du guldkortet fremme kan I afslutte i en tøjbutik, hvor hun prøver tøj, mens du fortæller hvor lækker hun ser ud, måske finder hun noget hun ønsker sig, som du køber, derfra tager i på et lækkert luksushotel. På hotellet kan du så gøre noget af det jeg har forslået i den billige løsning.

 

Mænd og kvinders værdier og behov er forskellige. Det kommer af vores maskuline og feminine essenser som gør at vi tænker forskelligt. Eksempelvis så vil en mand typisk have ro når han kommer hjem fra job og en kvinde vil gerne snakke. Det gør det svært at kommunikere. Det andet er, at vi ikke har lært at kommunikere, så vi bliver tilfredse. Vi har lært at gå efter at få ret. Hvem har mest ret?  Jeg hørte f.eks. på et foredrag om” Imago” den 27. august 2008.  Hvor foredragsholderen May Kyndborg fortæller os, at hun har veninde på besøg, og hendes kæreste er med i samværet. Hun taler meget med veninden i løbet af aftenen da de ikke har set hinanden i lang tid. Da veninden er gået, siger manden ”Jeg savnede din opmærksomhed og følte mig uden for”. Hvortil hun svarer.Du må da kunne forstå, at det er længe siden vi har set hinanden, så vi har meget at snakke om, vi to, ses jo hver dag, og det er jo dig jeg vil have sex med nu”. Hun fortæller os at hun retfærdiggør sig selv og prøver at manipulere med ham. Men han er forsat utilfreds. Fordi han føler sig ikke hørt. Han savner at blive spejlet. Eks. ”Du savnede at mærke min interesse og opmærksomhed, Det ville have været rart hvis jeg havde været mere opmærksom på dig, Jeg er ked af du har følt dig uden for. Det vil jeg være opmærksom på næste gang”. Nu følte han sig hørt og set.

 Vi kan have en romantisk forestilling om, at hvis min kæreste virkelig elskede mig så ville han gætte og opfylde alle mine behov. Det kommer af, vi har en masse umødte behov fra vores barndom, vi har en ubevidst drøm om at vores partner skal opfylde vores umødte behov fra vores barndom i vores voksenliv. Ofte ved vi ikke en gang selv vi har denne, længsel og slet ikke vores partner, Så vi misforstår og, og kritiserer, foragter, og kommer med stort forsvar og afviser så vores partner.

Vi tiltrækkes af vores modsætning. En mand kan f.eks. være vokset op med en omklammerende mor og har brug for frihed. Hans kæreste er vokset op med en åndeligt fraværende mor. Hun bliver omklamerende når han ikke er nærværende og han trækker sig når hun bliver omklammerende, fordi hun ikke får nærvær. Så er konflikten i gang. De forsvar, der var hensigtsmæssige, da vi var barn kommer i spil, men de er ikke længere hensigtsmæssige i det vokse forhold. Vi må lære at gøre noget nyt. Det er utrygt. Vores forsvar gør, at vi meget hurtigt glemmer hvad vi skal gøre. Så vi bliver fastholdt i ikke at blive tilfreds og forsøge at få ret. Margit Madhurima Rigtrup fortalte på et kursus Det andet er at, ”jo mindre kærlighed vi har erfaret fra vores barndomshjem, jo mere drømmeagtigt billede har vi af hvad kærlighed er”.  Eckhart Tolle  siger ”Aldrig før har parforhold været så problematiske og konfliktfyldte som de er nu. Som du måske har lagt mærke til, er de der ikke for at gøre dig lykkelig og tilfreds. Hvis du bliver ved med at stræbe efter det mål at opnå frelse gennem et forhold, bliver du desillusioneret igen og igen.” (s. 160) han siger videre ”Men hvis du accepterer, at forholdet er til for at gøre dig bevidst og ikke for at gøre dig lykkelig, så kan forholdet give dig frelse, og du stiller dig på linie med højere bevidsthed, der ønsker at blive født ind i denne verden. De mennesker, der holder fast i de gamle mønstre, vil opleve øget smerte, vold, forvirring og vanvid”     
 
 

Hvad kan man gøre for at det fører til sex?

