Verdenskendt filosof taler i Århus

Århus, 3. november 2009

PRESSEMEDDELELSE

Den verdenskendte filosof Hans Köchler taler ved konference i Århus om interkulturel dialog

Interkulturel dialog er ugens emne i Århus. Byen, regionen, universitetet og Grundfos står bag den nye Global Dialogue Prize, hvis vinder offentliggøres på torsdag, og fredag taler en af verdens førende filosoffer, Hans Köchler, om filosofi og politik bag interkulturel dialog.

Köchler taler som afslutning på konferencen “Responsibility Across Borders? Climate Change as Challenge for Intercultural Inquiry on Values,” der begynder på Aarhus Universitet i dag og slutter på fredag.

Spørgsmålet om det enkelte menneskes klima-ansvar i en global verden har været det konkrete udgangspunkt for konferencen, men fredag sætter Köchler fokus på kernen bag: Interkulturel dialog og hvad der fremmer og hæmmer den.

Hans Köchler er professor i filosofi på Innsbruck universitet i Østrig og har arbejdet med interkulturel dialog i 35 år. Hans arbejde har haft stor betydning for den international dialog mellem forskellige civilisationer og særligt mellem Islam og den vestlige verden.

“Vi er meget glade for, at Hans Köchler har sagt ja til at komme. Han var en af de første fortalere i Europa for at studere interkulturelle værdistudier, endda før man kunne tale om et felt. Siden er han blevet en af de førende forskere inden for området,” siger en af konferencens hovedarrangører, lektor Johanna Seibt fra Aarhus Universitet.

Köchler er medlem af den komite, som uddeler Global Dialogue Prize, der belønner humanistisk forskning og formidling i interkulturel dialog. Den type forskning kan være svær at lave i praksis, og derfor vil Köchler i sin tale lægge vægt på, hvordan akademikere kan forske i interkulturel dialog, uden at andre grupper i samfundet forsøger at instrumentalisere deres arbejde.

Uden for den akademiske verden er Hans Köchler mest kendt for sit arbejde som FN observatør under retssagen mod de to mænd fra Libyen, der stod anklaget for stå bag spængningen af et Pan Am fly over Lockerbie i Skotland i december 1988.  Köchler var meget kritisk over for den stærkt politiserede proces, der endte med, at en blev dømt. Han har flere gange slået til lyd for, at sagen burde undersøges igen - senest da den dømte blev løsladt af humanitære grunde tidligere i år.ICON Aarhus University