Uddrag af SORT VAND

 

"Mike bed sig i underlæben. Han havde gåsehud på begge arme og det hele føltes forkert. Han skævede ud mod havet og horisonten der var begyndt at blive grå. Bølgerne var blevet en lille smule større, og vinden var taget en lille smule til. Adrian havde ret, de måtte hellere... Og i det samme lagde han mærke til lugten. Der stank svagt af døde dyr og rådden tang. Han holdt en hånd over næsen og rynkede panden, og så opdagede han pludselig en sort pøl i vandet. Mike anede ikke hvad det var, og først troede han at det var spildolie eller forurening. - Prøv lige at se!

Laura rejste sig op og svøbte tæppet helt ind om kroppen. - Hvad?

Mike pegede mod pølen men vidste ikke rigtigt hvad han skulle sige. - Har I set sådan én før?

Pølen var ikke mere end en otte-ti meter fra øen og nærmede sig langsomt men støt. Overfladen var mørk som natten, nærmest blåsort og underligt skinnende. Da den kom nærmere, forekom det Mike at den næsten syntes at glinse, som om der dybt inde i mørket gemte sig nordlys og tusindvis af mikroskopiske ildfluer. Havets bølger fladede ud når de ramte den olielignende substans, og Pølen nærmest gled hen over vandet. Formen ændredes konstant, fra rund over oval og til næsten aflang og det var svært af afgøre hvor stor den egentlig var... På størrelse med Rokø, måske, det var ikke helt til at sige. På en måde mindede Pølen ham om en blæksprutte eller rokke, den bevægede sig i hvert fald fremad med de samme yndefulde, graciøse forskydninger. Mike kneb øjnene sammen, de hypnotiske mønstre af lys og farver syntes at suge ham ind. Pølen smøg sig forbi hans fortøjrede båd og klæbede som en skygge til vestsiden af Rokøs kyst. Pølen vuggede blidt frem og tilbage i takt med bølgerne, havet der skyllede ind over Den prellede af som fedtstof på en stegepande og vanddråberne dansede som perler eller kviksølv på overfladen. Mike følte sig nærmest draget ind mod det sorte dyb, den grimme lugt aftog og de små, sarte lys der flimrede og lokkede inde i mørket, lignede levende væsner som hviskede og kaldte. Han var svagt bevidst om at Laura stod ved siden af sig, og reagerede ikke da hun gik på hug og rakte hånden frem.

- Alfer, hviskede hun åndeløst, - der svæver små feer rundt derinde.

Mike prøvede at tale, at advare eller sige at hun måske ikke skulle røre ved Pølen, men han følte sig underligt tom og Lauras hånd gled stadig nærmere."

sort vand

SORT VAND
 
 
Bagsidetekst:
Vi er nødt til at komme væk, sagde Laura med en stemme, han slet ikke kunne genkende, og med et sæt satte Mike sig op.
- Det er begyndt at regne!
Tidevandet var begyndt at krybe ind, og regnen silede ned fra en stadig mørkere himmel.
Den sorte Pøl var ved at kravle op på øen.

Mike, Adrian og Laura var de første som opdagede Den Sorte Pøl og snart fandt de ud af, at Den ikke ligefrem var venligsindet.

Døden kom krybende op fra havet og pludselig var den lille hyggelige ø
blevet et meget farligere sted at opholde sig.
--------
 
Anmeldelser:
 
Weekendavisen:
 Klik på billede for (GOD!) anmeldese :)
--------------

http://www.deungesord.dk/sort-vand-af-patrick-leis/#more-10397 

Resumé

De tre venner, Laura, Mike og Adrian, opdager en dag noget mærkeligt i vandet. Det ligner olie, men til deres forfærdelse kan det bevæge sig – bevæge sig efter føde.

Den sorte pøl er på vej mod Barsø, og den har ikke tænkt sig at stoppe før alt levende på øen er spist.
Laura, Mike og Adrian prøver desperat at advare folk, og få dem i sikkerhed, men vil nogle tro på dem?

