Opskrifter / Supper / Gammeldags gule ærter

Gammeldags gule ærter

En gammel dansk ret, der desværre er ved at gå i glemmebogen. Det er virkelig synd for gule ærter er en utrolig sund, velsmagende og nærende ret. Derudover kommer det store plus at den er billig at lave. Husk til gule ærter hører der sig et godt mørkt kernefuldt rugbrød og en rigtig god sennep. Hvis man fjerner mandehørmen og snapsen, er der talte om en mild ærtesuppe. Pyntet med fintklippet purløg og drysset med ristede bacon i tern, er den også rigtig god til en helt almindelig aften.

0,5 kg gule ærter
1 liter bouillon – okse- kalve eller ande blandet med 1 liter vand.
1 kg letsaltet flæsk

0,5 kg medisterpølse
1 liter vand
150 g løg i tern
400 g gulerødder
1 persillerod

4 kartofler
suppevisk af persille, timian, laurbærblade
salt og peberkorn

Flæsket koges i 1 liter vand med urter, suppevisk og et par kviste timian i ca. halvanden time, når der er 30 minutter tilbage af kogetiden, kommes medisterpølsen ved og koger med resten af tiden. Suppen skal simre lige så stille.

Samtidig bringes ærterne i kog i de 2 liter væske i ca. 1 time. Når de er ved at være møre piskes de ud med piskeriset. De kan også passeres gennem en sigte eller blendes med en stavblender.

Hvis ærterne er meget stive, spædes der til med suppe fra flæsket, Kartofler, gulerødder og persillerod skæres i skiver og koges møre i ærtesuppen sammen med løgene, hvorefter den smages til med salt, peber og evt. eddike. Det gør den lidt stivere.

Serveres sammen med flæsket og den kogte medisterpølse, rugbrød, sennep og en kold øl.

Karen Broström