Hundarna / Snöfjällets Fiffi-FC (Ebba)

Snöfjällets Fiffi-FC (Ebba)

Född: 2008-11-12
Jaktprov: 2Ökl Fält Enköping, 1Ökl Fjäll Vemdalen, 2Skl Fjäll Vemdalen, Elithund 2013, Bästa Unghund fågelhundsmatchen 2010.
Utställning: Very Good, 2Ukl
HD: B/C
Mankhöjd: 48cm
 
 
S66598/2008 VO LS
J

Snöfjällets Fiffi-Fc
S33840/2003 VO LS
J

Suhlegan Sun Run Codee
AKCSBSN17272501 VO
Piney Run Sam
AKCSBSE706841
Chick's Blaze'n Sawtooth Sam
AKCSBSM75999402
Spotlight II
S53455/95
J

Primemover
AKCSE827073
US FTCH

Highbrow's Red
S68095/91
Cindy
S46710/2006 VO LS
J

Te Fixa
N03790/04
J

Kruttåsen's Eir
LOI997877
Licou De Keranlouan
N11664/98
Kruttåsen's Foxy
S30671/98 VS ST
J NO UCH SE UCH

Åforsens Tina
S46280/95 VO
J

Rusticolus Pepino
S39500/95 VS
Esen
Nedan kan du läsa om min och Ebbas "resa", personligen tycker jag det är jättekul att gå tillbaka och inse hur det har varit till hur det är idag. Längst ned är de äldsta inläggen och överst nyare. 
 
Ebba är en hund som älskar allt sorts arbete, jakten såklart men även drag, simma, agility osv. Hon har alltid varit positiv till att arbeta och är en väldigt rolig hund att träna med.
 
Denna hund är en mycket lyhörd och samarbetsvillig hund, även om jag själv inte har trott det alltid. Såhär i efterhand när jag tänkter tillbaka så inser jag vilken läromästare och tacksam hund hon är. Jag har som total nybörjare på fågelhundar tränat denna hund från 8 v skruttvalp till elitklass, det är inte fy skam tycker jag. Det säger ganska mycket om hunden, hon har en fantastisk motor men även en samarbetsvilja som gör att jag som nybörjare klarat dressera henne, det är en värdefull egenskap tycker jag. 

Ebba är jaktidiot rakt igenom. Det är ingen hund man släpper ut och hon håller sig vid fötterna och socialiserar med en. Nä det gäller att vara vaken, för hon har alltid jakthjärnan påslagen när man är utomhus. I och med hennes galna jaklust, ( som jag för övrigt älskar) så har vi haft ett och annat utvecklingssamtal om när vi ska jaga och inte. =) Jag gillar hundar med driv, motor och stor jaktlust, men då får man även vara beredd på att man har lite mera "hund" att jobba med när det gäller lydnad osv.
Ebba jagar fint oavsett fält, fjäll eller skog. Hon har aldrig behövt introduceras och "visas" fågel på nya terränger för att jakten ska fungera. Som tidigare nämt det är bara släppa ut henne så jagar hon, full fart. Dock ska nämnas att hon är jagad till allara största del på fjäll, där har hon ett fint fjällsök och får med sig mycket terräng. Därför kan det vara lite varierande hur bra kontakt hon håller i skogen. Hon går inte ur hand, eller skenar iväg för långt i skogen, men hon är dålig på att komma in jättenära så man ser henne i tät terräng, hon vill ibland tycka det räcker att bara glimta förbi på lagomt avstånd. Detta är väldigt varierande beroende på hur mycket vi har jagat i skogen, hon kan vissa gånger vara jätteduktig på att söka kontakt och reviera nära medans andra gånger är det lite sämre. Det är dock inga problem att jaga i skogen med henne med plinga eller beeper. Säkert skulle detta inte vara något problem att dressera till om man lade tid på det, men jag vill som sagt ha en hund som får med sig ordentligt med mark på fjället, vilket gör att hennes sök passar mig perfekt.
 
Ebba har en god aptit och har inga problem att hålla hull under jakten. Hon har aldrig visat några rädslor för raketer, smällare, åska eller likn.
 
Jaktprov en framgångssaga

Vi är nyss hemkomna från en härlig resa som började i Enköping på fältprov och slutade i Vemdalen på fjällprov. 
Ebba har gått bra och det hela resulterade i 2a Ökl fält, 1Ökl fjäll, 2Skl fjäll. Vi fick alltså vårat 1a pris på fredagen på fjäll och hon blev därmed Elithund. Då startade hon lördagen i Segrarklass och slutade där 2a. Hon höll hela dagen ett utmärkt sök i både med och motvind och hade två fågeltagningar, var därmed välförtjänt en andraplacering. Vann gjorde Lennart Berglund med McNewis och trea kom Nils B Skaar med Raunakkens Cox.
Denna hund har tagit sig på en vecka (4 starter) från helt oprövad i Ökl till 2ökl, 1Ökl - Elithund och 2a i segrarklass. Jag är så stolt över henne. 
 
Tyvärr gick det inte så bra på Söndagen i Elitklassen. Ebba sökte utmärkt och stod för fågel, tråkigt nog kommer partner i full fart och springer om henne och kör upp fåglarna för henne. Båda hundarna avslutades då pga eftergång. Detta kan jag absolut inte lasta henne för, det är svårt att få stopp i en sådan situation och på så långt håll. Hon skötte sina kort utmärkt enligt mig. 

Ebba 4år

Nu är det ett tag sedan jag skrev texten nedan, och mycket har hänt... Här kommer ett sammandrag om hunden i nuläget.
 