Anmeldelse

Jeg har glædet mig til at læse ’Sort vand’ lige siden jeg fik den ind af døren, men besluttede alligevel at gemme den. Nu efter at have læst den, ved jeg slet ikke hvad jeg skal sige, for hold da op! Sikke en bog.

Vores forfatter Patrick Leis, forstår virkelig at holde læseren fanget!
Bogen er ikke inddelt i kapitaler, men mere i afsnit, og hver gang et afsnit slutter, er det næsten altid med en cliffhanger. Dette forhindrer virkelig læseren i at lægge bogen fra sig.

Bogen er fuld af beskrivelser, der er med til at skabe en uhyggelig spænding, og som læser kunne man aldrig vide hvem der ville overleve. Det sorte vand er efter alle beboerne på Barsø, og selv indenfor kan ingen vide sig sikker.   

Bogen fangede mig virkelig hurtigt på grund af de mange cliffhanger, og jeg læste den på få dage. Jeg er virkelig imponeret over bogen, og ville næste ønske jeg kunne ‘glemme’ den, så jeg ville kunne læse den for første gang igen.

Nu vil jeg selvfølgelig ikke afsløre slutningen, men jeg må indrømme at slutningen var et kæmpe plottwist, og jeg sad fuldkommen lamslået tilbage, for det havde jeg alligevel ikke set komme.

Hvis du elsker spænende, gyserbøger, hvor ingen kan vide sig sikker, og hvor det næste dødsfald kan ske når som helst, så er ’Sort vand’ måske noget for dig.

Jeg må dog indrømme at hvis man enten er sart, eller måske ikke er så gammel, er denne bog ikke for en, da beskrivelserne i bogen måske godt kan blive for meget for især yngre læsere. Jeg vil nok sætte en grænse på omkring 13 år.

Mathilde Alfang

-----------

www.bogbotten.dk

Målgruppe: 13+
 
Patrick Leis er én af vores gode danske gyserforfattere på linie med blandt andre Dennis Jürgensen, Steen Langstrup og Kenneth Bøgh Andersen m. fl. Han er en erfaren rotte udi i gyserfaget og med Sort vand har han begået en god, gedigen lille gyser. 
 
Handlingen går i korte træk ud på, at videnskabeligt eksperiment baseret på genetik og nanoteknologi, som skulle bruges til miljørigtig rensning af olietankere, undslipper og viser sig at være udgøre en voldsom trussel mod beboerne på den lille danske ø Barsø. Her finder vi de tre teenagere, Mike, Adrian og Laura, der pludselig går fra et hyggeligt fælles ferieophold til en kamp for overlevelse, som involverer alle øens indbyggere. Det viser sig snart, at Den Sorte Pøl, er et noget mere effektivt rensemiddel end det oprindeligt var tiltænkt. 
Sort vand bruger mange af gyserfilmens effekter: det videnskabelige eksperiment der går galt, de voksne der ikke lytter til teenagernes advarsler og de profetiske varsler der sendes til én af hovedpersonerne i drømmeform. Men selv om det er de helt traditionelle virkemidler forstår forfatteren at udnytte dem til fulde. 
  
Som en ekstra lille lækkerbisken, er der de små “påskeæg” som forfatteren gemmer rundt omkring i bogen; for eksempel er der et fikst lille vink til Steen Langstrups “Intet er som du tror”, da Adrian nævner de store snegle fra Gillsby eller da Laura kommer slæbende med en teleskopkikkert, som hendes far har købt af en mand, hvis søn forsvandt under en måneformørkelse, hvilket kan ses som et lille vink til forfatterens egen titel “Når mørket kommer”.
 
Men den største cadeau går til en anden forfatter som også ynder at gemme intertekstuelle referencer i sine værker; den amerikanske gysermester, Stephen King. Han skrev i sin tid skrev novellenTømmerflåden, som man kan finde i den danske oversættelse med titlen “Tågen og andre noveller”. 
 
