Opskrifter og ideer med Hokkaidogræskar
Generelt om Hokkaido
Hokkaido er et lille vintergræskar. Det egner sig til al slags madlavning, dog er det ikke let at sylte. Størrelsen varierer fra ganske små ca. 200 g. til op mod 2 - 3 kg.
De høstes fra august til oktober, men kan som regel opbevares tørt ved stuetemperatur indtil februar, hvorefter de begynder at blive lidt kedelige i smagen.
Den milde, cremede smag gør Hokkaidoen velegnet til alt lige fra salat til tærte fyld. At bruge Hokkaido i en gryderet smager, som om man har hældt fløde i, det feder bare ikke.
Hokkaido passer ligeså godt i kartoffelmosen som i en stærkt krydret ret med chili. Husk, at der skal ekstra salt i retter med meget Hokkaido.
Ingefær, koriander, appelsin, citron, lime, hvidløg, persille, fennikel, anis, karry og chili klæder Hokkaido rigtigt godt.
Bagte Hokkaido
4 små Hokkaido ca. 150 - 250 g
1 lille bæger Creme Fraiche
1 limefrugt
Lidt klippet dild eller andet grønt f. eks. koriander
Salt og peber
Hokkaidoerne vaskes og stilles hele på en bageplade i ovnen, der er forvarmet til 200º C. De bages i ca. 40 min. Hokkaidoerne tages ud og toppen skæres af med en brødkniv. Kernerne fjernes med en teske, og der fyldes 2 tsk. Creme Fraiche, saft fra limefrugten samt salt og peber i græskaret. Serveres straks.
Man moser det bløde græskarkød sammen med Creme Fraiche og limesaft i skallen og spiser det hele med en teske.
Godt som tilbehør til fjerkræ, okse-, svine-, gede- eller lammekød.
Variationer:
I stedet for Creme Fraiche fyldes med krydder– eller hvidløgssmør.
Eller man river en toppet tsk. frisk ingefær, limesaft og salt og peber ned i Hokkaidoen.
Hokkaido suppe
1,5 Kg. skrællet Hokkaido i tern
2 liter grøntsagsbouillon olivenolie
2 løg 1/4 selleri
2 - 3 gulerødder 3 hele chilier
4 fed hvidløg 1 laurbærblad
3 spsk.. frisk revet ingefær salt, peber
masser af gul thai karry orange skal af en appelsin
Løg, selleri og gulerødder renses og skæres i grove stykker. Svitses sammen med hvidløg, ingefær og karry i olien. Hokkaido tilsættes og der røres i ca. 10 min. ved stærk varme. Bouillonen og laurbær tilsættes og der skrues ned til svag varme. Simrer i ca. 20 min indtil Hokkaidoen er mør. Suppen blendes, og smages til med salt og peber. Hvis den er for tyk hældes evt. lidt fløde i. Serveres med en klat Creme Fraiche.
Hokkaido bagt med rodfrugter
3 gulerødder
2 - 3 rødbeder
½ selleri
2 - 3 pastinakker
Ca. 500 g Hokkaido
1 - 2 løg i kvarter
olivenolie
Salt, peber evt. revet ingefær
Hokkaidoen vaskes og flækkes og kernerne tages ud. Alle grøntsagerne renses, skrælles og skæres i grove stykker på 2 - 3 cm. En stegeso eller andet ildfast fad med låg (låget er meget vigtigt, og har man ikke et låg, kan man dække med alufolie i stedet) smøres med lidt olie og alle grøntsagerne fordeles heri. Salt og peber, ingefær drysses over og lidt olie dryppes henover grøntsagerne. Låget lægges på og stegesoen sættes i ovnen ved ca. 200º C i ca. 20 - 30 min afhængig af hvilke rodfrugter man har puttet i og hvor store stykkerne er.
Hokkaidotærte
Bund:
200 g mel 100 g smør
1 æg 60 g sukker
½ tsk. Salt
Fyld:
500 g skrællet Hokkaido i tern 3 æg
1½ dl ahorn sirup 1½ dl fløde
1/4 tsk. kanel 2 spsk. Frisk revet ingefær
½ tsk. revet muskat 1appelsin (øko)
Salt og sukker blandes i melet, smørret smuldres i og dejen samles med ægget. Fordeles i en smurt tærteform og forbages i 10 min. Ved 160º C.
Den orange skræl rives eller skæres af appelsinen og gemmes. Hokkaido terningerne koges i appelsinsaften samt lidt vand, til de er møre. Ca. 10 - 15 min. Vandet hældes fra og det møre græskarkød moses eller blendes med æg, ahornsirup, appelsinskrællen og krydderier. Fløden røres i og fyldet hældes i den forbagte bund. Tærten bages færdig ved 180º C i ca. 50 - 60 min. Serveres med creme fraiche eller flødeskum.