M

Bevidsthedsmodellen er et eksempel på en måde at opfatte musikken på
Hvad er musik?
Hvad er musik egentlig for noget?
 
Er musik melodi?

Er musik noder?

Er musik noget med følelser?
 
Er musik rytme?
 
 Alt dette er sådan set rigtigt, og man kunne lave flere svar endnu. Men hvis man besluttede sig for kun at lave et svar, ville det kun være rigtigt for en selv, mens andre sikkert ville mene noget andet. Vi kan være enige om at musik er noget med lyd, men det er ligesom ikke nok, til at bekræfte at det er musik vi taler om.

Musik er svært nok at spille, og at komponere musik. Men at skrive om den. Det ville være endnu vanskeligere. Musik kan ikke beskrives med ord, men blot opleves. En blind kan ikke se farver, ergo han skal opleve dem for at sanse dem.

For mig er musik, ikke bare lyde, rytme eller melodi. Det er følelser. Det er første prioritet for mig. Kærlighed. Kærlighed til musikken, som bliver givet videre til andre. Det er en stor oplevelse. At stå på en scene, mens alt fokus er på en, og man så kan give det hele tilbage igen. Det kan ikke beskrives med ord men skal altså opleves.

Det er lige meget med teknik, og alt det der, så længe man kan se at personen vil noget med musikken, er der bliver fortalt en historie med den. Det er min måde at opfatte musik på.

Men alt i alt tror jeg ikke vores ordforråd er udviklet nok til at fortælle og forklare hvad musik egentligt er, men alligevel kan vi bruge denne model til at opfatte musikken på.

 Sådan foregår bevidsthedsmodellen:
Ånd slår ned i komponist/musiker og skaber forskellige følelser, idéer osv. Dette struktureres og kommer ned på ”menneskeligt plan” og bliver sendt ud som lydbølger som så derefter opfattes af tilhøreren. Sanseindtrykkene struktureres og skaber følelser, og hvis processen foregår optimalt, havner vi til sidst i ”musik”.
 
Musik = Åndeligt plan
 
Idéer, følelser = Psykisk plan
 
Partitur, lydbølger, instrumenter = Fysisk plan

Tony Nguyen