Gode råd til den vordende familie

At tage beslutningen

Det er sjældent enkelt at tage beslutningen om helt eller delvist at gå over til flaske, og selvfølgelig er det en god idé at høre, hvad lægen eller sundhedsplejersken har af gode råd. Nogle gange er der tips du kan bruge, andre gange løser de ingenting. Men husk, at det er dig, som bestemmer. Hvis du kommer frem til, at du ikke kan, vil eller magter at amme, så er du som forælder i din gode ret til at lade være. Det bliver du ikke en ringere mor af!
 

Vær beredt inden du føder

Måske har du allerede besluttet dig for at du ikke vil amme. Men det kan være en god idé på forhånd at sikre dig, at du kan få adgang til den receptpligtige pille Cabergolin/Dostinex der kan standse mælkeproduktionen. Det kan nemlig være svært, er vores erfaring.

Hvis du gerne vil amme, så vær alligevel forberedt på at det kan volde problemer. Hvis du vil være på den sikre side, så sørg for selv at medbringe modermælkserstatning og en god håndfuld sutteflasker. 


Stop mælkeproduktionen

Hvis du beslutter helt at holde op med at amme, men stadig producerer mælk, så kan du få pillerne Dostinex eller Cabergolin af din læge, som  stopper mælkeproduktionen. Du kan også selv trappe mælkeproduktionen ned ved at malke ud sjældnere og sjældnere. Det tager måske en uge eller to, og de kan være hårde at komme igennem, hvis du sørger over, at amningen gik i fisk. Omgivelserne kan desværre også være fordomsfulde og belærende, men det skal du blæse på og i stedet koncentrere dig om at nyde dit barn.

 

Overhør skræmmekampagner

De sundhedsmæssige fordele ved at amme frem for at give flaske er omdiskuterede. Og i det omfang de kan måles, er de små - nogle undersøgelser har endda påvist fordele ved at give flaske. Det kommer sandsynligvis ikke til at betyde noget som helst væsentligt for dit barn, at du går over til flaske, så lad være med at slå dig selv oven i hovedet med statistikker og undersøgelser, selv om de måske viser en eller anden lille fordel ved amning. Der er jo en grund til, at du ikke ammer. Sandsynligvis en god en.


Nyd fordelene

Du vil sikkert opleve, at nogle mennesker mener, at du har pligt til at være nedbøjet af skam over, at du ikke ammer dit barn. Måske vil du møde vildt fremmede mennesker, der mener, at du skal forsvare dit valg. Det kræver stor styrke og selvtillid at stå imod. Men husk, at du har truffet det valg, der er bedst for lige din familie. Nyd det overskud der følger med.  Du får sikkert  sovet mere og har mere fysisk og psykisk overskud til parforhold, motion og selskabelighed, fordi du ikke bruger alt dit overskud på at amme. Nyd også al den ekstra tid du får til at lege og pludre med dit barn, fordi det ikke ligger ved brystet mange timer i døgnet. Barnets far er ofte glad for, at han nu kan være med til at give barnet mad. Det giver samtidig dig mulighed for en aften ude med veninderne, eller for at nyde en god flaske rødvin uden dårlig samvittighed. Drop ærgelserne og nyd fordelene. Også selv om dine omgivelser måske bliver forargede.


Flaskehygiejne

Vask hænder inden du går i gang. Fjern sure karklude, grøntsagerne med jordbakterier og rå kyllingekød, når du tilbereder dagsrationer.  Tilberedt mælkeerstatning skal varmes direkte fra køleskabet. Sjatter skal hældes ud. Brug brikker med mælkeerstatning, når I er på tur - og undgå på den måde, at dit barn får dårlig mave.De nyere opvaskemaskiner tørrer ved hjælp af damp og er derfor aldeles udmærkede til flaskerne. Ellers skal flaskerne efter brug vaskes med sulfo, flaskerenser og varmt vand og efterskoldes enten med kogt vand eller i mikroovnen på fuld effekt i 5 minutter.

Sutterne og lågene koges dagligt 3 minutter, vandet hældes fra og de opbevares tørt og tildækket. Det er helt i orden at bruge den samme flaskesut til alle måltiderne. Efter brug kan det være en god ide at gnide den indvendig i groft salt, og skylle den godt og grundigt under den kolde hane inden sutten opbevares tildækket indtil næste måltid.


Flasken med på tur

Du kan sagtens tage baby med på tur selvom du giver flaske. Pak rene flasker til lige så mange måltider, som du regner med at skulle give – plus et par ekstra (ligesom med bleer!). Du kan vælge at tage MME på brik med, det er sterilt og brikken kan tåle opbevaring ved stuetemperatur eller under barnets dyne. Tag evt. en termokande med kogende vand og en skål med, så kan du varme flasken til spisetemperatur i vandbad og er ikke afhængig af mikrobølgeovne på cafeer o. lign. Du kan også have koldt, kogt vand med hjemmefra + varmt kogt vand i en termokande og så blande til en passende temperatur, hvorefter du tilsætter MME pulver. Endelig er der også kommet en ny selvopvarmende sutteflaske (iiamo).

