Nyheder

Sådan gør du boligen klar til foråret

 
Sommerhuset er klar til et forårstjek
 
Lige nu befinder vi os i den årstid, hvor solens stråler titter op over rækværket lidt tidligere hver morgen, og hvor forårets lune solstråler snart er klar til at jagte vinterdepressionen på retræte. Vi er dog nødsaget til at nyde vinterens friske pust lidt endnu, men der er meget, du kan gøre, for at gøre huset eller sommerhuset klar til foråret. Hos Dansk Boligforsikring er vi opsatte på at informere boligejere med tips og gode råd - særligt til at beskytte boligen mod skader. Her kommer vi derfor med en række gode råd til de boligejere, der gerne vil gå huset efter i sømmene op til foråret. Nedenfor finder du derfor en række gode råd, der kan spare boligejeren for både tid og penge - blot ved at være vaks.

Kig grundigt efter sprækker

Vinterens kolde vejr kan desværre sætte sine tydelige spor på boligens murværk. Om vinteren bliver facader og murværk udsat for kolde temperaturer samt jævnlige skift mellem meget fugtigt og meget tørt vejr ved frost. Dette kan få mursten og puds til at slå revner, som derefter kan blive årsag til fugtskader. Derfor er det en god ide for husejere at tjekke boligens facader efter en kold vinter. Heldigvis er det meget simpelt at tjekke murværket, og du behøver ikke en håndværksmæssig baggrund for at gå facaderne efter.

Brug hånden eller en lille gummihammer til at gå murværket grundigt efter fra den ene ende til den anden. Her skal du slå meget forsigtigt til mursten og puds, hvor du holder et skarpt øje med, om muren slår revner eller om malingen skaller af i flager. Imens du går rundt og banker på husmuren, bør du også holde øje med eksisterende revner eller steder, hvor puds eller maling er begyndt at skalle af. Hvis du oplever sprækker eller flager af puds og/eller maling, så kan det være på tide med en opfriskning af facaden. Kontakt her en murer, der kan komme ud og tilse murværket. Denne murer kan i de fleste tilfælde også give et bud på, hvad hun/han kan fikse facaden for.

Når du alligevel trasker rundt om huset, så kan du med fordel lytte efter hule lyde. Hvis murværket lyder hult ved forsigtige bank, så kan det være ensbetydende med manglende isolering.

En tur op på taget

Når du er nået rundt om bygningen med en lille gummihammer for at tjekke murværket, er det på tide at finde stigen frem. Foråret er nemlig også en god årstid for at eftertjekke tagsten og tagrender. Først og fremmest giver turen på taget en mulighed for at rense tagrenderne for mos, blade, grene og andet. Dernæst er det en god ide at tjekke, om isoleringen er intakt, og om dele af tagrenderne har taget skade over vinteren.

Når du alligevel er kravlet op på taget, så er det en god ide at tjekke tagstenene. Tjek hele taget for tagsten, der er revnet, defekte eller - i værste tilfælde - bortkomne til blæsten. Her kan du selvfølgelig hyre et håndværkerfirma eller skadeservice til at udbedre skaden. Endelig er det en god ide at tjekke, om rygningsstenene sidder godt fast.

Et sidste tjek

Døre og vinduer har det med at udvide sig og trække sig sammen med kulden, varmen og fugten. Om foråret er det derfor er det en god ide for boligejeren at tjekke, om husets døre og vinduer stadig lukker helt tæt. Hvis det ikke er tilfældet, så kan du bruge sommerens varme til at få skiftet dem ud. Det vil give pote på varmeregnskabet til næste vinter. En god metode til at tjekke tætheden er ved blot at bruge et stykke papir, som du lukker døren eller vinduet over. Hvis du derefter kan trække papiret ud af den lukkede dør eller det lukkede vindue, så er det ikke helt tæt, og du kan overveje en udskiftning.

Alle os fra Dansk Boligforsikring håber, at dette indlæg giver anledning til en tur i haven. Samtidig ønsker Dansk Boligforsikring alle et rigtig herligt forår - helt uden fugtskader og krakeleret murværk. Læs mange flere nyheder og guides fra forsikringsselskabetBehance og Medium.

Nye ejendomsvuderinger kan rettes i særlige tilfælde

 
Den 11. september åbnede Vurderingsstyrelsen op for de foreløbige ejendomsvurderinger. Over de seneste år har de offentlige ejendomsvurderinger været genstand for stor opmærksomhed i medierne, ofte på grund af gentagne forsinkelser af forskellige årsager. Ikke desto mindre bliver de offentlige ejendomsvurderinger ikke længere forsinket på trods af, at de er blevet kritiseret for fejlfyldte vurderinger baseret på ukorrekte data.

Onsdag den 13. september meddelte Vurderingsstyrelsen, at der nu er mulighed for boligejere at anmode om rettelser til den foreløbige ejendomsvurdering i særlige tilfælde. Tidligere havde myndigheden slået fast, at klager og rettelser i oplysningerne, som vurderingen var baseret på, ikke kunne lade sig gøre før 2025. Nu er det dog blevet præciseret, at boligejere under visse betingelser kan anmode om en ny foreløbig vurdering, hvis der er markante afvigelser, eller hvis de lever op til specifikke kriterier for en ny vurdering.

