Dagbog / 1. - 15. december 08

1. - 15. december 08

15. december 2008.
I morges vågnede jeg ved et øredøvende skrigeri. Jeg sprang ud af sengen for at undersøge sagen, og nåede kun ned i stueetagen før jeg mødte den første hvalp! Tænk, de dygtige hunde havde skubbet hegnet til side og derefter skubbet kælderdøren op. Derefter¨var de så begyndt at forcere trapperne op ovenpå. En imponerende kreativitet og opfindsomhed...men også temmelig upraktisk mandag morgen kl 06.30! Der var efterladenskaber i hvalperummet, i kældergangen, på trapperne og i gangen i stueetagen - så det var bare med at finde klud og spand frem og gå i gang.
 
Hvalpene har haft besøg af toller Aiko i dag. De ville gerne hilse på ham, men den ellers så kry Aiko var meget utryg ved situationen. Jeg tror simpelthen ikke han kunne afkode, hvad det var for nogle bæster, der kravlede rundt omkring ham. Han rystede faktisk over hele kroppen og søgte tilflugt hos far Søren.
 
Hvalpene spiser nu langt det meste mad i pilleform. Mollys mælk er vist nærmest en hyggetår en gang i mellem. Molly gider heller ikke rigtig længere - hun knurrer og brummer, når ungerne hager sig fast i patterne, og hun forsøger af al magt at undslippe.
De små spiser rub og stub af pillerne. Vi hælder stadig lidt vand (og en skefuld leverpostej :)) over foderet, så det er lækkert og indbydende.
 
 
 
 
Lige et hængeparti fra  i går: Molly var henrykt over endelig at få lov at komme med til træning igen. Hun var fuld af fart og meget veltilfreds. Hun har ikke glemt sine færdigheder, mens hun har dyrket moderskabet - men hun trænger til at få tingene pudset af igen.
 
 
 
 
 
 
14. december 2008.
3. søndag i advent blev en aktiv een af slagsen - både for Molly og hvalpene.
Molly og jeg drog fra morgenen af til Haunstrup, hvor vi skulle holde træningsafslutning i Tollerklubbens Kreds Midt og Vestjylland. Det foregik bl.a. med afholdelse af DRK brugsprøve. 3 tollere og 2 labradorer gik til prøve, og alle tollere bestod. Labberne derimod må ud i en ommer. Dagens bedste hund blev Aiko - en kun 9 måneder gammel hanhund flot ført af "far" Søren. Også Pepsi bestod prøven efter en spændstig indsats, og Daisy tog turen for 4. eller 5. gang...og hun har bestået hver gang! Overbevisende.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Søren får krus og nål af dommereren        Forhindringsgalop i kældergangen
 
 
13. december 2008.
Masser af dejligt besøg og deraf følgende opmærksomhed på hvalpekuldet! Alle hvalpe er blevet håndteret og beundret på behørig vis - og alle kvitterede med at forsøge at bide fingrene og snørebåndene af gæsterne!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hurtigløber Festus Asante på besøg.           Yorkshire Tim gider ikke snakke!
 
12. december 2008.
Lige nu (kl. 22.45) ligger småhundene rundt omkring i stuen og sover ovenpå en hektisk time med leg og ballade. De har en usvigelig sikker fornemmelse for, hvor man kan finde interessante el-installationer! Vi var nødt til at pakke tv`et i tæpper og puder, fordi det viste sig totalt umuligt at holde 6 hunde væk fra alle ledningerne.
                                                
Ellers har dagen budt på hundekold udetur :) Det er svært at strække udendørsaktiviteterne meget mere end 10 minutter, simpelthen fordi hvalpene begynder at ryste af kulde.
 
Alle er generelt meget aktive og legesyge - og de gør stadig mere krav på, at der skal ske noget! Det er kreative hunde - ikke mindst Malta, som har fundet ud af at kravle op af hvalpenes indhegning! En kunst, som ingen af de andre heldigvis gør hende efter, men vi har selvfølgelig forhøjet hegnet.
 
 
Milo og Malta i havedressur.
 
 
 
11. december 2008.
Det blev en torsdag med masser af input til de små. De er nu 6 (!!!) uger gamle allerede.
I eftermiddag var de ude i rimfrosten - Maggie frøs med anstand, men alle andre havde det herligt! De tumlede rundt og var ret svære at indfange igen.
 