Husk at færdigblandet MME kun kan holde sig ½-1 time udenfor køleskabet.

 
Hygge og tryghed med flasken

Gør flaskegivning til en hyggestund for jer begge. Sid eller læg dig med barnet trygt og godt i favnen. Kontakten, nærheden, nysgerrigheden efter hvem er du, kan sagtens indfries, mens barnet tømmer sutteflasken. Det er en god ide, at skifte mellem at bruge højre og venstre arm, når barnet skal spise. På den måde får barnet mulighed for at udvikle begge sider ens.

Vær kritisk overfor, hvem der giver barnet mad. Det kan være svært for det lille barn at skulle samarbejde med mange forskellige hænder, lugte og ansigter om så livsvigtige gøremål som at spise. Barnet skal have afføring hver dag, når det får modermælkserstatning, og bleerne skal være våde. Hvis ikke, så tal med sundhedsplejersken. 


Modermælkserstatning - kvalitet og pris

Der findes flere mærker og forskellige typer inden for hvert mærke. Vælg erstatning til nyfødte, hvis dit barn er under fire måneder, senere er det hip som hap. Efter firemånedersalderen behøver du ikke længere at koge vandet, du blander med. Der kan indtil da opstå maveonde, hvis hanevandet ikke koges. Syrnet modermælkserstatning kan hjælpe på maveproblemer, og da smagen og sammensætningen veksler kan ét mærke også passe dit barn bedre end et andet. Prøv dig frem.


Der findes også økologiske produkter, men kravene til babymad er generelt så skrappe, at det næppe gør den store forskel hvad barnet angår. Det er langt det billigste at købe pulver, men de færdigblandede kartoner er praktiske i en snæver vending eller til udflugter.


Den almindelige modermælkserstatning i pulverform har en literpris på ca. 8 kroner. Hvis den købes drikkeklar er prisen ca. det dobbelte.

Diætmodermælkserstatning er til børn, der er disponeret for allergi. Den har en literpris på ca. 60 kroner. Ifølge Lov om Social Service §28 skal

kommunerne yde tilskud til diæten, forudsat at udgiften overstiger DDK 3.468,- årligt, dvs. at barnet skal have diætmodermælkserstatning i mere end 50 dage indenfor de første 4 måneder. Fra 4 måneder kan de allerfleste allergidisponerede børn sagtens tåle den almindelige MME. Det er forskelligt, hvordan kommunerne administrerer denne lov, så spørg din sundhedsplejerske om hvordan det er i din kommune.


Hvor tit, hvordan og hvor meget

Der står altid retningslinjer, for hvor meget modermælkserstatning et barn af en hvis størrelse og alder har brug for, på pakken, men der kan være individuelle forskelle fra barn til barn, og forskel på hvor meget barnet har lyst til fra dag til dag. Det er derfor et erfaringsspørgsmål, hvor meget mælk dit barn skal have. Ligesom alle os andre, spiser spædbørn ikke lige meget til hvert måltid. Trives dit barn fint er kunsten ikke at presse barnet til at spise mere, end dets appetit kræver, men at øve sig i at tolke, hvordan barnet siger nej tak og respektere det. Hvis maven bliver for fyldt, kan det resultere i gylp, hvilket lugter og er ubehageligt for barnet.

Det første halve år er modermælkserstatning bare guf og fuldgyldig mad til din baby, på lige fod som modermælk er det for ammebørn. Når dit barn derfor er i en sund udvikling og god trivsel, har det ikke brug for andet ned modermælkserstatning. Virker barnet derimod tørstigt, er det ok at tilbyde en ekstra tår.

 
Alle firmaerne har en meget udførlig vejledning på, hvordan mælken tilberedes. De fleste forældre vælger at lave en dagsration på en gang, køle det ned og opbevare det i en kande med et tætsluttende låg i køleskabet. Skulle kanden være tom og barnet sulten kan du varme KOLDT vand op til de 40 grader, tilsætte pulvermængden, og give barnet det med det samme. Det er nemt at benytte mikroovn til at varme mælken op på. Efter ca. 17 sekunder er maden klar. Husk mikrobølgeovnen varmer ujævnt, og at flasken skal rystes. Du kan også varm mælken i et vandbad. Prøv temperaturen på håndleddet, inden du giver barnet mælken. Hvis mælken føles tilpas, ikke varm, ikke kold, er den spiseklar.  
 

NB 

Året efter at flaskebarn.dk gik i luften har Selskab for Sundhedsplejersker for første gang offentliggjort en artikel om tilberedening af modermælkserstatning. Læs her

 

 

 

  Kontakt  | flaskebarn@hotmail.com