Læs også “Nu kan du se din ejendomsvurdering” fra Dansk Boligforsikring her.

Salget af villaer eksploderer i hovedstadsområdet

 
 
Salget eksploderer i København, mens hussalget i resten af Danmark stadig kæmper for at følge med. København kan ses som epicentret for boligmarkedets udvikling, da det er her, udviklingen først kommer til syne og slår kraftigst igennem. Sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, ser vi en forbløffende stigning på omkring 60 procent i salget af villaer i hovedstadsområdet. Boligkøberne er for alvor begyndt at sætte gang i festen.
 

Den fremadrettede udvikling

Selvom den ukrainske invasion satte sit præg på Danmarks boligmarked i 2022, var det først i løbet af juni og juli måned, at konsekvenserne for alvor ramte. Derfor er maj måned sidste år stadig en tilsyneladende normal periode for boligsalget.
 
Boligmarkedets nuværende fremgang i København sender i signal om, hvad fremtiden kan bringe for resten af Danmark. Det er dog ikke kun hovedstadsområdet, som befinder sig i vækstens tegn, også resten af Sjælland samt Syd- og Sønderjylland har oplevet en stigning på henholdsvis 8 og 19 procent. Vi skal dog stadig holde hovedet koldt. Én enkelt måneds tal fortæller ikke den endelige historie. Dog er udviklingen så markant, at det ikke blot kan afskrives som en statistisk tilfældighed. Udviklingen kan være et tegn på muligheder og optimisme for boligmarkedets fremadrettede rejse.
 

Udviklingen for ejerlejligheder

Mens boligmarkedet blomstrer for villaer, er det en anden historie, når det kommer til ejerlejligheder. Denne del af boligmarkedet har endnu ikke været i stand til at følge samme salgstal som forrige år og har sammenlignet med forrige år solgt 14 færre ejerlejligheder.

Vismændene om boligmarkedets udvikling

 
Med nye beregninger er Det Økonomiske Råd blevet mere optimistisk, da de nu forventer, at boligpriserne kan stige med op til 30 procent inden 2030.
 
Derudover viser prognosen, at boligejere vil opleve faldende boligpriser, mens rentestigningerne langsomt fortsætter med at stige, inden den nedadgående tendens endelig begynder at vende. I den seneste rapport forudser vismændene, at ejendomspriserne vil falde med cirka 8 procent i 2023 og yderligere 1 procent i 2024. Derudover forventes rentestigningerne at føre til, at den 30-årige realkreditrente i gennemsnit vil være omkring 4,8 procent i 2023 og toppe omkring 5 procent inden årets udgang. Dog betyder det også, at vi allerede næste år kan se begyndelsen på en positiv udvikling på boligmarkedet.
 
Læs her, for at lære mere om boligmarkedets udvikling fra 2025 og frem til 2030 ifølge Det Økonomiske Råd.

Rekordlavt lånetilbud til boliger

 
 
April måned blev, ifølge Finans Danmark, kun 11.867 lånetilbud givet fra realkreditinstitutterne. Det er det laveste antal af lånetilbud for en april måned siden 1996, da statistikken havde sin begyndelse. For hele statistikken er resultatet fra denne april måned det andet laveste antal lånetilbud for en enkelt måned.
 
Sammenlignet med marts måned er det et fald på 1.062 lånetilbud, og sammenlignet med april måned sidste år er antallet faldet med 51 procent. Dog skal det også ses i forhold til sæsonen, da april måned har haft flere helligdage og dermed også flere banklukkedage, hvorfor det ikke har været muligt at indhente lånetilbud i samme omfang.
 
Det lave antal af lånetilbud kommer efter et par hektiske år på boligmarkedet, hvor flere rekorder blev sat i forhold til salg af huse. Nu er boligmarkedet igen ved at vende tilbage til normalen, hvilket gør, at lånetilbuddene er ved at falde til ro.
 
Samtidig har rentestigningerne og inflationen gjort det dyrere at låne lån til en ny bolig samtidig med, at der er en generel usikkerhed om, hvordan økonomien er ved at udvikle sig i fremtiden, hvilket har skabt en dæmpende effekt på boligefterspørgslen. Derfor har flere af lånetilbuddene primært henvendt sig til nuværende boligejere frem for nye.
 
Læs mere om boligmarkedet her.

De værste boligprisfald er bag os

 
Selvom der er en forventning om flere rentestigninger, fortæller ny prognose, at de værste boligprisfald er bag os. Det betyder dog ikke, at der ikke kommer flere prisfald i løbet af 2023, men ifølge Nykredits boligprognose vil det med stor sandsynlighed være mere beskedne prisfald.

Samtidig forventes det at prisfaldene løbende vil aftage og i 2024 vende til prisstigninger. Prisfaldene er gradvist blevet mindre og der skete faktisk en mindre prisstigning i løbet af marts måned. Det betyder dog ikke, at udviklingen er vendt, men det er blot et tegn på, at vi er kommet over de store prisfald. Dog forventes det for ejerlejligheder, at prisfaldene fortsætter ind i 2024 på grund af den højere boligskat.
 
