Animal rights

Om dyremishandling

Hvad får folk til at mishandle dyr?  

Nogle steder i verden kan det skyldes uvidenhed. Nogle mennesker har ikke lært, hvordan man behandler dyr bedst og hvad de har brug for. De kan i nogle tilfælde tro at de hjælper dyret, men i virkeligheden skader de det. Dyr har forskellige instinkter og behov som skal tilgodeses – det kender mange mennesker ikke ret meget til og derfor ender det med at blive dyremishandling. Men nogle steder har folk den tankegang at kødet fra dyr er bedre hvis dyret er blevet tortureret. WSPA hjælper flere steder i verden med at undervise befolkningsgrupper i dyrevelfærd. Andre gange spiller fattigdom ind. Folk er nogle steder så fattige, at de er nødt til at være i en situation, hvor dyrenes behov ikke tilgodeses for at kunne forsørge deres familie (eksempelvis ejere af dansebjørne). Der findes naturligvis også den gruppe mennesker, som gør det fordi de synes det er sjovt, fordi de kan lide følelsen af at have magt over et andet væsen eller fordi de keder sig. Der kan være flere grunde. Penge spiller desværre ofte en rigtig stor rolle når det kommer til dyrevelfærd. Folk vil gerne tjene penge på dyr, derfor lider ekstremt mange dyr, fordi nogle mennesker bliver grådige. I flere tilfælde kan folk ende med at blive ligeglade med, hvordan dyrene har det, så længe de bare får deres penge.

 

 

Hvilke dyr er mest udsatte for mishandling? 

Landbrugsdyr er ekstremt udsatte for mishandling, da mange bare ser dem som et produkt der alligevel skal slagtes. De lever ofte under helt uacceptable forhold og slagtes også ofte på meget grum vis.

Hunde og katte er også ofte udsat for mishandling især de herreløse, ca. 75 % af alle hunde i verden er uønskede og mange af dem lever på gader og stræder og forsøger at klare sig gennem dagen. Mange mennesker ser dem som skadedyr som man skal holde sig fra og som man skal komme af med. Derfor bruger folk ofte grumme metoder for at slå disse herreløse dyr ihjel.

 Hvad er grunden til, at mennesker i nogle lande har et andet syn på dyremishandling end vi har her i Danmark?

En af de helt store grunde er at de har en helt anden kultur end vi har her i Danmark. Vi er vokset op med at f.eks. hunde er vores kæledyr og vi skal behandle dem godt osv. Det er ikke sådan alle steder i verden, og det er med til at give os de forskellige synspunkter. Det er ikke altid lige nemt at ændre sine synspunkter, hvis man hele sit liv har levet med en helt basal holdning om et emne og man så får at vide at den er helt forkert, så kan det være svært at indse.

 

I hvilke lande er der mest dyremishandling? 

Dyremishandling findes i alle lande. Man kan sige, at i forhold til de ”standarder” vi er vant til her i Danmark, så er der meget arbejde at gøre for dyrene i Asien. De har en helt anden opfattelse af dyrevelfærd og en helt anden kultur end vi, så det er et sted WSPA meget gerne vil have indflydelse. Både på deres landbrugsdyr, deres herreløse hunde og katte, de dyr der bliver brugt i forbindelse med underholdning osv. I de vestlige lande er der meget at gøre for landbrugsdyrene. 

 

Hvordan bliver de mishandlet?

Det kan være alt lige fra at blive slået til bjørne-hunde kampe, få hevet pels og skind af. Vi bruger nu også dyr til at teste kosmetik, rengøringsprodukter, medicinalprodukter, kampgifte og andet militært udstyr i forsøg på at forhindre, at disse produkter kan skade os selv. Det er kun fantasien sætter grænser for hvad der bliver gjort ved dyrene

 

Hvilke konsekvenser har det for dyrene?

Dyrene kan få stress, alvorlige sår, infektioner, osv. De dør meget tidligere end hvis de levede i naturen hvor de høre til.


 

Hvor mange dyr bliver mishandlet?

I 2009 skriver Indland »Antallet af dyreværnssager er steget markant de seneste to år.«  I 2008 havde de 2.960 eksempler på dyremishandling. Året inden var de ne­de på 2.257 tilfælde.

 

Hvordan bliver det med dyremishandling i fremtiden, og hvordan kan man forhindre det i fremtiden?

Man kan først og fremmest lade vær med at besøge steder med dyr der ikke trives når man er på ferie, f.eks. Tyrefægtning, svømme med delfiner, klappe tigere osv. På den måde stopper man indtægterne ved dem der mishandler dyrene. Vi tror ikke det kan bekæmpes, fordi fattigdom er sådan et stort problem i verden og det vil det nok altid være. Fordi folk vil underholdes og dem som ikke har mange penge vil gøre alt for at tjene lidt, om det så koster et andet dyrs liv. Men også fordi vi trives forskellige steder, som sagt vi har forskellige kulturer og dem vil vi nok altid stå inde for og rette os efter. Den her verden er ikke harmonisk, det hele handler om penge og magt.