Persisk musik, søndag 15. marts

Stemningen var god og samtlige pladser var udsolgt til koncerten med persisk musik søndag 15. marts.
 
Det var en fyldt musikcafe’, der mødte de seks musikere, som udgjorde det første hold i REAL- koncertrækken. Programmet stod på traditionel persisk musik, spillet på de oprindelige gamle instrumenter - og at dømme efter forhåndsinteressen og fremmødet, er persisk musik noget, der bestemt er et publikum for.
 
Fuldt hus og en musikalsk oplevelse
 
Ca. 120 publikummer kunne der blive plads til i Musikcafeen, som denne søndag var indrettet med stolerækker. Og selvom der ikke var stole til alle, forløb koncertens to halvdele i en både intim og levende atmosfære. Musikerne: Touraj Namdarpour, Ashkan & Maziyar Omnidan, Mahnaz Nouri, Ali Bayani og Torabe Taran leverede en stemningsfyldt og varieret koncertoplevelse for de mange fremmødte.
 
 
Reza Taremian, som er formand for den Iranske forening i Århus, vurderer at man sagtens kunne have solgt dobbelt så mange billetter. - En type koncert som denne tiltrækker Iranere i aldersgruppen +35. Vi har ca. 2200 iranere i Århus kommune, heraf har ca. 70 % passeret 35 og mange af dem har en stor interesse i denne type musik, påpeger Reza Taremian.
 
Folk med iransk/persisk baggrund talte en stor procentdel af de fremmødte, men også det mere ”vanlige” Musikcafe’-publikum havde fundet vej til koncerten. Vi har efterfølgende talt med en af dem; Jesper Borup, som studerer musikvidenskab og herudover fungerer som booker på SPOT festivalen. Vi spurgte om ham indtrykket af koncerten og musikken;
 
- Koncerten var i sin helhed en berigende musikalsk oplevelse - en af den slags man ikke glemmer lige med det samme. Først og fremmest fordi man fik mulighed for at høre en slags musik, som man ellers ikke har adgang til i Århus midtby - og specielt ikke på et af de rytmiske spillesteder. Men også pga. musikkens kvalitet, som afgjort var høj. Specielt Touraj Namdarpour på santour var et interessant bekendskab, og Ashkan Omidian på tanbour var virkelig god. Pecussionisten Torabe Taran der deltog i alle konstellationer var fremragende, ham kunne jeg godt have tænkt mig længere fremme i rampelyset.
 
Når Jesper Borup bliver spurgt om [REAL]-konceptets relevans og om han kommer til næste koncert, er svaret;   - Et arrangement som REAL, hvor man præsenterer en væsentlig anderledes kulturel musik på et regionalt spillested som Musikcaféen, er i den grad et initiativ som jeg har savnet. REAL gør det muligt, og let tilgængeligt, at få en anderledes musikalsk oplevelse - jeg er klar til det næste arrangement
 
Næste arrangement finder sted søndag 19. april. I mellemtiden kan man fornøje sig med Nikolaj Olesens snapshots fra koncerten med Persisk musik.
RADAR [REAL], Skovgaardsgade 3, 8000 Århus C