Deva og Murphy
I aften har vi haft fine hundegæster. Toller Pepsi og Golden Retriever Murphy lagde vejen forbi Skive. Det gik rigtig godt - begge hunde var søde og overbærende i forhold til hvalpene.
Gæsterne medbragte en dejlig vippe til legepladsen. Malta tester:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maggie med en ny ven                               Mingus tager en pause
 
Afslutningen på dagen blev den traditionelle torsdags-vejning. Se tilvækstskemaet.
                                                             
10. december 2008.
 
 Milton overvejer næste træk!
Rolig dag i dag.
Alle hvalpe har været udenfor, og det er karakteristisk, at de vover sig stadig længere væk fra døren. De modigste tog turen under hækken og om på græsplænen, så nu er de efterhånden 6-7 m. fra døren.
 
Indenfor har der som sædvanligt været god gangi den på legepladsen. Hvalpene er klar til større motoriske udfordringer, så vi skal have udtænkt lidt flere opgaver/forhindringer til dem.
 
 
 
 
 
 
Lidt besøg har der også været tid til - een af pigerne fra Lasses klasse på gymnasiet deltog i nusningen i eftermiddag.
 
Duen fra i går er nu grundigt optøet og har også været i spil i aften. Stadig ingen forbehold hos hvalpene....fuglen er lækker!
 
 Deva/Malle nærmest omfavner duen!
 
9. december 2008.
Du milde, hvor tiden flyver afsted! Hvalpene ligner efterhånden små tromler, og de bliver stadig frækkere. Lasse spurgte i dag lidt forsigtigt, om man egentlig kan opdrage på så små hunde?? Jeg tror, han syntes det er ved at være nødvendigt!
 
Efter snak (een af maaaange) med Lis fra Kennel Wildmountain blev jeg enig med mig om, at det nok var tid at introducere hvalpene for et stykke vildt. Det blev til en frossen due:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maggie beslutter sig for at gnave lidt i fuglen.
Mingus snuser interesseret
 
Alle hvalpene var vældig interesserede i duen og de fleste bed lidt og plukkede lidt i den. Ikke mindst Malta - hun kunne have pelset fuglen helt selv!
 
Senere har det været tid til stue-tur 2 hvalpe af gangen. Malle, som nu hedder Deva, var som sædvanligt nysgerrig og hurtig til at falde helt til ro ved brændeovnen :)
 
 
 
 
 
 
8. december 2008.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Legeplads tumult.                                     Nysgerrige Malta og Milton.
 
7. december 2008.
Vi har endnu ikke søgt om kennelmærke - men når det på et tidspunkt bliver aktuelt er jeg klar med navnet: Kennel Gaffa!
 
Hvalpenes miljø er helt og holdent holdt sammen med gaffa-tape. Det ser frygteligt ud - men det holder, gør det!!
 
Hvalpene har i dag været i samlet flok på græsplænen. De var virkelig i hopla og snuste og undersøgte og legede. Og de har stort set sovet lige siden :)
 
Molly har også fået lidt ekstra opmærksomhed i dag. En god gå-tur ved Flyndersø var noget der passede damen. Hun løb og løb og løb, op og ned af bakkerne og rundt i terrænet. Det trængte hun til, tror jeg.
 
I går fik vi gennem dyrlægen svar fra Landbohøjskolen. Jeg havde brug for at tage stilling til Maxies spiserørs-problematik i forhold til avl/arvelighed. Svaret fra Helle Friis Proschowsky er, at hun mener, at tilfældet er spontant opstået, og at det ikke på nogen måde udelukker familiemdlemmer fra avl. Så det var jo godt!
 
 
6. december 2008.
En helt igennem god dag: dejligt besøg af dygtige hvalpekøbere og et puslespil som faldt på plads!
 
Hvalpene er fordelt til deres nye gode hjem, og jeg er helt igennem fuldstændig totalt tilfreds med udfaldet:
 
Milo skal til Ålborg.                
Milton skal til Gentofte.
Mingus skal til Hørsholm.
Malta skal til Kastrup.
Malle skal til Lyngby
Maggie bliver hos os i Skive
 
 
Molly forsøger efterhånden forgæves at styre tropperne! Malle gider ikke spise - hun vil hellere trække tæpper ud af reolen!
 
Milton og Maggie har klemt sig ind bagved Bertil. Dèr ligger man godt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. december 2008.
 
Lydtilvænning med skud og knald.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. december 2008.
Dagens program for de nu 5 uger gamle hvalpe har været vældig varieret. Først og fremmest har de haft hyggeligt besøg fra Hørsholm - der er en heldig hanhund, der skal den flytte til de kanter om 3 uger!
 
