Udstillingerne / Udgangspunktet for udstillingen

Udgangspunktet for udstillingen


 Nære skygger

Der er på Moesgård Museum tradition for, at man overvejende beskæftiger sig med etnografiske og arkæologiske udstillinger. Igennem disse udstillinger har publikum fået rige muligheder for at nærstudere fjerne kulturer og mærkværdige genstande. 

Men nu skal der ske noget nyt på Moesgård. I et nyt studenterprojekt vendes blikket væk fra det fjerne, og ind imod det nære og mere genkendelige. 70 antropologistuderende vil i løbet af blot én måned skabe en helt unik udstilling med udgangspunkt i temaet ”skygger”. Igennem fotografering, udstilling og skrift arbejder man sammen om at skabe en anderledes antropologisk udstilling. I alt 12 grupper af studerende vil ved projektets afslutning præsentere deres fortolkning af ”skygger”. 

  

Skyggeantropologi

Lige siden Platon fremsatte hans berømte hulelignelse har den menneskelige skygge symboliseret uvidenhed og og manglende indsigt. Det oplyste menneske skulle, sådan som oplysningsfilosofferne i 1700 tallet formulerede det, frigøre sig fra sine vrangforestillinger om verden og træde ud i lyset - og dermed væk fra skyggerne. Oplysningstidens grundtanke var at individet skulle frigøres og oplyses åndeligt, en grundtanke der i udpræget grad har påvirket udviklingen af den moderne verden som vi kender den i dag. At forstå og leve i en moderne verden er altså at forkaste de uklare skyggesider af tilværelsen, skyggen har derfor fået karakter af at indeholde menneskets dårlige sider.

Denne oplysningstanke har også præget den antropologiske forskning gennem årene. Når antropologerne stødte på nye kulturer og stammer blev de lokales forståelse og dyrkning af skygger sat ind i en vestlig forståelsesramme, således at skygger generelt blev tolket som værende et område for uforklarlige fænomener som "sjæl", "ånd" og "genfærd".

Denne mystificering og forsimpling af skyggen er altså det som udstillingen  prøver at gøre op med. Skygger bliver fortolket ind i en moderne samtid og gøres til genstand for såvel positive som negative oplevelser. Det der er essensen i en udstillingen er at udforske de sider af tilværelsen og samfundet som normalt er gemt og neglireret.

Moesgård Museum, Moesgård Allé 20 - 8270 Højbjerg  | Tlf.: 8942 1100