Patrick Leis har helt klart taget udgangspunkt i Tømmerflådens monstrøse oliepøl, men han har på elegant vis transplanteret den til sit eget univers, helt uden grimme operationsar. Hvis det ikke er alt for kættersk et synspunkt, vil jeg endda vove den påstand, at hvor Stephen Kings novelle fungerer i al sin råhed og brutalitet som et baseballbat i ansigtet, så har Patrick Leis taget sig tid til at gennemtænke sit univers ned til mindste detalje. Står ens aften i et åndsforladt udvalg af uoriginale gysere, så sluk for skærmen og sæt dig godt tilrette med denne bog. Du vil først fortryde det, når det er tid til at slukke lyset og gå i seng. (SN)
----------

LEKTØRUDTALELSE: Leis, Patrick / Sort vand (2012) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
Ungdomsbog i horror/gysergenren om en lille gruppe mennesker, der forsøger at overleve på en isoleret ø, mens en sort masse langsomt men ubønhørlig og ganske bogstaveligt æder sig ind på både ø og befolkning. Fin til målgruppen, der nok primært er af hankøn og fra 14 og op.

Beskrivelse
Patrick Leis har en lang produktion bag sig inden for både horror og science fiction. Denne er mest horror og gys og skal læses for sin langsomme og krybende stemning af snigende uhygge og stigende desperation hos hovedpersonerne. Tre unge befinder sig på en ø i Lillebælt. Den lille øs befolkning udslettes i stigende kadence af en ubestemmelig sort olielignende substans, der har sin egen identitet og umættelige appetit. Masser af sprukken hud, ætsende tentakler og andet til genren hørende. Effektiv, smuk og sælgende forside i brunsort

Sammenligning
Bogen minder om andre titler af Leis indenfor samme emnekreds, fx Camp 41 om zombier eller Jagtmarken om invaderende væsner fra rummet eller romanerne fra Necrodemic-universet. Leis bliver ofte sammenlignet med Stephen King og Dennis Jürgensen og har udviklet en distinkt stil, der ofte blander sci-fi og horrorelementer.

Samlet konklusion
Horrorfortælling til unge og lidt ældre, der sætter pris på en snigende historie om udslettelse af en hel ø. Sprogligt let at læse med mange velskrevne, klamme beskrivelser af en dræbende oliepøls-lignende identitet, der nedbryder alt organisk materiale, den støder på. God forside. Falder indenfor den del af forfatterskabet, der er horror og splatter
Lektør: Sanne Caft
 
-------------
www.litteratursiden.dk
Patrick Leis tager arven op efter bl.a. Dennis Jürgensen og har en lang række bøger bag sig inden for horror- og science fiction-genrerne primært rettet mod et yngre publikum. Sort Vand fra 2012 er en ungdomshorror-roman hvis handling udspiller sig på øen Barsø i Lillebælt.

Baggrundshistorien omhandler et skibsværfts skumle planer for at udvikle et nyt stof til rensning af skibe. Stoffet har dog den uheldige egenskab at det ikke kun æder olierester og lignende, men fortærer alt organisk materiale – inklusiv mennesker! Og selvfølgelig vil skæbnen at stoffet – i form af en sort, olielignende pøl – slipper ud i naturen tæt på Barsø, hvor det bevæger sig mod nærmeste fødekilde…

På Barsø følger vi Mike, Adrian og Laura, som tilbringer sommeren sammen. De tre unge venner får dog hurtigt andet at se til end badeture og teenageforelskelser, da de opdager den faretruende pøl. Sammen med resten af Barsøs beboere må de nu kæmpe mod det altædende stof, som vokser sig større og større og snart omslutter næsten hele øen. Kan de overleve ind til hjælpen når frem?

