Lopper - en sand pestilens
Darcy har været gæst hos nogen, hvis hund "helt sikkert var loppefri" efter et angreb af lopper. Det troede jeg så på ganske uvidende om loppens livscyklus. Jeg tænkte, at lopper nok var som lus - når først de levende dyr var væk, så var der ingen fare. Med lopper er det helt anderledes, idet der fortsat er fare mindst ½ år efter, hunden er loppefri- og behandlet.
Så nu har vi et loppeopdræt her i vores stue, og Darcy er jævnligt vært for en lille lukket forsamling, som han bestemt ikke nyder at få besøg af.
Fordelen ved en hvid hund - en farve jeg ellers synes er upraktisk i vådt og mudret vejr - er, at man faktisk kan se loppen med det blotte øje og uden særligt besvær lige snappe den mellem to negle og rive den ud af pelsen og gøre kort proces med den ved enten at mase eller drukne den.
Det er endnu nemmere, hvis man bader hunden, for Coton-pels bliver til nærmest ingenting, når den er gennemvåd. Så kan man se den bare hud, og lopperne er lige til at tage. De hader vand og drukner nemt, så mange af dem ligger også bare helt stille og livløse efter sådan et ordentligt bad.
Bare vær opmærksom på, at hunden ikke må bades med shampoo lige inden en behandling med f.eks. Frontline mod lopper, da midlet så taber en del af effekten, ligesom hunden heller ikke må komme i vand mindst 48 timer efter en behandling.
Darcys lopper blev ved og ved efter behandling med Frontline, så til sidst måtte vi til dyrlægen igen og her fik vi en æske med piller, Capstar Vet, der virker på den måde, at det virksomme stof går i hundens blod. Når loppen suger blod fra hunden bliver den lammet og dør. Pillen virker efter 30 minutter og virkningen er maks 24 timer, så den duer lige til at tage de levende lopper og give hunden fred indtil det man drypper i nakken virker.
Vi fik så også et andet præparat til behandling, idet Frontline ifølge dyrlægen ikke altid har en effekt selvom producenterne ikke anerkender resistens over for midlet. Det andet middel vi har fået er Prac-tic, som dryppes i nakken hver 4. uge. Det virker mod lopper og flåter og skulle forhindre den voksne loppe i at lægge æg.
Den sidste indsats vi blev anbefalet var at sprøjte i hjemmet med en loppegift, som vi også købte hos dyrlægen. Alle gulve og møbler fik en omgang.
For rigtigt at komme loppeplagen til livs er det dog bedst at kende loppens livscyklus, så læs den følgende artikel og bliv klog på din loppe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tema om lopper hos hund og kat
Af dyrlæge Finn Jørgensen
Om lopper
Den hyppigste parasit hos familiedyr i Danmark er loppen. I naturen er loppesæsonen mest udtalt i perioden fra forår til vinter, men indendøre er der loppesæson hele året rundt, da de fleste boliger er opvarmede om vinteren.
Loppens livscyklus er afhængig af både fugt og varme. Lopper som helhed er umulige at udrydde, da de har naturen som reservoir og en sindrig livscyklus, og det er f.eks. en misforståelse, at f.eks. pindsvinelopper kan smitte til hunde og katte.
Lopperne springer på enten hund eller kat, kort tid efter at de er klækket. De lever i pelsen, hvor de suger blod ved at stikke en sugesnabel ind i huden.
Ofte kan et loppeangreb afsløres i pelsen, ved at men kan se små sorte ekskrementer. Lægges disse på et fugtigt underlag, f.eks. køkkenrulle, skifter de farve fra sort til rød, som tegn på, at de består af størknet blod.
Lopperne parrer sig, og æggene bliver lagt i pelsen. Æggene har dog en så glat overflade, at de ret hurtigt drysser ned til jorden/gulvet. Æggene ligger altså i omgivelserne, og ud af ægget klækkes en sulten larve. Larverne lever af skæl og ekskrementer fra de voksne lopper. Larverne spiser endvidere bændelormeæg, som senere kan overføres til hunde og katte.
