Læreplaner

 

PRÆSENTATION AF SØHUSSKOLENS

SFO/ HVEM ER VI?

 

Søhusskolens fritidsordning startede i 1979. Dengang var der 40 børn indmeldt og 5 voksne,

I dag,  maj 2010 , har vi 133 børn og 10 voksne, som er samlet under samme tag.

I skoleåret 2007/08 blev strukturen ændret fra at være lokale opdelt i skole og SFO til at være dobbelt udnyttet..  

I SFOén er børnene opdelt årgangsvis og et fast voksen team er tilknyttet den enkelte gruppe. Vores hverdag bærer præg af et tæt samarbejde årgange imellem, fordi vi arbejder på tværs af de faste teams i værksteder vi kalder oaser.          

 

 

Oase beskrivelse

Ifølge Gyldendals fremmedordbog betyder oase:”Isoleret" frugtbart ørkenområde”.

Vi har i fritter en Oaser både ude og inde, hvor der altid er en eller flere voksne til ”rådighed” for børnene. Når børnene kommer fra skole, kan de gå i de Oaser, de har lyst til at være i, eller de kan blive på grupperne alt efter lyst.

Dette giver mere ro og tid til fordybelse for både børn og voksne, da vi også får en bedre fordeling af alle i og udenfor huset. Samtidig oplever vi, at børnene blander sig mere på tværs af grupperne, dvs. at de små lærer de store bedre at kende og omvendt. De kan på den måde få mere glæde af hinanden i det daglige. Når der er gang i Oaserne, er der færre børn tilbage i huset og dermed mere rum til hver enkelt. Vi får mere og bedre tid til det enkelte barn.

Vi tilbyder følgende tre Oaser:

  • Sports Oasen
  • Natur- og udelivsoasen
  • Den Kreativ Oase

 

 

I SøhusSkolens SFO vil vi tage udgangs punkt i vores oaser i implementeringen af pædagogiske læreplaner.  De tre Oaser danner i vores SFO udgangspunkt for mål og indholds beskrivelser inden for de tre læreplanstemaer, som er udmeldt af Odense Kommune. Her følger en skitse af mål, indhold og metodebeskrivelser af oaserne.

 

 

 

 

Målsætning for sportsoasen

 

Vi vil give børnene mulighed for:

At dyrke motion og røre sig, samtidig med at barnet oplever udfordring og udvikler deres bekendtskab med begrebet samarbejde. Ydermere vil børnene have mulighed for at opleve andre sportsgrene end de gængse, som eksempelvis fodbold og håndbold etc. Med udgangspunkt i sporten vil vi samtidig give børnene mulighed for at udvikle deres sociale, fysiske, sproglige og følelsesmæssige kompetencer.

 

Hvordan vil vi:

Ved at vi hver mandag og tirsdag har en planlagt sports oase, hvori der vil være præsenteret et bredt udvalg af forskellige ”sports” – genre. Vi tager udgangspunkt i den valgte sportsgren, og snakker om sportsgrenen og dets regler. Under selve udøvelsen vil vi udvikle børnenes sociale, følelsmæssige samt sproglige kompetencer ved bl.a. i holdsport at sætte fokus på et godt samarbejde, samt det at tackle en evt. sejr eller et nederlag. Desuden vil vi lægge hovedvægten på det sociale ok ikke resultatet, så børnene får muligheden for at bevæge og røre sig for sjov.

 

Målsætning for natur/udelivs oase:

 

Hvad vil vi:

Vi vil give børnene mulighed for at opleve og udforske naturen. Vi ønsker at give børnene viden og forståelse for naturen, og derved lære dem at kunne drage omsorg for den.

 

Hvordan vil vi:

Vi vil tage udgangspunkt i nærmiljøet, hvor vi bl.a. vil bruge vores kolonihave som base for aktiviteter og ture. Til tider inddrager vi ligeledes temabaserede aktiviteter i længerevarende forløb, som omhandler naturen og dens fænomener.

 

Målsætning for kreativ oase:

 

Hvad vil vi:

 

Vi vil give børnene mulighed for kreativ udfoldelse både i det skabende element og i legen. Vi vil samtidig give børnene mulighed for, at udvikle deres sociale, fysiske, sproglige samt følelsesmæssige kompetencer.