Sort Vand fungerer rigtig godt som en spændingsroman for de yngre læsere. Venskabet mellem vore tre hovedpersoner skildres med humor og rappe replikker, og bipersonerne – som for de flestes vedkommende kun er med for at være ofre for den Sorte Pøl – fungerer godt. Pølen er i en vis forstand bogens egentlige hovedperson, så man skal ikke forvente dybe karakterskildringer eller et nuanceret portræt af lokalmiljøet. Det er plottet, det handler om, og handlingen skrider frem i hastigt tempo med hurtige skift mellem scenerne, så det føles næsten filmisk. Patrick Leis ved, hvordan man skruer en spændende, letfordøjelig roman sammen, og det bliver aldrig kedeligt at følge barsøboernes kamp mod uret. Egentlig skræmmende er romanen ikke, men til tider ret grum i sin skildring af, hvorledes den Sorte Pøl fortærer sine ofre. Så er I advaret!
Søren Feldtfos Thomsen
-----------------

http://æseløre.dk/post/20574747497/sort-vand-af-patrick-leis

April 6, 2012

Sort vand, af Patrick Leis

Der er noget i vandet.

Børnene Mike, Adrian og Laura har glædet sig til at tilbringe nogle bekymringsfrie dage på den lille ø Barsø. Sommerferie, gode venner og lange dovne dag. Hvad mere kan man ønske? Men sommerferien bliver alt andet end bekymringsfri. 

For børnene opdager en sort pøl ude i vandet. Det ligner olie. Men de opdager hurtigt, at det er noget helt andet. Noget der er meget mere uhyggeligt. For pølen er levende og kan hypnotisere sine ofre, så de villigt lader sig opsluge. Pølen er umættelig, og jo mere den spiser jo større bliver den. Børnene undgår med nød og næppe selv at blive ofre. Spørgsmålet er bare, om der er nogen, der vil tro dem, når de siger, øen og dens beboere er i fare. Og hvordan stopper man Den Sorte Pøl, som er listig og beregnende.

Men samtidig krøb Pølen hen over Barsø som et dødbringende tæppe. Den store mængde organisk næring, Den havde optaget, havde øget massefylden betragteligt, og nu mavede slim-Pølen sig gennem vandpytter og regnvåde gader som en jagende og evigt sulten svøbe. 

Sort vand er en ægte spændingsroman med et klassisk afsæt - tre venner der glæder sig til en hyggelig sommerferie, men som i stedet opdager et mysterium. Det er ikke altid, det lykkes at skabe en ny og spændende historie. Men det gør det for Patrick Leis. Han inviterer sine læsere med ud på Barsø. Og bedst som man er faldet godt til, har hilst på familien Jensen og deres to unger, Blomme, Nabo-Niels og Haughede, holder hyggen op og Den Sorte Pøl kryber op til overfladen. 

Spændingen holder hele vejen igennem. Der er ikke et tidspunkt, hvor man kan slappe af eller begynder at kede sig. Det er godt gået!

Patrick Leis, har skrevet flere bøger for børn og unge. De fleste i gyser eller sci-fi genren. Desuden er han illustrator og så laver han special effekts til både danske og udenlandske film. 

Sort vand er en bog for både drenge og piger. 

--------------

http://www.boggnasker.dk/vbforum/splatter-gys-and-gru/13831-sort-vand-patrick-leis.html

Bogen kort fortalt: Skræmmende fortælling om et eksperiment der går frygteligt galt. "Døden kom krybende op fra havet og pludselig var den lille hyggelige ø blevet et meget farligere sted at opholde sig."

