Bookmark and Share    

Links

 

 

Neutralisering

 P-piller
Suprelorin - kemisk kastration
Operativt indgreb
 
Hankatte kastreres. Hvornår er så det rette tidspunkt for dette indgreb? Da katte ikke bliver kønsmodne på et bestemt tidspunkt i deres liv, findes der mange svarmuligheder. Spørg den dyrlæge som skal foretage indgrebet. En kat bliver kønsmoden mellem 6-9 mdrs.-alderen, enkelte før enkelte senere. Efter indgrebet kan han lave killinger inden for den første uge. Idag er der rigtig mange opdrættere som kun sælge killinger til kæl som er netralisrede. Altså bliver indbrebet på disse killinger typisk foretaget inden de er 12 uger. På grund af risikoen i forbindelse med narkosen bør killingen veje 2 kg eller derover.  

Hunkatte steriliseres. Dette bør gøres når killingen er blevet så udvokset som muligt, men inden hun får de killinger som du jo ikke vil have. Der er 2 måder at gøre det på. 1 overskæring af æggelederen – katten går stadig i løbetid men den får ingen killinger. 2 fjernelse af æggestokkene -- ingen løbetid. Tal med dyrlægen om hvilken metode du foretrækker. Idag er der rigtig mange opdrættere som kun sælge killinger til kæl som er netralisrede. Altså bliver indbrebet på disse killinger typisk foretaget inden de er 12 uger.

Du kan også vælge at give din kat p-piller. Du skal blot være opmærksom på at den norske skovkat kaster hårboller op. Gør den det lige efter den har fået en pille vil virkningen ikke indtræde. Jeg lader derfor min hun blive i min nærhed 3-4 timer efter at jeg har givet pillen, så ved jeg om den er blevt dernede. Brug af P-piller øger risikoen for kræft. Brug dem derfor kun i kort tid. Jeg bruger dem kun i nødstilfælde som når 2 unddyr går sammen inden hankatten med sikkerhed kan lave killinger.
 

I stigende omfang anvendes kemisk kastration med Suprelion med god effekt. De hankatte som det bruges på kan i en ikke nærmere defineret tidsrum færdes i huset og sammen med hunkattene uden at man behøver bekymre sig om strinteri og uønskede killinger. Hagen er at man ikke ved med sikkerhed hvornår virkningen er ophørt.

 

 Begge køn kan neutraliseres på hvilket som helst tidspunkt af deres liv.

 En kastrat kan også udstilles.

 

P-PILLER

Du ønsker ikke at sterelisere din hunkat fordi ????. Hvordan undgår du så uønsket graviditet. Afholdenhed eller p-piller er effektive. Jeg har altid mine hanner og mine hunner hver for sig. Kun når en ny han vokser op er her fertile hanner i stuen. Det er ok, når jeg blot holder skarpt øje med hvad der foregår.

Ønsker du at undgå uønskede killinger kan du vælge at give din hunkat p-piller. Start når den ikke er i løbetid. Husk at nogle gange er 1 pille ikke nok og de går i løbetid alligevel. Husk at risikoen for kræft i maddepoterne og livmoderen er stor. Jeg bruger kun p-piller når jeg ikke kan isolere mine alt for unge hunkillinger fra mine unge hankatte.  Vil helt klart vælge et dyrlægeindbreb hvis jeg ikke ønsker killinger og ikke kunne holde hanner og hunner adskilt. Nogle hunkatte får underlivsbetændelse hvis de ikke bliver parret og blot får lov at gå i løb. Heldigvis er det ikke noget jeg oplever med mine hunkatte.

 

  Krista Nielsen | Pilekrogen 20, Haastrup, 5600 Fåborg  | Tlf.: 57600334 | babettesnorskeskovkat@yahoo.com