Larven spinder en kokon, hvor larven omdannes til næste stadie nemlig puppen. Puppen bliver så til den voksne loppe, som stadig befinder sig inde i kokonen. Hastigheden af udviklingen inde i kokonen (dvs udviklingen fra larve til puppe til voksen loppe) afhænger af temperaturen. Forsøg har vist at luftfugtigheden stort set ikke har nogen indflydelse på denne udvikling i kokonen under danske forhold.
Der kan ligge titusindvis af lopper på denne måde i omgivelserne.
De færdigudviklede lopper vil, orientere sig mod et værtsdyr ved at mærke vibrationer, infrarød varme, udåndingsluft og sanse lys/skygge, når et pattedyr er i nærheden. Når de rette stimuli er tilstede, kommer alle lopperne frem fra kokonen stort set på sekundet,
Dette er forklaringen på, at mange kæledyrsejere har oplevet et loppeangreb i forbindelse med, at de er kommet hjem fra ferie. Idet man træder ind i de rum, hvor de voksne lopper ligger i kokonerne og afventer der rette stimuli, klækkes utroligt mange på engang og angriber dyr såvel som mennesker.
Livscyklus er afsluttet, idet loppen klækkes og springer på en ny vært.
Er der risiko for min hund, når den har lopper?
De fleste hunde og katte er generet af loppeangreb, hvilket typisk vil vise sig som kløe. Nogle hunde og katte er allergiske over for lopper, og disse dyr vil have en ulidelig kløe. Små hvalpe og killinger med massivt loppeangreb kan i meget slemme tilfælde få kraftig blodmangel.
Til kamp mod loppeplagen
Det nemmeste er at give dyrene en månedlig forebyggende behandling mod lopper INDEN dyrene møder lopper.
Har dyret fået lopper skal man tilrettelægge en bekæmpelse af loppeangrebet. Her skal man gøre sig klart at loppen tilbringer størstedelen af sin udviklingscyclus i omgivelserne, -og ikke som mange tror - på dyret. Derfor er det vigtigt at have en handlingsplan, som når hele vejen rundt om problemet, altså en plan som fjerner både voksne lopper, æg og larver, og pupper.
En grundig rengøring og støvsugning af hele hjemmet og behandling af hunden eller katten, er det der skal til. Støvsugning fjerner en del umodne loppestadier, og smitte presset nedbringes derfor. Vær særlig omhyggelig med at støvsuge alle paneler, sprækker og hjørner. Efter rengøring skal støvsuger posen smides ud eller brændes. Ellers vil støvsugeren blot fungere som en rugekasse, der sender nye lopper ud i omgivelserne. Vask også alle løse tæpper, puder og betræk i maskine.
Der findes mange forskellige loppemidler- ikke alle er lige gode, hvis man vil loppeplagen til livs.
Midlerne Advantage®, Bayvantic® og Frontline Combo® er egnede fordi de samtidig er effektive mod voksne lopper på dyret og forebygger at der spredes ny loppesmitte fra dyret til hjemmet. Advantage® og Bayvantic® virker desuden direkte på loppelarverne i hjemmet. ( Katte skal behandles med Advantage®, de tåler IKKE Bayvantic®). Andre loppemidler på det danske marked, har ikke dobbeltvirkning, og er derfor ikke så velegnede til at få bugt med et loppeangreb- også selvom markedsføringen af produkterne af og til giver et andet indtryk.
Selvom familiens dyr efterfølgende er behandlede regelmæssigt, vil man kunne støde på enkelte levende lopper mange måneder efter den egentlige plage. Dette skyldes variationen i loppernes klækningshastighed. Det vigtigste i denne sammenhæng er, at man ved hjælp af regelmæssig loppebehandling, har ødelagt disse få loppers mulighed for, at udvikle sig til en ny myriade.
Du kan købe et bredt udvalg af loppemidler hos din dyrlæge.
Du skal kontakte din dyrlæge, hvis…Din hund eller kat klør sig meget, og du har mistanke om, at den har fået lopper. Nogle dyr er så stærkt plaget af kløe og eventuelt loppeallergi, at de skal behandles med kløestillende lægemidler, medens loppeangrebet kommer under kontrol. Er du i tvivl om, hvordan du skal behandle dyr og omgivelser, kan du kontakte din dyrlæge for at få råd og vejledning.
Kilde:
Netdyredoktor