Samlet bedømmelse: 7/10

Sprog: 7/10

Handling: 7/10

Underholdningsværdi: 8/10

Patrick Leis har endnu en gang begået en underholdende gyser. Historien drejer sig blandt andet om de tre venner Mike, Adrian og Laura som mødes på den lille ø Barsø i deres sommerferie. De har været venner siden de var ganske små, men efter (og måske især på grund af) at Laura har fået former på, er der opstået nogle små spændinger mellem de to drenge. Men trods dette har de besluttet sig for at nyde sommeren sammen.
  Den anden del af historien drejer sig om skibsredderen Ringwall, der hår rodet sig ud i noget snavs med nogle argentinske forskere, som har fremstillet en ny måde at rense hans skibes olietanke på: en organisk bakterie parret med nanoteknologi! Frankensteins monster er i denne fortælling en sort masse der kun kan bevæge sig i vand, men til gengæld kan fordoble sin masse ved at æde kød - og det begynder snart at regne over Barsø.
  De tre venner er naturligvis de første der aner uråd, men har meget svært ved, at få øens voksne til at forstå den fare de alle svæver i, og på det tidspunkt hvor det lykkes, er det allerede ALT for sent.
  Jeg kan rigtigt godt lide denne slags historier. Antydningens kunst kan være meget godt. Men nogen gange vil man gerne have er rigtigt, væmmeligt monster, som kan jage sagesløse rundt i et aflukket område. Og det bliver ikke mere aflukket end en ø med 27 indbyggere!
  Ha ha, og så går jagten ind *indsæt ond gnækken*
  Leis har været med i mange år, og jeg var også stor, stor fan af han gamle novelle "Jagtmarken", som også har den samme stemning af desperation som denne bog har. Det er afgjort en titel, som jeg vil anbefale til mine med-gyser-elskere. Det er måske ikke en titel der vil holde dig vågen om natten, men den er underholdende, og du vil tænke dig om en ekstra gang, før du går på toilettet i nat .
---------------------------
 
http://gyseren.dk/bog/sort-vand-af-patrick-leis/ 27. marts 2012 | Forfatter: Jette Holst
 
D. 20. marts udkom Patrick Leis nye horror-roman “Sort vand”. En roman som får læseren til at tænke på både King og Koontz, men som alligevel ender som Patrick Leis’ helt egen fortælling.
  Mike bor på den lille ø Barsø. Det er sommerferie, og hans kammerat Adrian kommer på besøg. Det samme gør den tidligere nabopige Laura, som begge drenge er lidt lune på.
 De tre tager på en badetur til en nærliggende klippeø, men det der skulle være en hyggelig sommereftermiddag, udvikler sig til et mareridt.
  På øen finder de en forladt båd, der er drevet i land, men hvor er ejeren? Kort efter dukker en sort pøl op ude i vandet, som tilsyneladende fornemmer hvor de er, og som virker umådelig sulten. Og for at gøre ondt værre begynder det at regne…
  Som sagt tænkte jeg straks på Stephen Kings novelle “Tømmerflåden“, som også har en altspisende sort pøl i monsterets rolle, men selvom der er en del lighedspunkter mellem de to plots, så sørger Patrick Leis heldigvis for at udfolde sin historie, så den får sit eget liv. Bl.a. forklarer han logisk - og skræmmende – hvordan pølen er opstået, og udvider på den måde plottet til uudforskede områder. Også Dean Koontz roman “Skygger” virker som en inspirationskilde med en organisme, som trænger ind ad selv den mindste sprække. Men igen sørger Leis for, at “Sort vand” får sit eget liv ved at give sin pøl en anden måde at bevæge sig rundt på, og dermed give personerne andre måder at klare sig (eller blive dræbt) på.
Lassemand var næsten opløst. Resterne af ham lå i den gennemblødte seng, dækket af et stinkende slimlag. Huden og det meste af knoglerne var forsvundet, og vindueskarmen i soveværelset var fyldt af sort, olielignende væske. Nabo-Niels udstødte et skingert vræl og trak sig instinktivt baglæns. Der stank af blod og ligsaft i rummet, og nu rejste en del af det sorte uhyre sig fra liget. Det trak sig sammen som en skovsnegl og blev ligesom mere fast i formen. Det vejrede i luften, små tentakler skød ud fra den klæbrige masse, og Niels affyrede sin riffel. Kuglerne sank ind i væsnet uden at gøre den mindste skade, og Niels mærkede en varm strøm af urin løbe ned ad sit venstre lår.”
  Patrick Leis er ikke kendt for at lave dybdegående portrætter eller spidsfindige plotdrejninger. I stedet sørger han for hæsblæsende action og underholdende splat, og det får vi også her i “Sort vand”, hvor handlingen nærmest accelerer for hver side.
  Spændingen holdes også ved at krydsklippe mellem begivenhederne på Barsø og på skibsværftet Ringwall, hvor en smart måde at rense tankskibe på har fået en yderst uheldig side-effekt. “Sort vand” er med andre ord effektiv og underholdende på samme måde som Leis’ “Jagtmarken“, og hvis man ikke har læst de gamle Koontz og King, får man også et anderledes monster. Skal jeg komme med en lille anke, er det, at dialogen blandt de unge hovedpersoner ind i mellem virker lidt “gammeldags”, men det er ikke nok til at trække oplevelsen ned i det store billede.
  Jeg følte mig ganske underholdt, og morede mig i øvrigt også over at finde små hints til andre værker indenfor horror-genren, hvor bl.a. Steen Langstrups Gillsby-univers får en lille hilsen.
 
