5 Esbjerg-øjeblikke

Fem musikalske højdepunkter i havnebyen

Aktuel forfatter og esbjergenser Anders Houmøller Thomsen giver sit bud på en Top 5 over lokale koncerter.

Freelancejournalist Anders Houmøller Thomsen er aktuel med Johnny Madsen-bogen ”Særling fra verdens ende – samtaler om og med Johnny Madsen”. Anders Houmøller Thomsen har i en længere årrække været musikanmelder - siden 2001 for Jyllands-Posten - og han er født og opvokset i Esbjerg. I dag bor han på Frederiksberg. Her fortæller han til Lokal-Bladet Budstikken om de fem mest mindeværdige koncerter, han har oplevet i hjembyen.

Kim Larsen i Stadionhallen, Esbjerg, ca. 1983: ”Jeg var 16 år, og dette var min første rigtige koncert. Problemet var bare, at jeg ikke havde nogen billet. Jeg spillede badminton i EBK og var kommet ud til stadionhallen for at træne, men det var aflyst - af indlysende årsager. Nu er Esbjerg jo en rigtig iværksætter-by, så tre kække knallert-bøller sparkede en bagdør ind til hallen, og jeg smuttede med. Vi hørte tre numre fra et balkon-afsnit helt oppe ved scenen, før nogle vagter fik kig på os og jagede os ud. Det var fantastisk! En oplevelse jeg spolede tilbage til i mindernes biograf, da jeg i 2004 var i Portalen i Greve for at anmelde Kim og Kjukken. Det er skønt med sammenhængskraft i tilværelsen. Jeg hørte kasettebånd med Gasolin’ som barn. Siden gav Kim Larsen mig mit første koncert-kick, og han er stadig værd at lytte til. Tiden har simpelthen knækket flere tænder på at forsøge at gnave i hans bedste sange. Vi har brug for nogle poetiske og originale nationalhelte som Kim Larsen, Johnny Madsen og Lars H.U.G., der ældes med værdighed.”

Gangway, Stormgade Skole, 1985: ”Dette var virkelig både forrygende og dybt mystisk. Af en eller anden grund spillede danske Gangway flankeret af et puddelhunds-heavyband på en improviseret scene på Stormgade Skole! Jeg og nogle klassekammerater fra 1. G på Statsskolen var der gudskelov. Sammen med cirka ti andre gæster. Var det Gorky Park, der også spillede? Det russiske band, der senere blev MTV-stjerner og fik et kæmpehit med ”Bang”. Deres perestroika-rock kunne jeg aldrig tage seriøst, men jeg kan stadig huske, at Gangways trommeslager brugte en omvendt highhat som en slags stortromme og at sanger Allan Jensen lød som en bekymret englerøst. Fedt! Gangway blev efterfølgende et af Danmarks bedste popbands nogensinde – og så blev gruppen opløst. Det er dog aldrig for sent at investere i ”The Quiet Boy Ate the Whole Cake”.”

Roxanne, Café Biografen, 1988: ”Café Biografen var i sine første leveår et elektrisk summende mødested for byens firser-boheme, post-punkere og nysgerrige sjæle. Alle, der havde styr på tidsånden hørte The Smiths, The Cure og Einstürzende Neubauten og hang med hovedet på en poserende og romantisk måde. Eller også festede vi bare igennem med en vildskab, som man næsten skal være vokset op i den yderste provins for rigtig at forstå baggrunden for. Bandet denne aften var såmænd bare en kopigruppe, der spillede The Police-sange – og Police var ikke engang rigtig trendy på det tidspunkt: Men sangene holder jo som norsk granit, og spillestedet over caféen (”Det 17. Trin”) kogte med en intensitet, som var helt grænseoverskridende!”

Mew, Grøn Koncert, 2003: ”De spillede på den lille scene, men det blev for mig at se klart den største oplevelse ved dét års Grøn Koncert. Det er faktisk en af de bedste koncerter, jeg erindrer fra den grønne karavane-turné. Mew har en storslået musikalsk vision, hvor melodi, følsomhed og eksperimenter finder så fornemt sammen. Vi heldige foran den lille scene hørte dengang ”She Came Home For Christmas” og ”SheSpider” og vidste, at dette var fremtiden i dansk musik. Symfonisk rock, der siden har gjort sig vældig bemærket både herhjemme og internationalt.”

Nordstrøm, Torvet, 2007: ”Slet ikke Nordstrøm på det niveau, de efterfølgende har nået live, og meget langt fra verdens bedste koncert. Men duoens begavede og vittige digitale pop gør dem klart til tidens bedste danske sidestykke til geniale Pet Shop Boys. Og hørt i hjembyen – over nogle fadøl sammen med den, man elsker – lyder bl.a. ”Berlin” som en sand nyklassiker i dansk popmusik.”

(BOKS):

Vind ny bog om Johnny Madsen

Deltag i konkurrencen om tre eksemplarer af den aktuelle bog ”Særling fra verdens ende. Samtaler om og med Johnny Madsen”, der er skrevet af musikjournalist Anders Houmøller Thomsen.

Bogen går tæt på rockmusikeren Johnny Madsen, der som ung legede med tanken om at blive præst. Men det blev på spillestederne, festivalerne og til halballerne, han fandt sin prædikestol. Og der har han i mere end tre årtier begejstret og betaget sit trofaste publikum med poetisk nerve og vaskeægte vestjysk rock’n’roll. Musikeren og sangskriveren fra Thyborøn har slingret ad sine egne veje som en stolt særling i dansk rock.

I bogen fortæller Johnny Madsen bramfrit og humoristisk om sin lange og kringlede klatretur til toppen af rocken, hvor triumfen i slutningen af 1980’erne udviklede sig til en regulær Madsen-mania. Samtidig træder den engagerede Madsen i karakter i et heftigt opgør med det danske ”eventyrsamfund” og velfærds-diktatur, mens han hylder den ægte folkelighed, kunsten og næstekærligheden.

”Særling fra verdens ende” er et muntert portræt af en sand rock’n’roll-levemand med et smittende humør. En gæv vestjyde med tørst på livet – og tilværelsens mange fristelser fra sprut og god rødvin til golf.

Bogen, der er udgivet for nylig på forlaget People’sPress, blev af Gaffa kaldt ”letlæst, velskrevet og underholdende.” Vejl. pris: 249,- kr.
Freelancejournalist Anders Houmøller Thomsen | Gyvelkrogen 4, 3390 Hundested - Danmark | Tlf.: +4526449750 | andershoumoller@gmail.com