Det kan føre til sex hvis han slukker Tv’et og giver hende massage, som kan går over i erotisk massage, der kan give hende tid til at tænde. Det kan forstærkes hvis, han samtidig fortæller hvad han har lyst til, at gøre ved hende. Hvis han får børnene passet og han inviterer hende ud at og spise på en lækker restaurant og måske ud at danse, hvor de kan gnide sig op ad hinanden. Lærer salsa sammen.  Han kan lave maden, hvis det altid er hende og bruge ting i maden, der stimuler sexlysten. Hvis han gennem dagen sender søde smsér og måske nogle frække.  Hvis han sørger for de er alene og slukker det elektriske lys og tænder mange små lys, sætter hendes yndlingsmusik på, og kærtegner hende blidt. Hvis han tager hende med til pornobutikken ”Lust” og ser om der er noget, der kunne pirre hende, vibrerende æg, dildoer eller andre frække ting. Hvis han skaber en stemning af nærhed, lytten, samhørighed– en fællesskabsfølelse. Hvis de taler om de 5 kærlighedssprog og er bevidst om at opfylde den andens kærlighedssprog..

 

                        Køb evt. DVD med ”Erotisk Tantra” udviklet af  Yazmin Katarina Fox Andersen se mere på www.mercuryuniflow.com her kan du også komme på tantra kursus med kæresten.

Det kan føre til sex hvis hun giver ham et blowjob, når han kommer ind ad døren. Hvis hun giver ham massage og giver han pik og anus massage. Hvis hun sender frække sms’er og måske små frække film eller billeder af hende gennem dagen. Hvis hun tager en kjole og sko på og lægger en fræk make-up. Hvis hun har lavet en skattejagt, med frække sedler hvor der står hvad de nu skal gøre. Hvis hun køber en fræk pornofilm de ser sammen, hun ved han tænder på. Hvis de taler om hvad deres kærlighedssprog er og giver det til hinanden som gør at deres kærlighedsbeholder er fyldt op. Tager ham med ind i en pornobutik og finder noget spændende legetøj eller frækt tøj. Hvis hun laver strip nummer for ham i noget tøj han tænder på.

 Har du problemer med rejsningen er der gode råd på http://www.sexogsamliv.dk/vop01.htm


Både mænd og kvinder kan komme ud for at have manglende lyst. I de fleste tilfælde er det dog muligt at gøre noget ved problemerne.

Lyst til sex er noget de fleste kan lide at have, når vi mister lysten til vores partner kan det have mange årsager.

Psykologiske  

Manglende evne til at udtrykke behov og derved få dem opfyldt.
Hvis du har en partner, der taler grimt til dig og du ikke sætter en stopper for det.
Hvis din partners humør svinger meget  og du aldrig ved når du kommerhjem hvordan humøret i dag.
Hvis din partner har et misbrug, eller du selv har det.

Manglende evne til at udtrykke følelser, så vrede f.eks. ophobes og skaber afstand mellem jer.

Manglende evne til at sætte grænser, gør det svært at give sig hen.

Ens måde at tolke den andens adfærd i forhold til ens egne gamle traumer.

For høje forventninger til ens partner kan skabe vrede og afstand.

Lavt selvværd og selvtillid. ”Jeg er ikke værd at elske. Jeg er ikke god nok”. Tanker kan være meget forstyrrende i et forhold.

Duft, vi har personlige dufte, som kroppens hormoner afgiver, og så er der dem vi sprøjter på os, som vi køber.

Stress, vi har større udfordringer end vi magter, og så føler vi os inkompetente.

Angst for at man dør hvis man bliver for ophidset seksuelt.

Angst for seksuelt overførte sygdomme.

At blive forældre kan være en stor omvæltning og belastning af ens roller, at man for en tid mister lysten til sex, til man finder sig selv og hinanden i den nye konstellation. Det at blive forældre er også en tid, hvor man ser tilbage på egen barndom, for at vurdere hvordan man skal være som forældre i forhold til hvordan egne forældre var, og hvordan det har påvirket netop én som dig.

Utroskab, sårede følelser, manglende tillid og vrede skaber afstand.

Man kan være for meget oppe i sit hoved og for lidt i sin krop.

Man kan være perfektionistisk så alt skal gøres rent og være i orden, før man kan hengive sig til sex, at det aldrig bliver til noget.

Man kan mangle viden om hvordan man tilfredsstiller sig selv eller ens partner.

Man kan være hæmmet i barndommen så man aldrig har fået taget hul på seksualiteten, og har fået gjort sig seksuelle erfaringer.

Ens evne til at udtrykke aggression hænger sammen med sex og tage ens partner.

Man kan have en seksualitet man ikke føle er accepteret i samfundet.

Man kan være for optaget af at gøre den anden glad og tilfredsstillet, at man ikke er nok i sin egen lyst og der med mister ens rejsning, eller lyst.

Man kan have mistet et barn pga. ulykke eller sygdom.

Man kan have været udsat for seksuelle overgreb som barn/ ung, som gør det svært at være i nuets sexoplevelser.

Sexchikane kan forstyre eget sexliv.

Flemming Bogø - Psykoterapeut, Sexolog  | Tlf.: 26 74 49 33