---------------------------------

Trauma-magazine

En mand opløses i en grim og grusom død, under afprøvningen af et nyt rengøringsystem til olietanke. Rengøringsystemet er et resultat af bakteriel forskning og består af en nanoteknologisk gensplejset bakterie. Ingen håber på udslip til naturen og til alt held lå skibet SS Blåvand i tørdok på Ringwall Værftet.
Naturligvis slipper bakterien ud, og da vi møder den igen har den tømt det meste af Lillebælts alge- og planktonvækst, og har vokset sig til en stor organisk hinde og har anlagt sig et dragende dødsensfarligt skær, som den flyder bedragerisk rundt i vandspejlet.

På Barsø følger livet sin daglige rutine, som den altid har gjort. Alle kender alle og ingen viger fra deres normale reaktionsmønstre. Laura er på besøg fra fastlandet og sammen med sine venner, Mike og Adrian, fjoller de rundt på øen og vil ro ud til den lille klippeø, Rokø, før regnen begynder at sile ned. De skulle spise og hygge sig, men det spoleres da de finder de opløste rester af en lokal fisker. Hvad er der sket? Og hvad er det der flyder rundt i vandet på vej mod dem? Godt det kun kan færdes i vand.

Det regner voldsomt og Barsø er helt våd.
Pølen sætter bagefter kurs mod øen.

‘Sort Vand’ er en ganske glimrende ungdommelig splatterroman. Den er letlæst og skrevet uden for mange dikkedarer og krumspring. Vi kan dermed alle være med. Leis skaber et godt billede af karaktererne på Barsø og hvordan fællesskabet på øen er. Stilen er udpræget dansk: Kommunikation, væremåde, mentalitet. Det er nemt at forestille sig det lille øsamfund og hvordan små særheder tolereres for samfundets velbefindende. Det er ment på bedste vis.

‘Sort Vand’ er fra første side meget intens og energisk. Leis er effektiv i sit skriveri og han dirigerer sin pen, så bogen fanger den rette stemning af desperation. Hvert ophold forcerer læseren videre og det er flot at holde bid i underholdningen så længe. Det kunne dog være at foretrække om bogen indeholdt kapitler eller var afsnitsinddelt, for det kan forvirre at der ofte springes rundt.

Det er ikke helt uforskammet at drage paralleller til Stephen Kings, The Raft / Tømmerflåden og indspilningerne af The Blob – uden at nogen af disse skal tage æren fra Patrick Leis. Skrivestilen er meget lig Dennis Jürgensen og der er da også en sjov reference i bogen.

--------------

norddjursbib.dk

Patrick Leis: Sort Vand (Facet, 2012)
Patrick Leis tager arven op efter bl.a. Dennis Jürgensen og har en lang række bøger bag sig inden for horror og science fiction genrerne. Sort Vand er en ungdomshorror-roman hvis handling udspiller sig på øen Barsø i Lillebælt. Baggrundshistorien omhandler et skibsværfts skumle planer for at udvikle et nyt stof til rensning af skibe. Stoffet har dog den uheldige egenskab at det ikke kun æder olierester og lignende, men fortærer alt organisk materiale – inklusiv mennesker! Og selvfølgelig vil skæbnen at stoffet – i form af en sort, olielignende pøl – slipper ud i naturen tæt på Barsø, hvor det bevæger sig mod nærmeste fødekilde…

 

På Barsø følger vi Mike, Adrian og Laura, som tilbringer sommeren sammen. De tre unge venner får dog hurtigt andet at se til end badeture og teenageforelskelser, da de opdager den faretruende pøl. Sammen med resten af Barsøs beboere må de nu kæmpe mod det altædende stof, som vokser sig større og større og snart omslutter næsten hele øen. Kan de overleve ind til hjælpen når frem?