Læs mere om Dansk Boligforsikring her.

Aktiviteten spirer på boligmarkedet

 
Der har i den seneste tid været flere positive historier at finde fra boligmarkedet, som også viser tegn på, at boligkøberne igen er ved at komme frem fra vinterskjulet.

I løbet af især marts og april måned i år er interessen for at købe ny bolig steget blandt danskerne. Samtidig viser tal fra Boligsiden også, at boligmarkedet er ved at vende tilbage til de normale tilstande, vi havde før corona. Boligsalget, men undtagelse af ejerlejligheder, er på samme niveau, som det var i 2015-2019. For ejerlejligheder er der til gengæld kommet flere fremvisninger og handler på det seneste, selvom salget endnu ikke er som tidligere.

Flere danskere vil købe bolig

En undersøgelse foretaget af YouGov med udgangspunkt i 2000 danskere over 18 år viser, at flere danskere planlægger at købe ny bolig i løbet af det næste halve år. Undersøgelsen konkluderer, at næsten hver 6. dansker har planer om at købe ny bolig.

I løbet af 2022 og starten af 2023 har mange danskere været tilbageholdende og afventende på boligmarkedet i forhold til renternes bevægelser, stigende energipriser og inflation. Men nu er der igen ved at komme ro over inflationen, og energikrisen er et vist omfang forsvundet, hvilket har fået flere danskere til at give sig i kast med bolighandlen. Dog har forventningen om fortsat stigende renter gjort, at flere boligkøbere vælger at købe en billigere bolig end planlagt. Det er tegn på, at køberne har vænnet sig til den nye rente-situation og tilpasset deres planer til den. Det er dog ikke alle danskere, da der fortsat er flere, som stadig forholder sig afventende.

Dyk ned i mere indhold fra Dansk Boligforsikring her.

Dansk Boligforsikring og Codan indgår samarbejde

 
Codan tilbyder ikke længere ejerskifteforsikring, hvorfor de nu har valgt at indgå et samarbejde med Dansk Boligforsikring. En ejerskifteforsikring beskytter boligkøberen mod uforudsete økonomiske udgifter. Finder boligkøberen skjulte skader og mangler på boligen, som har brug for at blive udbedret, kan det uden en ejerskifteforsikring kræve store økonomiske omkostninger. En af årsagerne til, at Codan har valgt Dansk Boligforsikring, er, at det er et forsikringsselskab, som i over 20 år har specialiseret sig i ejerskifteforsikringer.

Codan tilbyder selv erhvervsforsikringer, sundhedsforsikringer og privatforsikringer, herunder husforsikringer. Husforsikringer dækker kun skader, som opstår efter, at boligkøberen er flyttet ind, hvorimod ejerskifteforsikringer dækker udbedring af skader, som stammer fra perioden før, boligkøberen overtog huset. Et hus er en stor investering, og derfor er det en god idé at forsikre boligen, hvor det er muligt.

Hos Codan lægger de ikke kun fokus på at sælge forsikringer, men også på at forebygge skader. Codan er en stor virksomhed med 1200 medarbejdere fordelt i Århus og København.

Læs mere om samarbejdet her.

Q&A: Spørgsmål og svar om boligkøbet

Overvejer du at købe en bolig, er der mange ting, du skal vide. Vi har samlet en lille Q&A med en række spørgsmål og svar, der klæder dig bedre på til bolighandlen.


Hvordan ved jeg, hvor meget jeg kan købe bolig for?

Der er flere faktorer, som påvirker, hvor meget du kan købe bolig for. Her er det opsparing, månedlig indtægt og udsigter i hverdagen, der påvirker. Man skal forbi banken for at blive lånegodkendt, og her vil de gennemgå økonomien og godkende jer til køb af en vis størrelse.

En tommelfingerregel er dog en gældsfaktor 3-4. Det betyder, at man normalt kan låne 3-4 gange husstandens samlede indtægt. Er i fx 2 voksne med en årsindkomst hver på 500.000, kan i låne mellem 3 og 4 millioner.


Hvor stort et afslag kan man forvente?

Alle huskøbere ønsker naturligvis at få boligen til den lavest mulige pris. Derfor byder mange også en smule lavere end udbudsprisen og derudfra indgår i en forhandling. Man kan ikke sige noget om, hvor stort et afslag, man kan forvente, da der er forskellige faktorer, som påvirker det. Der er fx boligmarkedet, liggetiden på boligen, sælgers situation og interesse fra andre købere.


Hvad skal man være opmærksom på ved selve boligen?

Når du skal ud og finde din nye bolig, skal du være opmærksom på rigtig mange ting. Du skal først og fremmest gøre op med dig selv, hvorvidt beliggenheden passer til jeres ønsker. Derudover skal I vurdere, hvorvidt husets planløsning og indretning passer til jeres behov nu og på længere sigt.

Dernæst kommer der en række praktiske ting, som I bør vide noget om:
  • Hvad siger kommuneplanen om området?
  • Hvilken varmekilde er der i huset?
  • Hvilke materialer er der i huset?
  • Hvad viser tilstandsrapporten?


