Denne side er udtryk for mine egne meninger og erfaringer.
Join up
Som jeg før har skrevet så er Join Up et rigtigt godt redskab i de rigtige hænder. Join up er en øvelser der handler om at få hesten til at acceptere dig som sin flokleder, og det handler for dig om at få hesten med i din flok. Dette er en øvelse der kun bør benyttes af erfarende horsemanship udøvere og en øvelse der kun bør benyttes på vilde heste, eller psykisk meget hårde heste.
Respekt og tillid.
Har du nogensinde haft en hest der hele tiden træder på dig eller som hele tiden går ind i dig, skubber til dig, maser dig eller noget i den stil? Det kan betyde to ting: Mangel på respekt, eller mangel på tillid. Begge ting kan være et problem - og det kan være svært at se forskel. Hvis hesten mangler respekt er det fordi den træder ind på dit "personlige rum". Mangler hesten tillid vil hesten "mase" dig og træde på dig fordi den er utryk og ikke ved hvad den skal gøre af sig selv og det kan så ofte gå ud over rytteren. Mangler hesten tillid er det langt fra korrekt at skælde hesten ud - da det blot vil gøre tingene værre. Husk igen på at der altid er en grund til hestens adfærd, intet er tilfældigt.
Fold problemer.
Kender du det med at have problemer med at fange hesten på folden? Det gør rigtigt mange ryttere. Dette kan der igen være to grunde til: Mangel på tillid eller mangel på venskab! Mangel på tillid er i korte træk at hesten ikke er tryk ved du skal hente den fra fold. Hesten ved måske at "åh nej nu skal jeg ud og rides" eller "Åh nej nu kommer hende den sure igen". Altså at hesten forbinder dig med noget dårligt. Dette kan meget enkelt løses ved at du begynder at besøge din hest noget mere. Gå ud på folden til den, tag en gulerod med og stå og nus den. Gå så ind igen, uden at hente hesten. Hent din hest nogle dage og gå en tur - lav ting som hesten syntes er sjovt, så det ikke altid er den samme rutine. Som mange ved er vejen til hestens hjerte mange gange mad, derfor er det super at gå en tur til en græsfyldt område med din hest, også selvom der er græs på folden. I får begge lidt motion og kommer ud alene sammen. Mangel på venskab er noget lidt anden. Hesten er et flokdyr, og hvis den ikke føler sig tryk ved dig - vil hesten naturligvis hellere være sammen med sin flok hvor den kender sin plads. Det handler derfor meget om venskab, hvis din hest ved at nu kommer hende/ham der som altid giver godbider, som nusser med mig, går med mig og laver sjove ting med mig - så vil hesten også med glæde komme dig travende i møde, istedet for at flygte. Det handler om at du bliver en del af hestens "flok", og at den altid forbinder dig med noget positivt.
Problemer med reaktion under rytter.
"Hvilken rytter kunne finde på at tage en pisk frem inde på staldgangen og begynde at slå løs på sin hest ved den? Kunne du? Nej vel? Men hvorfor er det så at ryttere gang på gang gør denne fejl! Når de står på jorden er hesten den bedste i verden, de drager omsorg for deres heste, kæler med dem og fortæller dem at de er den bedste hest i verden. For så at når vi sidder på ryggen at ty til voldsmidler hvor vi slår den hårdt med pisken eller hakker den i siden med sporene?" Dette læste jeg i 2001 i et heste magasin og det var her mine øjne for alvor blev åbnet. Det havde jeg aldrig før tænkt over og aldrig før skænket en tanke. Men hvor er det rigtigt. Hvor ofte oplever man ikke ponyryttere stå og fortælle deres forældre og venner hvor meget de elsker deres lille Musse, for stå at hive den i munden og slå den i røven så snart lille Musse ikke gider springe vandgraven i springtimen?
En hest kan mærke en flue der lander på sin krop, en hests hud er mere end dobbelt så følsom som en menneskes - så forestil dig hvordan det føles når du slår den i røven med pisken. Hesten har dog den fantastiske evne (som mennesker ikke har) at den ikke viser følelser. En hest kan skjule følelser utroligt meget og det kan derfor også være svært at se hvis ens hest er alvorlig syg eller skadet.
Leg med din hest
Ja! Leg med din hest, flere gange om dagen, flere gange om ugen - så ofte du overhoved kan. Ligesom med børn - lære man tingene meget nemmere hvis man lære det gennem leg. Du kan lege med din hest på mange måder. Løb en tur med den, lær den tricks, øv med plastic og andre ting den ikke skal blive bange for, giv den en omgang massage. Der er mange muligheder.
Flokdyr
Har du nogensinde tænkt på hvordan det mon er at være en af dem? Hvordan det ville være at være en hest der går på folden og skal finde sin rangorden? Det er ikke umuligt. Jeg har flere gange, dage hvor jeg har haft rigtigt god tid - gået på folden sammen med min pony, flere timer. Bare gået rundt og kigger på hvordan de går sammen, og selv prøvet at være med i legen. Sætte mig ude i kanten af folden og bare kigge. Det lære man utroligt meget af.
Når hesten bliver bange
Når hesten bliver bange er der ofte to valg muligheder for ryttere. Du kan vælge at presse hesten forbi eller du kan vælge at ride en anden vej. For mig er der en 3. mulighed som jeg benytter mig af hver gang. Ligemeget hvad jeg laver, ligemeget hvor seriøst jeg rider og ligemeget hvor travlt jeg har. Sidder jeg på hesten hopper jeg af! Står jeg i forvejen på jorden, så sørger jeg for at give hesten lang snor, også går jeg hen til den "farlige" ting. Ligemeget hvad det er. Jeg går hen og sætter mig på den, klapper den, rør ved den eller hvad man nu kan gøre alt efter hvad det er. Stoler hesten på dig vil den stille - men sikkert nærme sig og vil endda måske kunne komme helt hen og røre den ting den før blev skræmt over.
Vold mod hesten
Mange mennesker har spurgt mig hvordan det kan være at vi, når vi laver horsemanship ikke bruger vold. "For heste i flok sparker jo hinanden". Ja men hesten er ikke dum, den ved godt du ikke er en hest - og hesten ved godt du er et rovdyr. Derfor bruges der ikke fysisk vold mod hesten. Brug stemmen, igen... hesten er ikke dum, den kan godt høre på din stemme om du er glad eller sur. Den kan mærke det og se det på hele dit kropssprog. Hvis du har en rigtig dårlig dag, vil du ofte opleve at din hest er endnu mere irriterende end den plejer når du er ude ved den. Det er fordi den kan mærke det. Men hesten ved jo ikke hvorfor du er sur. Ligesom man siger at hesten kan mærke nervøsitet - ja den kan, men den ved ikke hvorfor du er nervøs. Hesten ved ikke om det er den der gør noget forkert eller det er noget omkring dig der gør dig nervøs. Tænk hele tiden på at hesten ikke forstå hvad du siger, den kan kun se hvad du udstråler.