 Sort Vand fungerer rigtig godt som en spændingsroman for de yngre læsere. Venskabet mellem de tre unge hovedpersoner skildres med humor og rappe replikker, og bipersonerne – som for de flestes vedkommende kun er med for at være ofre for den Sorte Pøl – fungerer godt. Patrick Leis ved, hvordan man skruer en spændende, letfordøjelig roman sammen, og det bliver aldrig kedeligt at følge Barsøboernes kamp mod uret. Romanen er til tider ret grum i sin skildring af, hvorledes den Sorte Pøl fortærer sine ofre. Så er I advaret!

Xeniasbogblog.dk

Den lille ø Barsø har ganske få indbyggere og er det rene ferieparadis. Her holder Mike, Adrian og Laura ferie sammen hvert år. De var de første til at opdage den mystiske, sorte pøl. Ingen ved, hvad pølen er, men én ting, kan de alle blive enige om: Den er farlig, og den spiser mennesker.
 
Jeg har ofte hørt Patrick Leis nævnt i forbindelse med zombie-elskere. Både når det kommer til bøger og film, og derfor har jeg længe villet læse en bog af ham. Jeg troede først, at jeg skulle læse en klassisk zombiefortælling ala Kadavermarch af Dennis Jürgensen, men det skulle jeg ikke.
Opbygningen af historien er meget lig en zombieroman, men bogens zombie er den sorte pøl, der forfølger bogens hovedpersoner.
Historien er fyldt med spænding og den klassiske gyser, som jeg holder meget af. Det er netop denne paranoia og "ingen kan vide sig sikker"-stemning, jeg værdsætter ved en god zombiefilm eller -bog. Det formår Leis at skabe, og som læser er man hele tiden klar til at komme tilbage til det ene eller andet hold personer for at se, om de nu også stadig lever.
 
Bogen har som sådan ikke nogle hovedpersoner. Man følger hele øen og deres opdagelse af Pølen, der kommer nærmere og nærmere. Som læser er man lige så udsat som karaktererne, og det er nervepirrende at sidde og vente på, hvem der mon er de næste, der skal stifte bekendtskab med Barsøs nye fjende.
De personer, der nok kan kaldes hovedkarakterer, er de 3 unge mennesker Mike, Adrian og Laura. De er som nævnt tidligere de første, der opdager Pølen og forsøger at advare resten af øen mod den store fare, der kommer ude fra havet. Deres venskab beskrives rigtig fint, men desværre forsøger Leis at få en form for trekantsdrama ind mellem dem, og det fungerer ikke i det setup, som resten af fortællingen arbejder med. Derfor falder disse scener ofte til jorden og trækker læseren ud af fortællingen, og det er en skam, fordi resten er så gennemført.
 
Uden at afsløre for meget, blev jeg til tider også irriteret over, at spændingen omkring Pølen blev fjernet et par gange gennem fortællingen. Hvor jeg ville have foretrukket, at Pølen bare var der og var enormt uhyggelig, bliver den forklaret og gjort logisk, hvilket jeg ikke synes hører en god gyser til. Jeg mener, de forklarede jo ikke, hvorfor der fandtes en giga mega stor haj i Jaws, og alligevel troede vi på den fortælling: Netop fordi den var så godt opbygget, at vi var sikre på, at der var så stort et monster derude et sted. Det er ærgerligt, at Leis ikke lod den sorte pøl være et mystisk væsen, som vi selv må gætte os til, hvor mon kommer fra.
 
Sort vand er en rigtig spændende bog, og den fungerer langt hen ad vejen. Som læser er man engageret i de mange hovedpersoner, og det kræver en dygtig forfatter at få os til at interessere sig for en hel ø og dens beboeres overlevelse!
Bedømmelse: 3/5

http://www.xeniasbogblog.dk/2014/07/sort-vand-af-patrick-leis.html?m=1