De andre og os selv
Intergruppeniveauet dækker over gruppens eksterne relationer og sætter fokus på det, der foregår i mellem to eller flere grupper/afdelinger inden for samme organisation. Fokus kan også være på grupper/ afdelinger, der står over for eller har gennemført en fusion.
Bedre brug af ressourcer
I mellem grupper opstår ofte en række tanker og forestillinger, der bunder i, dels hvordan den enkelte gruppe tænker om sig selv samt hvordan de forestiller sig at andre grupper tænker om dem. Det kan medføre fjendebilleder grupperne imellem og føre til suboptimering. Kommunikationen og relationerne på tværs af grupperne er i sådanne tilfælde svage og kendskabet til og udbyttet af kompetencerne grupperne imellem står ofte uudnyttet hen.
Udbytterige relationer
Med de ydelser der ligger inden for intergruppeniveauet kan målet være at opnå følgende:
- For etablerede grupper at se, skabe og styrke de indbyrdes relationer og opnå en større tværfaglig eller tværgående opgaveløsning
- For nyetablerede/fusionerede grupper eller afdelinger kan målet være at få skabt grundlag for et konstruktivt samarbejde med vægt på udforskning og anerkendelse af kompetencer, opbygning af udbytterige relationer m.m.
Formålet er i begge tilfælde, at de styrkede og mere synlige relationer kan medvirke til at understøtte de mål, strategier og værdier, som er organisationens fælles afsæt.