 

 

 

Hvordan vil vi:

 

I den kreative oase er børnene både deltager og medproducent. Ofte har vi både en planlagt aktivitet, hvor en voksen har forberedt noget på forhånd samt børnenes egen ideer til en kreativ aktivitet. Det er vores oplevelse at børnene tit videreudvikler det de har lært, og lære, fra sig barn/barn imellem. For eksempel kan temaet være at folde æsker. Dette er der en gruppe børn som bliver optaget af og laver videre på dem efter, at værkstedet er lukket.  Andre børn kommer til og ser nysgerrigt på. Nu er det så at ”æske børnene” lærer de nye børn, at lave æsker uden en voksen er blandet ind i det.

 

Vi forsøger at udvikle børns sociale og sproglige kompetencer ved at sætte fokus på et godt fællesskab, hvor vi hjælper hinanden, og man taler ordentligt til hinanden. På et værksted er der ofte bud om hjælp. Derfor har hvert barn til opgave, at byde ind hvis de kan hjælpe et andet barn, frem for at det kun er en voksen, der kan yde hjælpen.

 

Igennem sproget er det meningen, børnene for kendskab til de begreber, der hører med til et værksted. Det kan være fra det helt konkrete, hvad er forskellen på en stoppenål og en synål, til det lidt mere abstrakte, f.eks. om farver og hvad betydning de kan have, set i forhold til en bestemt stemning. Det kan også være på en gåtur, hvor vi støder på en graffiti malet mur, og vi snakker om, hvorvidt det er kunst eller hærværk.     

 

 

Sådan vil vi dokumentere og evaluere vores pædagogiske læreplaner.

 

Vil har valgt at bruge SMTTE modellen som arbejds redskab til at beskrive og evaluere det pædagogiske arbejde i oaserne.

Arbejdet vil forløbe således, at vi vil anvende SMTTE-modellen som evaluerings redskab på de tre oaser to gange årligt, med de tre læreplans temaer som en integreret del i målene for de løbende aktiviteter. 

På personalemøder bliver arbejdet med læreplaner et fast punkt på dagsordenen, og arbejdet med oaserne bliver diskuteret og evalueret løbende.   

I arbejdet med de pædagogiske læreplaner vil vi inddrage børnene mest muligt. Det vil vi gøre ved at interviewe børnene om deres oplevelser og udbytte samt erfaringer med oaserne. Via interview formen tilgodeser vi børnenes medbestemmelse, og personalet får dermed mulighed for at inddrage børnenes ideer og forslag i de daglige aktiviteter.

 Oase grupperne vil jævnligt diskutere den pædagogiske praksis i arbejdet med læreplaner. Derudover vil oase grupperne med mellemrum fremlægge, diskutere og evaluere deres foreløbige arbejde på personalemøder.       

På skolens hjemmeside vil dokumentationen i arbejdet med de pædagogiske læreplaner være tilgængelig.

Derudover vil diverse billede collager, udstilling af produkter lavet af børnene samt udsagn fra børnene være at finde i SFO’s lokaler.   

 

 

Børn med særlige behov

 

Vores definition af børn med særlige behov:

Børn, der kræver en ekstra pædagogisk indsats, f.eks. børn hvor omkring der er etableret tværfagligt samarbejde, eller hvor vi vurderer at der på sigt vil blive brug for tværfaglig samarbejde. 

   

I arbejdet med børn med særlige behov gør vi følgende:

 

  • Vi tager udgangspunkt i det enkelte barn og barnets behov
  • Vi samarbejder med skoledelen om det enkelte barn
  • Bekymringen for det enkelte barn tages op på sundhedsteam.  
  • I dialog med Forældrene iværksættes en plan for barnets deltagelse i læreplansaktiviteterne.
  • Handleplan udarbejdes efter behov.
  • Vi er ekstra opmærksomme på tosprogede børn i forhold til begreber og sprog forståelse. Vi vurderer ud fra det enkelte barn, hvilket behov og tiltag der kræves for deltagelse i de enkelte aktiviteter.     

 

 

Præcision af normer og adfærd undervisning del og fritidstilbud imellem 

 

Vi arbejder ud fra skolens værdigrundlag, som i nær fremtid kommer op til revision, da skolen er blevet omstruktureret og står i en moderniserings fase. I både skole og SFO regi arbejder vi med trin for trin metoden, og skolens AKT personale bliver inddraget hvor, vi finder det nødvendigt.

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

Søhusskolens Fritter | Bispeengen 3, 5270 Odense N - Danmark | Tlf.: 40463748