Hvordan foregår overdragelsen af huset?

Når man har besluttet sig for at købe boligen og har fået en endelig købsaftale på den, kan man bare se frem til nøgleoverdragelsen. Her er det vigtigt som køber at være opmærksom på aflæsning af el, vand og varme samt tjekke at alle sælgers ting er fjernet og alt fungerer fx hvis hvidevarer følger med.

Højere renter på det svenske boligmarked

 
De faldende priser på boliger i Sverige er efterhånden begyndt at ligne finanskrisen i Sverige i starten af 1990’erne og kan have konsekvenser for den svenske økonomi på trods af en ellers sund og alsidig erhvervsstruktur. I Sverige er der stadig høj inflation, hvor man kan fornemme de stigende renter ude i horisonten.

Derfor er altså ikke nemt at se enden på nedturen på Sveriges boligmarked. En opgørelse fra det statslige realkreditinstitut SBAB viser, at boligpriserne faldt i februar med yderligere 0,6 procent sammenlignet med måneden før. Det er 12. måned i træk, at priserne på boligerne falder. Ses der på udviklingen i boligpriserne fra marts 2022 til december 2022, er priserne faldet med 17,6 procent. En lille positiv nyhed er dog, at priserne er begyndt at falde mindre siden september 2022, samtidig har priserne på ejerlejligheder i Stockholm haft en lille stigning.

En forklaring på, at Sverige har en anden situation på boligmarkedet end Danmark, er, at siden finanskrisen har Sverige oplevet større boligprisstigninger end Danmark, hvilket er én af årsagerne til, at DI forventer en mindre dramatisk prisudvikling på det danske boligmarked sammenlignet med det svenske marked.

Læs flere nyheder om det danske boligmarkedet her eller læs mere om, hvem Dansk Boligforsikring er her.

Overraskende udvikling på boligmarkedet

 
For førstegangskøberne kan det især være svært at få en fod ind på boligmarkedet. Især efter inflation og rentestigningerne, som vil give dyere boliglån og kræver, at førstegangskøberne har sparet en masse op til at få et stort rådighedsbeløb. 
 
Men selvom det er svært for dem at komme ind på boligmarkedet, er det lige nu den gruppe af købere, som udgør 4 ud af 10 bolighandler. En forklaring kan være, at de har det største flyttebehov, når det opstår samtidig med, at de ikke skal få solgt en anden bolig, før de kan få råd til det nye hjem. 
 
Læs hele nyheden fra Dansk Boligforsikring her

Hver tiende boligejer vil blive teknisk insolvent i 2023

 
 
Ifølge en prognose fra Nationalbanken vil hver tiende boligejer, som har købt bolig efter 2021, blive teknisk insolvent.

Det forventede fald i boligpriser vil resultere i, at flere boligejere kan ende med en boliggæld, der overstiger boligens værdi i 2023.Teknisk insolvens er når gælden i boligen, overgår boligens værdi.

Nationalbanken forventer, at boligpriserne vil falde med 9 procent sammenlignet med boligprisernes top i 2022. Det er det forventede prisfald, som medfører et stigende antal af boligejere, der bliver teknisk insolvent.

Hvem er mest udsatte?

Både førstegangskøbere og boligejere med flekslån uden afdrag er i højere risiko for at blive teknisk insolvent. Nationalbanken mener, at 1 ud af 7 førstegangskøbere, der købte bolig efter 2021, bliver insolvente, mens boligejerne med flekslån uden afdrag er mere udsatte, eftersom deres gæld ikke løbende kan nedbringes, når lånet ikke har mulighed for at udnytte den faldende kursværdi af gælden.

Dog nævner Nationalbanken ét positivt aspekt, som er, at der ikke er tegn på, at boligejerne i stor stil har taget lån i sin bolig i løbet af de seneste års prisstigninger. Læs mere her.

Boligmarkedet 2022 gik fra sælger til købers marked

 
Ved starten af året 2023 er der 31 procent flere huse og 41 procent flere ejerlejligheder til salg sammenlignet med starten af 2022. I starten er 2022 så udsigterne for boligmarkedet godt ud, men så invaderede Rusland Ukraine, energipriserne og inflationen steg samtidig med stigende renter. Det gjorde fremtiden mere usikker og færre og færre købere bevægede sig ud på boligmarkedet. 2022 endte med at give det største prisfald i over 10 år.

Ny analyse: Nemmere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet

 
 
Det er ikke kun dårlige nyheder, når det gælder boligmarkedet. For førstegangskøbere bliver det nemlig muligt at købe mere bolig, sammenlignet med hvad de kunne købe i 2021 selv med stigende renter.

Boligpriserne faldt især i anden halvdel af 2022 og vil på landsplan falde yderligere i det kommende år. De største prisfald vil ske i Danmarks største byer. De forbedrede muligheder for at komme ind på boligmarkedet gælder, ifølge en analyse fra Kraka Advisory, især for singler med en indkomst på over 35.000 kr. om måneden samt for par med en indkomst på over 30.000 kr. om måneden pr. person. Altså er det primært for husstande med relativt høje indkomster, som får bedre muligheder på boligmarkedet i 2023.