I höst har vi tillbringat många timmar i skog och fjäll. Dålig fågeltillgång, men tack vare Ebba har vi haft många fina fågelarbeten och en hel del fågel hem i säcken. 
Vi har även åkt en sväng till Enköping (Långtora) och tränat på fasaner och rapphöns. Detta var en mycket lyckad sväng för unghundarna, men även Ebba fick riktigt bra träning på fåglarna. Det märktes tydligt skillnad på hundarna, Ebba spikade fasan efter fasan, där unghundarna hade lite problem i början med att de sprang iväg eller att de stötte fåglarna. På något sätt känns det som att Ebba har det där naturligt i sig, hon har varit så från första stund. Men när Liva och Saik fick träna lite så lyckades även dem med riktigt fina arbeten. 
 
Ebbas eller ska jag säga Mitt huvudbry har ju varit eftergångar. Detta fick vi bra ordning på i Långtora. I början av dagen var det lite för långa eftergångar, men mot slutet fick vi ned dem till någon enstaka meter. 
 
Nu i vår har vi varit till fjälls några svängar, vi har haft fina situationer med Ebba. Hon har hittat fågel där de andra hundarna bara passerat. Vissa situationer har varit perfekta, andra har varit med lite eftergång. I dagsläget är vi nyss hemkommen från 8 superhärliga dagar i fjällen. Det började med många fina situationer men tyvärr med några meter för långa eftergångar, men slutade med perfekta arbeten där vi fick till riktigt fina lugn i flog. 
 
Och så var det apporten.... Det går faktiskt rätt bra nu. Vi har inte tränat så mycket men de tillfällen vi tränat har varit mycket lyckad. Nu har vi kommit till trut och fasan, det går lite trögare men framåt. Ebba apporterar i dagsläget skata, duva, ripa, järpe och alla möjliga dummies riktigt bra. Hon har ett bra apportsök och det fungerar bra i skogen. Nu ska vi nöta in apporten på fasantupp också så är vi förhoppningsvis redo för fältprov i april. 
 
 Ebba på fjälljakt i tärnafjällenEbba stånd på storspovEbba på stranden en vårkväll
Ebba myser ihop i soffan
 
Fiffi, till vardags kallad Ebba är min första jakthund. Hon är född 25e november 2008 så hon är vid det här laget i sina bästa år.
 
Ebba är en riktig jaktidiot, hon jagar alltid även när många andra fågelhundar har gett upp så springer hon på i flera timmar till. Hon är en sån hund som kan gå i timmar och dagar utan försämrad energi även om det är hagel, regn, storm och total avsaknad av fågel. Hon är en duktig fågelfinnare, hon har räddat många jaktdagar när andra gått bet.
 
Ebba fick sitt jaktintresse redan som väldigt ung. 6mån gammal stod hon för fågel och sökte med full energi. Hon har aldrig haft minsta tendens till partnerintresse eller tappat motivation om det är dåligt med fågel.
Ebba har aldrig heller behövt introduceras i nya jaktmiljöer utan har fungerat i fullt fart och sök direkt från start både i fjäll, fält och skog. Hon har alltid vetat vad hon ska leta efter och även alltid funnit det hon letat.
 
Eftersom Ebba har det otroliga driv och jaktlust som hon har så har det inte varit någon barnlek att dressera som förstahund. Vi har lagt ned åtskilliga timmar träning på stadga och apport. Ebba är den hunden som alltid sköter sig på träningar och i arrangerade situaioner, hon vet när det är skarpt läge och inte. Jo vi har föstökt att simulera verkligheten i träning men hon är alltid smartare än oss.
Hon är även en sån hund som man inte kan träna för många repititioner med då tycker hon att man idiotförklarar henne.
 
Idag lägger vi nästan all vår träningstid på apporten, detta har vi lagt ned massor timmar på. Hon är inte den mest lättdresserade apportören, hon har inte gillat när apport blev ett krav. Skam den som ger sig så vid skrivande stund så apporterar hon utlagd järpe, ripa, skata som hon ser. Vi har ännu inte kommit till fritt apportsök och vi ska jobba med att överföra apporten till fjällmiljö i höst.
Att tillägga är även att på eftersök har Ebba alltid hittat påskjutna fåglar och plockat upp dessa. Tyvärr är det endast på hennes villkor, så vi har inte lyckats med kravet fullt ut ännu.
 
Jag åker mycket skidor med Ebba på vinter och hon är en suverän draghund. Samma här har hon aldrig behövts lära att dra skidor utan det var bara på med selen och full fart direkt.
Vi tränar även agility när vi hinner och hon är en extremt lättlärd hund. Hon lär sig alla hinder direkt och har aldrig tvekat på något.
 
Ebba är en jätteglad hund och trevilg familjehund. Hon är superlugn att ha i hemmet och väldigt kramgo.
Ebba är inte särskilt intressead av folk och hundar hon inte känner, hon har aldrig behövt läras att man inte springer fram till vilken hund eller människa som helst. Nya kontakter går hon fram glad och hälsar och nosar på, sen brukar dom inte vara så intressanta längre. Detta tycker jag personligen är himla skönt. 
 
Ebba är startad på några jaktprov men dressyren satt inte riktigt där den skulle. Andra dagen hon jagade på fält vann hon bästa unghund mot engelska hundar och vorstrar fågelhundsmatchen 2010. Ebba blev utsedd till bästa hund på 3 dagar fjällträningskurs våren 2011 där både engelska och kontinentala hundar från sve, norge och finland var med.
Ebba kommer att startas på enstaka prov framöver när apporten börjar fungera bättre.
AJAKAWIS Kennel, uppfödning av breton för jakt.