Smiling i Caribien (Cuba)

Smiling i Caribien (Cuba)

Arresteret af politiet på Cuba
 


Relativt hurtigt blev dette sexturiststed dog for meget for os, og vi drog videre til Cuba. I Havana lejede vi en af de legendariske store amerikanske biler fra før Fidel Castros revolution. Med en pensioneret oberst bag rattet gik det rundt i byen og ud på landet. Dog først efter den “sorte” økonomiske aftale diskret var forhandlet på plads på et sted udenfor de kommunistiske overvågningskameraer som filmer byen. Myndighederne ved ALT om ALLE, blev vi forklaret. Det forstod vi ikke de første dage, hvor vi ofte blev tilbudt både kvinder og narko, men ifølge en lokal, er mange af dem som tilbyder dette civile betjente, som prøver at lokke folk i en fælde!

Men på et hemmeligt mødested blev vi samlet op af obersten som i sin “flyder” af en Chrysler Dodge cruisede derudaf. Den 65 årige oberst, der i øvrigt var gift med en 28-årig skønhed - på 11. år - var tydelig stolt over sin bil fra 1958, som han selv havde kørt i 35 år!

 Første stop på turen gik til en lille fattig landsby, som hurtig kom på den anden ende, da det gik op for indbyggerne, at vi to besøgende var entertainere. Efter mindre end et kvarter var en stor del af byen samlet midt på gaden, hvor de jublede til dansk trylleri og musik.


Sådan var stemningen også da det senere samme dag blev til show i et af Havanas slumkvarterer. Netop som forestillingen var slut blev vi passet op, og  ført bort af det cubanske politi, som tydeligvis ikke satte lige så stor pris på underholdningen som det øvrige publikum. Problemet med den slags optrædender er, at de lokale ofte syntes for godt om initiativet. På Cuba må der nemlig kun være EN helt, som folk kan se op til; Fidel Castro. Men derudover bestod vores “forbrydelse” også i, at vi havde filmet dele af slumshowet, hvilket ikke var tilladt, da Fidel kun ønsker at vise de “pæne sider” af landet til omverdenen. Så mens publikum så måbende til, blev vi som et par knap så kække danskere kørt bort i en faldefærdig politi-Lada, med tre gravalvorlige betjente. 

Videokamera og fotoudstyr var blevet konfiskeret og angsten for afhøring, fængselsstraf og bøder fór gennem hovederne på os. På et lille primitivt kontor, hvor der akkurat var plads til et skrivebord fra 1960erne, og hvor skodderne for vinduerne kun tillod sparsomt lys, blev det til en langsommelig afhøring foretaget af en ældre gråsprængt politiinspektør. Han talte kun spansk, hvilket ikke var heldigt, eftersom ingen os forstod noget af det. Omvendt forstod inspektøren heller ikke noget, da indholdet af tryllekufferten skulle undersøges og Jesper tog chancen og lavede et hurtigt trick foran den forbløffede mand.


-Jeg vidste ikke om jeg turde gøre det, for det ville med stor sandsynlighed få situationen til at tippe til det positive eller det negative, beretter Jesper. 

Heldigvis endte det dog godt og efter en del ventetid kom beskeden så, at vi frit kunne gå. Da inspektøren tog afsked med os uden for stationen, hviskede han sin dybe beklagelse over deres tilbageholdelse af os. Manden lod os forstå at det var Castros styre der tvang til disse restriktioner og at det ikke var personligt ment.

 

Blandt 200.000 Fidel-tilhængere
 


 Netop Fidel Castro nåede vi også at opleve, da vi var en del af det optog på næsten 200.000 tilhængere, der var samlet for at tiljuble Castros møde med Venezuelas præsident på Revolutionspladsen.

Det var helt vildt. Der var busser i kilometervis, og folk kom myldrende fra alle sider. De første havde ventet i fem timer, og vi startede med at stå langt bag ved de 20.000 opstillede stole. Men efterhånden fik vi os mast så langt frem, at vi faktisk stod 50 meter fra ham, og kunne se ham LIVE. Det var en enestående oplevelse, at se en af verdens mest legendariske mænd.

Cuba var et ubeskriveligt dejligt sted og vi var forbløffede over så glade de lokale virkede. Men som en lokal kunstner fortalte, så lever de fleste for musik, dans og sex. Ifølge ham er de sørgmodige indeni, fordi livet er så besværligt i et land, hvor man f.eks. droppede overgangen fra sommertid til vintertid for at spare på elektriciteten og hvor man afskaffede julen i 1969 og mange år frem fordi alle økonomiske midler skulle bruges på udvikling. Ikke desto mindre var befolkningen så søde og imødekommende imod os. Vores smilende eventyrrejse kunne ikke være endt et bedre sted end her, hvor både smilet og eventyret lever i bedste velgående.           




The Smiling Fairytale Society