Analysen viser i et scenarie, hvor priserne falder 20 procent, mens renten stiger 6 procent, vil resultere i, at en gruppe om ca. 250.000 lejere kan få mulighed for at købe større bolig sammenlignet med, hvad de kunne købe i 2021, selvom udgiften til renterne stiger. Læs mere om analysen her.

Dårlig energimærkning sænker prisen

 
 
I en tid hvor aktiviteten på boligmarkedet falder, boligudbuddet vokser og det bliver sværere for sælgerne at finde en køber, giver det en vis fordel til køberne på trods af, at renterne stiger. Boligkøberne kan nemmere få afslag i prisen. Der er især særlige områder, som boligkøberen undersøger og vægter højt, når de vurderer, hvilken værdi boligen har for dem.

Efter stigende energipriser har ført til at danskerne nu tænker mere over, hvor meget varme og elektricitet vi bruger i vores dagligdag. Det er også tanker vi tager med os, når vi skal købe ny bolig. Hvor dyrt vil det blive at varme huset op?

Køberne er begyndt at kræve et større afslag, hvis huset har lav energimærkning. En undersøgelse Finans Danmark viser, at huse med et energimærke på C eller bedre måtte give afslag på 5,5 procent, mens huse på lavere energimærke gennemsnitligt har givet afslag på 9,7 procent. Det gælder altså energimærke D eller lavere.

Ved lejligheder har energimærket ikke haft samme tydelige effekt, men der har også været de højeste afslag på lejligheder med lave energimærker.

Læs flere nyheder fra Dansk Boligforsikring her.

Hvornår kan ejerskifteforsikringen senest tegnes?

 
Skal du til at købe et nyt hus eller en anden bolig, er du højst sandsynligvis stødt på ordet ejerskifteforsikring og vurderet, om det er noget, som du har brug for, men hvornår skal ejerskifteforsikringen senest tegnes?

Hvornår ejerskifteforsikringen skal tegnes, er altafgørende for, om din forsikring er gyldig eller ej. Heldigvis er svaret rimelig simpelt og nemt at huske. Ejerskifteforsikringen skal tegnes før boligens overtagelsesdato - altså før du får nøglerne og adgang til boligen.

Har du først tegnet en gyldig standard ejerskifteforsikring, men finder senere ud af, at du gerne vil have en udvidet ejerskifteforsikring, er det muligt for dig at forlænge din ejerskifteforsikring og dermed tegne en udvidet forsikring. Forlængelsen skal dog ske, inden din standard ejerskifteforsikring udløber. En standard forsikring gælder i 5 år, mens en udvidet ejerskifteforsikring gælder i 10 år. Læs mere om de to forsikringer her.

Er det lovpligtigt at tegne en ejerskifteforsikring?

 
Hvorvidt det er et krav at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med køb af ny bolig, er et af de mest ofte stillede spørgsmål til ejerskifteforsikringer. Og svaret er nej, det er ikke lovpligtigt at tegne en ejerskifteforsikring. Uden en ejerskifteforsikring vil køberen ikke nødvendigvis have et sikkerhedsnet, hvis der skulle være skjulte skader på huset. Har boligsælgeren fulgt huseftersynsordningen og fået udarbejdet en tilstandsrapport, en elinstallationsrapport samt tilbudt køberen at betale for halvdelen af præmien på en ejerskifteforsikring, så har sælgeren fraskrevet sig ansvaret for boligens tilstand. Derfor vil en boligkøber, uden en ejerskifteforsikring, ende med selv at hæfte for udbedring af evt. skader og mangler på boligen.

Hvad dækker en ejerskifteforsikring?
 
Ejerskifteforsikringens dækningsgrad er dog bestemt ved lov. En ejerskifteforsikring dækker hverken fejl og mangler, som er normale for boliger af samme type og alder eller for fejl og mangler, som står nævnt i en tilstands- eller en elinstallationsrapport. Dog beskytter ejerskifteforsikringen mod ulovlige el- og vvs-installationer, store alvorlige skader og dækker udbedring for nærliggende risiko for skade, så længe skaderne ikke står nævnt i rapporterne eller er normale for hustypen.

Kontakt Dansk Boligforsikring for at få et tilbud på en ejerskifteforsikring enten på mail: info@danskboligforsikring eller tlf. 59 49 88 44.

Hver dag får 200 danskerne ny bolig

 
 
Vi hører hver dag om stigende renter, høje energipriser og inflation, som påvirker aktiviteten på Boligmarkedet, og at der kommer flere boliger på markedet til salg, end hvad der bliver solgt. Men selvom aktiviteten på boligmarkedet er dalende, er det alligevel, ifølge en undersøgelse, omkring 200 mennesker, som hver dag får ny bolig.

Siden årets begyndelse er der i gennemsnit blevet solgt 6.500 boliger om måneden, hvilket svarer til 209 boliger om dagen. Det er vigtigt at huske, at uanset priserne så ændrer det ikke på danskernes løbende behov for nye boligændringer, når livet forandrer sig. Dog vil boligmarkedet i de kommende måneder ifølge flere prognoser gå ind i en nedadgående udvikling bl.a. på grund af inflation, men også fordi boligmarkedet typisk er mere stille i vinterhalvåret.

