Kurdisk Musik

Gare Sazkar, Memet Hanifi Kekani m.fl.
Koncertstart: 15.00
Dørene åbner: 14.00
Entré: 40 kr.
 
Med nogle af Århus’ bedst bevarede musikalske hemmeligheder er søndagens koncert med traditionel og original kurdisk musik, essensen af REAL- konceptet. En koncertoplevelse med artister, der hver for sig, er kendte i de kurdiske miljøer - den står på saz, sang og stemning søndag eftermiddag på musikcafeen. 

En af grundtankerne bag [REAL] – konceptet er, at der rundt i det østjyske, findes musikere med talenter, der ikke er alment kendte, men fortjener at komme frem i lyset. Søndagens artister er fremragende eksempler netop herpå. Gare Sazkar er irakisk kurder, spiller saz og synger og må betegnes som et navn i kurdiske kredse - både i Danmark, men også internationalt. Memet Hanifi Kekani er tyrkisk kurder og spiller ligeledes saz og synger. Begge artister har boet i Århus igennem en længere årrække og har huseret i den musikalske undergrund siden midt 80’erne. Eftermiddagens koncert vil både indeholde traditionelle kurdiske sange, men også originalt materiale da såvel Gare Sazkar, som Hanifi Kekani skriver egne sange. Sazkar og Hanifi får assistance af to dygtige med-musikanter.

Kurdisk musik
Kurdere betegnes ofte som den “største nation” i verden uden en stat. De har gennem årtusinder levet i et område, som dækker dele af Tyrkiet, Iran, Syrien, Armenien og Azerbadjan - mange steder som minoritet, med konflikter og undertrykkelse til følge. Den kurdiske musik er naturligvis præget af regionale forskelle, ligesom de mange kurdere i Europa har sat deres eget præg på musikken. Generelt har den kurdiske musik spillet en stor rolle i den kurdiske identitet og er medvirkende til at skabe sammenhold for kurdere. Musikken er i sin natur folkelig, og med temaer såsom krig og kampe, fred og frihed, sagn og ulykkelig kærlighed, er den en del af den fælles kurdiske identitet. Det er bl.a. gennem musikken kurdiske børn lærer deres folks historie at kende, ligesom den folkelige kædedans udgør et samlingspunkt for mange kurdere.
RADAR [REAL], Skovgaardsgade 3, 8000 Århus C