Der har også været tid til legepladsen i garagen og en lille tur udenfor - i dag var der ingen forbehold i forhold til at overskride dørtærsklen :)
 
Efter lur og aftensmad har hvalpene været på oplevelse i stuen.......tæt forfulgt af Hans Henrik med køkkenrullen! Hvalpene havde det herligt, men Molly stressede over, at de alle var med oppe på een gang. Hun forsøgte hele tiden at holde sammen på dem, og det kunne ikke lade sig gøre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Malle undersøger pynten                           Smukke Milton under fjernsynet.
 
Der er også blevet tid til 15 minutter med fyrværkeri cd`en på lavt blus - ingen reaktion, så de er klar til, at vi skruer lidt op.
 
Alle er blevet vejet her på 5 ugers dagen, så der er nye tal til koordinatsystemet i Aalborg (se skemaet under "Hvalpe"). De små hunde har nu efterhånden 10 doblet deres vægt siden fødslen!!
 
3. december 2008.
Dagen derpå - og humøret på plads igen!
 
Dagen har budt på forskellige hvalpeudfordringer: en opslået paraply og en yorkshireterrier på legepladsen. Paraplyen tog man knap nok notits af, yorkien værdigede de ikke et blik - så det var ikke særlig store udfordringer.
 
En noget større udfordring var det da døren gik op ud til haven: dèt var farligt! Når de ellers har været ude, er de blevet båret på arm om på græsplænen, så det var første gang de selv skulle forcere dørtærsklen. Milton var første hvalp der tog mod til sig og overskred grænsen - og derfter fulgt de 2 andre hanner. Af pigerne var det Malle, som udviste den største nysgerrighed og først bevægede sig udenfor. Den bette er sej!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En fyr der tøver.                                          En pige der tør
 
2. december 2008.
Så er det desværre nødvendigt, at rapportere en rigtig, rigtig dårlig nyhed: tævehvalpen Maxie er blevet aflivet.
 
Baggrunden for at det kom så vidt er, at jeg i sidste uge registrerede en gurglende lyd fra Maxies hals. Hun var frisk og holdt sin vægtkurve, så jeg var ikke alvorligt bekymret. Alligevel tog vi til dyrlægen fredag, for at få hendes mening om sagen. Dyrlægen kunne også høre lyden, men var som jeg opmunteret ved at se at Maxies trivsel var så fin. Vi blev enige om, at det trods alt ville være fint med en røntgen undersøgelse til at afklare sagen præcist.
Undersøgelsen var så i dag, og den viste desværre, at Maxie havde et svært forstørret spiserør (mega-oesophagus). Det er en tilstand, som hunden ikke kan leve med ret længe - højest uger til få måneder.
Så.......der stod jeg så med en fin lille hvalp, og skulle træffe den rigtige beslutning. Det var utrolig hårdt men ikke svært. Tårerne trillede og samtidig var jeg jo ikke i tvivl om, at hvalpen skulle spares for en opslidende og langtrukken død.
 
Jeg var temmelig chokeret og forvirret, da jeg gik ud af døren hos dyrlægen. Maxie kom med hjem i sit tæppe, og hun er nu begravet et fint sted i haven.
 
Desværre betyder alt dette jo, at der er en tæve mindre til salg. Hvalpekøberen, som dette rammer, er Jane fra Ulbjerg. Det er aldeles frygteligt at skulle skuffe Janes store forventninger, så jeg håber virkelig, at hun kan bruge den alternative mulighed, som vi har fundet til hende.
 
DÅRLIG, DÅRLIG DAG!........
 
.....men resten af hvalpene har det heldigvis godt og er ligeså raske, friske og frække, som de plejer.
 
På grund af miseren med Maxie, har jeg været tidligt hjemme i dag, så vi kunne nå at komme en tur udenfor på opdagelse.
 
 
 
 
 
 
1. december 2008.
I dag har hvalpene haft besøg af de heldige ejere af Mollys kuldbror, Fupper. De små kunne fremvise alle typer af adfærd: leg, nysgerrighed, toilet-færdigheder og søvn!
Vi har lånt mormors køkkenvægt, som både vejer mere præcist og tager tungere emner. Vægten er testet og man kan vist roligt sige, at hvalpene tager på!
 
Mingus øver sig i findeling af paprør.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ulla Aackmann  | Tlf.: 61 66 20 83 | aackmann@mail.tele.dk