Læs flere nyheder fra Dansk Boligforsikring her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor vælge en udvidet ejerskifteforsikring?

En udvidet ejerskifteforsikring dækker i 10 år, hvorimod en standard ejerskifteforsikring gælder i 5 år. Med en udvidet ejerskifteforsikring følger også en bedre dækning. En udvidet ejerskifteforsikring dækker mod ulovlige bygningsindretninger, kosmetiske forskelle på fliser og sanitet samt forurenet grund (kun ved påbud om oprensning). Det er billigere at tegne en udvidet ejerskifteforsikring til at starte med i modsætning til først at tegne en standard ejerskifteforsikring for bagefter at forlænge perioden med yderligere 5 år.

Hvem skal tegne ejerskifteforsikringen?

Det er boligkøberen, som skal tegne ejerskifteforsikringen. For at få muligheden for at tegne en ejerskifteforsikring skal boligsælgeren gøre brug af huseftersynsordningen. Det betyder også, at sælgeren skal hente tilbud og tilbyde at betale halvdelen af præmien på den udvalgte ejerskifteforsikring. Det er altså ikke kun køberen, som betaler for en ejerskifteforsikring, men det er køberen, som skal tegne forsikringen.

Er ejerskifteforsikringen lovpligtig?

Det korte svar er nej. En ejerskifteforsikring er ikke lovpligtig, men selve standarddækning på en ejerskifteforsikring er bestemt ved lov. Det er altså frivilligt, om boligkøberen vil tegne ejerskifteforsikringen eller ej.

Hvad dækker en ejerskifteforsikring?

I udgangspunktet dækker en ejerskifteforsikring mod skjulte skader, som opdages i boligen efter overtagelse. Den dækker for skader eller mangler, som hverken er nævnt i en tilstands- eller elinstallationsrapport. Det kræver altså, at boligen er blevet undersøgt af en byggesagkyndig, og at de i forbindelse med inspektionen ikke har fundet tegn på skjulte skader eller mangler.

Hvad koster en ejerskifteforsikring?

Generelt varierer prisen fra selskab til selskab og afhænger også at, hvorvidt køberen vil tegne en standard eller en udvidet ejerskifteforsikring. Prisen på ejerskifteforsikringer kan også variere ud fra boligens størrelse, alder og pris. De billigste standard ejerskifteforsikringer kan ligge på omkring 12.000 kr, hvor en dyr udvidet ejerskifteforsikring kan være på 200.000 kr. Når en ejerskifteforsikring tegnes, er det en engangspræmie, som betales for én gang og gælder hele den aftalte periode.

Sommerhuse har det laveste udbud

 
Dansk Boligforsikring følger nøje med i boligmarkedets udviklinger og tendenser for at være klar til at hjælpe boligsælgerne og boligkøberne med ejerskifteforsikringer og sælgeransvarsforsikringer.

På trods af at aktiviteten på boligmarkedet er faldende, og flere vil hellere sælge boligen frem for at købe en ny bolig, kommer udviklingen ikke i lige så høj grad til udtryk, hvad angår køb og salg af sommerhuse. Udbuddet for sommerhuse er stadig stabilt, selvom udbuddet i den seneste måned er faldet lidt. I et historisk perspektiv vil en krise på boligmarkedet først vise sig ved sommerhuse, hvorefter krisen bevæger sig videre til parcelhuse og ejerlejligheder. Denne gang er det dog sommerhusene, som stadig har det mest stabile aktivitetsniveau. Samtidig er boligpriserne faldet mindre på sommerhuse sammenlignet med parcelhuse og ejerlejligheder.

Udforsk forsikringer fra Dansk Boligforsikring her.

Der er flere faktorer, som kan have spillet ind på denne udvikling. Mange sommerhusejere gennemførte salget under coronakrisen, hvor renten var lavere og dermed gav dem et billigere lån, som gør, at de stadig kan beholde sommerhuset. I dag er det også nemt at leje sommerhuse ud hele året enten ved hjælp af Airbnb eller andre virksomheder, som står for udlejning af sommerhuse. Det kan for mange gøre det nemmere at have økonomien til at holde på sommerhuset.
 
 

Ejendomsmæglere: Boligmarkedet er ikke kriseramt

 
At aktiviteten på boligmarkedet er gået i stå, er ikke sandt, ifølge to ejendomsmæglere. I fredericia er der gennemført 466 bolighandler i 2022, og selvom aktiviteten er faldet på boligmarkedet, skal man huske, at 2021 var et usædvanligt år på mange punkter - især på boligmarkedet. Men sammenlignes antallet af udbuddet af boliger med 2019, er tallet næsten det samme.

Selvom boligmarkedet er ramt af inflationen, er det alligevel ikke gået i helt stå. Ifølge ejendomsmælgeren er boligmarkedet fra boligsælgernes synspunkt endnu ikke blevet ringere, og flere boliger sælges stadig til den fastsatte pris, så længe prisen fastsættes korrekt fra starten af. 
 

Se boligværdien for dit postnummer

Dansk Boligforsikring hjælper boligsælgere og købere på boligmarkedet, hvorfor de har godt indblik i udviklinger og tendenser, som rører sig på det danske boligmarked.
 
