M

Musik & Ungdom
Fra man er barn, har man meget let tilgang til især popmusik fordi pop musik er meget enkelt og for det meste har en frisk melodi og et fedt beat. Det betyder ikke at man lytter til det, men blot at man har nemt ved at forstå musikken.

Jeg tror musik-smagen har noget at gøre med ens omgivelser, og alligevel ikke. Hvis f.eks. faderen lytter til rock musik, så har barnet ligesom hørt hvordan rock musik nu lyder, dvs. barnet har derfor ikke en fordom over for den musik-genre. Men derfor kan rock også blive for meget for personen fordi det bliver hørt så meget. Så gør barnet måske det, at vælge en anden slags musikgenre, for at se hvordan det lyder.

Når man bliver ældre udvides ens musiksmag. Man kan jo ikke sige hvad unge på den måde lytter til, for man kan jo have flere forskellige musik-genre. Så det spørgsmål vil jeg nok undlade at svare på. Men hvad er det så de undgår at lytte til? Mit svar er ganske enkelt. Klassisk, dvs. også opera. Unge er bange i dag. Bange for ikke at være mainstream. Bange for at være anderledes. Og inde på hjemmesiden”Arto” har jeg oprettet en debat med spørgsmålet: Hvorfor lytter du ikke til klassisk musik?

Det er ligesom meget lettere, for her kommer jeg i direkte kontakt med de unge. Her er nogle citater:

Nr. 1” .. Fordi klassisk musik er kedeligt og intet sigende.”
 
 
Nr. 2”.. fordi jeg er vant til at høre musik med gang i og hvis jeg også hørte klassisk¨.. så det en helt anden klasse... for det meste under ”
 

Nr. 3” .. Fordi det er sådan noget gamle mennesker hører, og har man som ung lyst til at være som de gamle? Nej.”

 
Nr. 4”..tror ikke unge gider at holde deres opmærksomhed på noget der er gammelt, instrumentalt, og ofte stille og/eller progressivt ”
 
 
Nr. 5” .. fordi det er røvkedeligt? altså tænk dig dog om”
 
Jeg synes det er hamrende ærgerligt at der er så få unge som ikke lytter til klassisk musik. Ikke fordi jeg vil gøre verden til et sted hvor man tilbeder Mozart, men bare at man genfinder den respekt overfor musikken. For det er trods alt der, meget af nutidens musik stammer fra.
 
Alt i alt er det måske også musikskolernes, lærernes, osv. skyld, at der ikke bliver sat mere gang i noget. Gratis koncerter, foredrag, hvad ved jeg. Alt det, skal starte fra man er lille, så man får en idé om hvad klassisk musik egentligt er. Så kan vi være fri for den der uvidenhed omkring det.
Men alt det kræver jo også penge, og så skal vi til at snakke med politikerne om det.
 

Tony Nguyen