Hvad er frem og ned?
Frem og ned er en træningsform som tillader hesten at bruge sig korrekt og være afslappet, samt opbygge muskler til samling.
Frem og ned, er også kaldt "støvsuger-ridning" (fordi hesten nærmest støvsuger med halsen ;) ) eller remonte. Men for alle navne gælder det samme: at hesten strækker halsen "ud" af kroppen og ned til jorden (eller omkring knæene), er afslappet og kommer op med ryggen. I starten skal hesten gerne gå i et langsoooomt tempo, da den så nemmere kan holde balancen, men også for at hesten skal slappe af.
I det første stadige er gælder det om at hesten er afslappet og strækker sig. I 2. stadig handler det om overgange og halve parader, sådan at hesten får mere og mere "bagpart" med. Tilsidst kan man forlange mere og mere samling, og til sidst vil hesten gå afslappet, med hovedet foran lod, med en aktiv bagpart og ryggen oppe. Korrekt samling kommer af korrekt træning! Ikke ved hjælp af diverse hjælpetøjler, "pilleri" eller ekstrem fremadrift.
Her er nogle billeder fra frem og ned:
Her er nogle billeder af en korrekt samlet hest:
Her er nogle billeder af forkert samling:
Der vil komme billeder af Linette i frem og ned, så snart jeg begynder at ride igen :)
Hvorfor er det godt for hesten?
Det er godt for hesten fordi, hesten får lov til at bruge sin krop korrekt, fordi det opbygger korrekte muskler og fordi hesten lærer at bære sig selv. Plus at hesten oftest nyder det og bliver afslappet. I starten er det vigtigt at hesten reagere på de forskellige grundsignaler, og at den ikke har nogel spændninger/skader før man begynder med frem og ned. Desuden er det vigtigt at forberede sig på at det tager lang tid at træne sin hest fysisk korrekt, men til gengæld for man også en lækker og afslappet hest :)
Det sker der i frem og ned:
-
Ryggen kommer op
-
Halsen bruges som "balancestang"
-
Muskler opbygges over hele kroppen
-
Hesten forberedes til samling
-
Hesten bliver afspændt og muskuløs
Hvordan træner man frem og ned?
I første fase gøres det på denne måde:
Sørg for at hesten altid har mulighed for at strække sig, og ros den meget når den gør det. Ride gerne i let sæde i skridt og letridning i trav (det tager lang tid inden man kan galoppere), da det skåner dens ryg mest muligt og tillader den at arbejde optimalt :)
I starten af ridetimen, øv de grundlæggende signaler først, arbejd specielt meget med bak og stop. Det giver et indtryk af hvor meget man kan forlange af hesten i løbet af ridetimen, og om der er noget som ikke sidder helt som det skal. Hvis hesten reagere godt på signalerne, begynde at skridte hurtigt, skridte langsomt, skridte hurtigt osv. lige efter hinanden, på forskellige steder på ridebanen. Det gør hesten opmærksom på rytteren, men øger stadig afslapptheden. Så snart hesten slapper mere og mere af, begynder det højst sandsynlig at strække halsen. Begynd at følge med hesten, ved at sidde i let sæde. Ros hesten meget når den søger ned, også selv om det kun er i nogle sekunder. Man skal huske at det er fysisk hårdt for hesten i starten, og at det tager tid før det kan gå dernede i længere tid :)
Når hesten forstår principperne i frem og ned og hesten er fysisk parat til det, så kan man begynde med at trave. I starten er det bedst med masser af overgange, se en god forklaring her
Det er helt bestemt bedst at øve frem og ned i longen først, da hesten så ikke har både sadel og rytter på :) Det er svært at forklare men der kan ses en hel serie med det her. Men kort fortalt er det det samme princip som ved ridningen: prøv at få hesten så afslappet som muligt, øv signalerne og ros hesten når den søger ned :)
Men da alt dette tager tid, og Linette og mig ikke engang er begyndt at trave endnu, så vil jeg først skrive noget om 2. fase, når vi kommer dertil :)