Hussalg

En undersøgelse viser boligmarkedets skæve udvikling siden finanskrisens start i 2007. F.eks. er huspriserne på Frederiksberg steget mere end 80 procent, samtidig med at andre postnumre har oplevet prisfald.

Læs mere om Dansk Boligforsikring her.

Huspriserne har generelt haft en kraftig stigning i hovedstadsområdet, mens husværdien i postnumre andre steder i Danmark har lidt. Det kan hænge sammen med tendensen om at flytte fra mindre byer til storbyerne, hvilket også påvirker husenes værdi.

Denne udvikling kan give en skæv fordeling i landet. I de seneste tre år har omkring 58.647 boligejere i ‘gode’ postnumre haft mulighed for at inkassere over 1 million kr. skattefrit ved boligsalg.

Se husværdiens fald og stigninger for postnumrene her.

Sikkerhedsstyrelsen sætter fokus på tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter

Dansk Boligforsikring er specialiseret i at hjælpe boligkøbere til at tegne ejerskifteforsikringer. Ejerskifteforsikringen beskytter mod skjulte skader og mangler på en nykøbt bolig.
 
 
 
Tilstandsrapport
 
 
For at tegne en ejerskifteforsikring kræver det først og fremmest, at der bliver lavet både en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport på boligen. I Danmark 
udarbejdes mere end 80.000 tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter om året i forbindelse med køb og salg af boliger.
 
 
D. 1. oktober 2020 blev der anført nye anmærkning på tilstandsrapporter og el-rapport, som skulle gøre det nemmere for boligkøberne at aflæse rapporterne. Nu har de nye rapporter været i brug i 2 år, og derfor vil Sikkerhedsstyrelsen gerne høre fra borgerne, om rapporterne er forståelige nok.
 
 
 

Hvordan udregnes skadeserstatning?

Har man tegnet en ejerskifteforsikring hos Dansk Boligforsikring, har den både funktion som en tabsforsikring og en reparationsforsikring. 
 
 
Udregn skadeerstatning
 

Tabsforsikring

Tabsforsikring erstatter kun den tab, som ejeren af forsikringen har lidt. Opdages det f.eks. ifm. udskiftning af gulv, at gulvet mangler en fugtspærre, så vil forsikringen kun erstatte beløbet for fugtspærren og ikke selve gulvet. Grunden til det er, at boligejeren på forhånd havde valgt at betale for udskiftning af gulv. 
 

Reparationsforsikring

Som reparationsforsikring dækker ejerskifteforsikringen det præcise beløb for reparationen af skaden. Dansk Boligforsikring beregner beløbet ud fra et indhentet tilbud. F.eks. hvis ens gamle badeværelse har brug for en reparation, som forsikringen dækker, kan en håndværker anbefale, at der bliver lagt en vådrumsmembran. Men er ens bolig bygget før 1998, vil forsikringen ikke dække for en vådrumsmembran, eftersom den ikke eksisterede, da huset blev opført. Altså har husets opførelsesår betydning for, hvad forsikringen dækker. 
 
 
Erstatning bliver først udbetalt, når skaden er ordnet, og en kopi af fakturaen er sendt til Dansk Boligforsikring. Hvis fakturaen ikke sendes afsted, kan erstatningen blive forældet, i henhold til forældelsesloven. 

Forbered huset til efterårets kommende storme

Dansk Boligforsikring hjælper boligkøbere og -sælgere i overgangen fra hus til nyt hjem. Har man endelig sit drømmehus, skal det vedligeholdes og beskyttes mod al vind og vejr.
 
 
Efterårets storme
 
 
 
 
 
 


 
   
   
   
                 Det er oftest i vinterhalvåret, at stormene blæser ind over Danmark. De forekommer hyppigere og i længere tid, end hvad der tidligere er set. Derfor bør enhver husejer vide, hvordan huset kan gøres klar til at håndtere en kommende storm.
 
Husejere bør løbende følge med i vejrvarslerne, så stormen ikke kommer som en
ubehagelig overraskelse. En del af sikringen mod storme kan nemlig først forberedes, lige inden stormen rammer, eller når den har ramt. Læs de 5 gode råd til at stormsikre huse her.
 
Storme kan vælte og rive træer op og forårsage slemme skader på huse, og derfor er stormsikringen altafgørende, hvis skaderne skal forebygges.

Læs mere om Dansk Boligforsikring her.

Aktiviteten på boligmarkedet er faldet i august

Der er mange omkostninger, som følger med i regnestykket ved køb af ny bolig. Køberen skal ikke kun betale for boligen, men også for tinglysning, boligforsikringer, ejendomsskat o.l. For bedre indsigt i omkostningerne ved huskøb se her på Dansk Boligforsikrings hjemmeside.
 
Faldende aktivitet på boligmarkedet

Ifølge Euroinvestor er danskernes interesse for boligkøb faldet til et meget lavt niveau, hvilket kan få boligmarkedet til at gå i stå. Utrygheden om hvad fremtiden vil bringe, gør at Danskerne befinder sig i en usikker økonomisk periode.

Rentestigning, inflation samt stigende energipriser får danskerne til at spare, hvor de kan, hvilket giver en svagere købekraft. Boligmarkedets nuværende lave aktivitet kan derfor også medføre, at priserne på sigt vil tilpasse sig købekraften. Derfor er det ikke usandsynligt, at flere boligkøbere venter med at købe nyt hus, til at markedets priser er faldet.

Den lave aktivitet er kommet efter flere år med lavere renter, som gav danskerne større købekraft. Nu, med stigende priser, går en større del af danskerens rådighedsbeløb til faste udgifter i hverdagen. Prioriteringerne ændres, og får danskerne til at udskyde større køb og investeringer.
 
Hvis man overvejer, om nu er det rette tidspunkt for at købe ny bolig, bør alle omkostningerne, som tidligere nævnt, medtænkes. Dansk Boligforsikring nævner på sin hjemmeside, at køberen bør lægge 5-6% oven i købsprisen for at dække de ekstra udgifter, som hører med til et boligkøb.

Se udviklingen i udbudspriser for ejerlejligheder fordelt på top 10 kommuner

 
Dansk Boligforsikring har kigget nærmere på udvikligen af udbudsprisen på ejerlejligheder i første halvdel af 2022. Udbudprisen fastsættes af sælger og mægler og bestemmes af en række parametre, der tager udgangspunkt i lokalområdet, boligmarkedet på givne tidspunkt samt selvfølgelig beliggenhed, husets stand og lignende. 
 

Dansk Boligforsikring: Derfor skal du have en sælgeransvarsforsikringer

 
Er en sælgeransvarsforsikring relevant for dig? Dansk Boligforsikring fortæller i denne video, hvorfor det kan være en god ide at tilkøbe en sælgeransvarsforsirking, hvis du står og skal sælge din bolig. 
Håndværkertilbud i Danmark - her slipper du billigst 
 
Siden sommeren 2021 er der sket en tilbagegang i antallet af udbudte boliger på det danske marked. Det har blandt andet betydet, at priserne på de boliger, der blev sat til salg, har ligget på et usædvanligt højt niveau. 
Som en konsekvens heraf har mange danskere undersøgt muligheden for at investere i håndværkertilbud for selv at skabe drømmeboligen. Og netop I forhold til håndværkertilbuddene kan der være penge at spare, alt afhængig af hvor i landet, man kigger. 
 
 
Boligmarkedet kølner af i 2022
 
De fleste med en smule interesse i boligmarkedet har næppe kunnet undgå at bemærke, at der de seneste par år har været fart på - det gælder både antallet af boliger i udbud, den store efterspørgsel samt stigningen i kvadratmeterpriser på stort set alle typer af boliger i hele landet. Dog tyder det nu på, at boligmarkedet i løbet af 2022 vil kølne af. 
 
Ejendomsinvestering for begyndere: Den grundige opstartsguide 
 
Hvor skal man starte, når man står over for at skulle investere i ejendom for første gang? Det spørgsmål er der formentlig mange, der stiller sig selv. Og indrømmet, det kan være svært og til tider uoverskueligt at finde hoved og hale i de mange informationer og guides, der er tilgængelige på internettet. 
 
Hvordan bliver din bolig vurderet?
 
Der kan være flere grunde til at få din bolig vurderet. Overvejer du at sælge, kan det give klarhed at vide, hvor meget du reelt vil kunne sælge for. Har du et dyrt banklån for din bolig, er der muligheder for at omlægge lånet, hvis din bolig er steget i værdi. Står du i den situation, at du skal skilles, er det afgørende at vide, hvor stor værdien er for jeres fælles bolig. I alle tre scenarier er første skridt at få foretaget en vurdering af din bolig.
 

Dansk Boligforsikring giver dig det fulde overblik over udviklingen i det danske folketal det seneste årti. 

Flere danske kommuner har oplevet en marktant vækst i folketallet i løbet af det seneste årti. I toppen over den procentvise stigning finder vi hovedstadskommuner som Rødovre, Glostrup, Vallensbæk og Solrød kommuner. 
 
I forhold til volumen har landets fire største kommuner, København, Aarhus, Aalborg og Odense kommuner stået for cirka 60 procent af den samlede stigning i folketallet. 
 
-

Disse kommuner topper listen over hushandler i Danmark

Det danske boligmarked har fart på, hvilket det snart har haft i halvandet år. Danske Boligforsikring kigger på statistik for hvilke kommuner, der især har oplevet vækst i hushandler. 
 
Her kan blandt andet nævnes Vallensbæk, Furesø, Gentofte, Langeland og Rebild kommuner. 
 
-

Dansk Boligforsikring er danskernes favorit

Når det kommer til ejerskifteforsikringer, er der ingen tvivl om, at Dansk Boligforsikring er danskernes favorit. 
 
Det viser den seneste opgørelse fra Forsikring og Pension, som årligt sætter fokus på markedsandele for ejerskifteforsikringer. 
 
Dansk Boligforsikring har en markedsandel på rundt regnet 31 procent, hvilket er ens betydende med, at hver tredje ejerskifteforsikring bliver tegnet hos Dansk Boligforsikring.